Hopp til innhold

Vil granske mordbrannen på Scandinavian Star

Det er flertall i Stortinget for at en uavhengig kommisjon skal granske mordbrannen på Scandinavian Star.

Scandinavian Star

Det er i april 25 år siden 159 mennesker mistet livet da fergen MS «Scandinavian Star» begynte å brenne i Skagerrak.

Foto: JOAKIM ROOS / AFP

Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité behandlet tirsdag spørsmålet om å opprette en parlamentarisk granskningskommisjon om myndighetenes håndtering av brannkatastrofen på Scandinavian Star. Mordbrannen krevde 159 menneskeliv, 136 norske var norske.

Saken må fremmes som et representantforslag for Stortinget, og alle partiene, bortsett fra Høyre og Frp, varsler at de vil stille seg bak.

– Det er for mange store og vanskelige spørsmål som ikke er besvart. Forrige gang Stortinget behandlet saken, ble den ikke behandlet på et fullverdig grunnlag, sier Kontrollkomiteens leder, Martin Kolberg (Ap).

– Burde gjort det for lenge siden

Martin Kolberg

Leder av Kontrollkomiteen, Martin Kolberg (Ap).

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Den danske lastebilsjåføren Erik Mørk Andersen, som omkom i brannen, ble av politiet utpekt som eneste gjerningsmann. På grunn av bevisets stilling ble etterforskningen henlagt. I ettertid har politiet erkjent at det ikke var grunnlag for å trekke denne konklusjonen.

Da Stortinget sist tok stilling til saken var altså feil gjerningsmann utpekt. De håndterte heller ikke spørsmål om eierskap og forsikring.

– Stortinget tar seg nå sammen på vegne av de pårørende og gjør noe de burde gjort for lenge siden, sier Kolberg.

– Må vente til politiet har gjort sitt

Michael Tetzschner

Nestleder i Kontrollkomiteen, Michael Tetzschner (H).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Etter at et selvoppnevnt ekspertpanel la frem det de mente var omfattende bevis for at brannen var en forsikringssvindel, bestemte politimesteren i Oslo seg for å gjenoppta deler av etterforskningen.

Politimesteren gikk dermed imot politiets egen prosjektgruppe som hadde konkludert med at det ikke var grunnlag for å gjenoppta saken.

– Når det er innledet etterforskning, mener vi det er feil å opprette en granskningskommisjon nå, sier Høyres Michael Tetzschner.

– På bakgrunn av det samfunnets spesialorgan for etterforskning eventuelt finner ut, kan vi ta stilling til om det er behov for en kommisjon, mener han.

Likevel synes samtlige partier at det går an å både granske og etterforske samtidig. Kolberg mener Stortinget har et særskilt ansvar på grunn av katastrofens omfang.

– Vi fikk en stor granskning etter 22. juli hvor 77 mennesker ble drept. Dette er en sak av en helt annen karakter, jeg understreker det, men her snakker vi om 159 mennesker. 24 av dem var barn. Dette skylder vi de etterlatte.

AKTUELT NÅ