Hopp til innhold

Slår hardt ned på lastebiler som passerer ulovlig

Siden nyttår har Vegvesenet skrevet ut gebyrer for over 11 millioner kroner til lastebileiere som ikke har bombrikken i orden.

Statens vegvesen har slått hardt ned på lastebileiere som ikke har rettet seg etter de nye reglene for bompasseringer.

Statens vegvesen har slått hardt ned på lastebileiere som ikke har rettet seg etter de nye reglene for bompasseringer.

Fra nyttår ble det påbudt med bompengebrikke i frontruta for tunge kjøretøyer. Men i løpet av de to ukene påbudet har vart, har over 1400 lastebileiere blitt ilagt gebyr av Vegvesenets kontrollører.

Drøyt to av tre kjøretøyer som er ilagt gebyr, er utenlandske. De som ikke har brikken i orden, får en regning på 8000 kroner.

– Det er mye penger. Særlig for mange av de utenlandske sjåførene, sier kontrolleder Åge Kristiansen i Statens vegvesen til NRK.

Kjører med feil brikke

Mange får gebyr for ikke å ha brikke, mens andre har montert brikke ment for personbiler i frontruta. Dermed slipper de unna med en tredel av det det koster å passere bomstasjonen.

– Det kan være feil med registreringa av avtalen og at man ganske enkelt har kryssa av i feil kolonne, eller at det har skjedd en glipp hos bompengeselskapene. Og så er det nok tilfeller hvor noen bevisst setter en lettbilbrikke i et tungt kjøretøy, sier avdelingsdirektør for brukerfinansiering i Statens vegvesen Åge Jensen.

Veimyndighetene har derfor valgt å slå knallhardt ned på dem som ikke har brikka i orden, og i løpet av årets to første uker er 17.000 kjøretøy kontrollert.

– Innkjøringsproblemer

Geir A. Moe

Geir A. Mo er administrerende direktør i Norges Lastebileier-Forbund.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Geir A. Mo i Norges Lastebileier-Forbund sier mange av deres medlemmer er frustrerte over innkjøringsproblemer med det nye systemet.

– Mange har fått bot på grunn av feil registrering hos bompengeselskapene og 3 måneders leveringstid på brikke. Med litt mer smidighet i starten, blir det bra. Vi er glad dette kommer, sier Mo.

Gjelder ikke privatpersoner

Påbudet gjelder kun for kjøretøy over 3,5 tonn som er registrert på foretak, stat, kommune eller fylkeskommune. Bobiler eller andre tyngre privatbiler er ikke omfattet av de nye reglene, ifølge Vegvesenet.

Målet med de nye reglene skal være at man bidrar til mer like vilkår mellom norsk og utenlandsk transportnæring.

Og det kan fort blir dyrt for dem som ikke gjør opp for seg. Om gebyret på 8000 ikke betales innen tre uker, øker beløpet til 12.000 kroner. For dem som blir tatt for fusk på nytt innen to år venter det et gebyr på 16.000 kroner.

AKTUELT NÅ