Hopp til innhold

Nye Vimpelcom-opplysninger kom før Stortingshøring

Den dramatiske e-posten fra varsleren i Vimpelcomsaken, kom dagen før Kontrollkomiteens høring. Likevel ble ikke Stortingspolitikerne informert om de nye opplysningene.

Martin Kolberg

Leder av Stortingets kontrollkomité, Martin Kolberg (Ap).

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Næringsdepartementet har i tre omganger mottatt e-post fra en anonym varsler om nye opplysninger i Vimpelcom-saken.

De to første e-postene var et varsel om de dramatiske opplysningene som kom i den siste e-posten: informasjon som dokumenterer at presidentdatteren Gulnara Karimova skal ha mottatt over én milliard kroner mer fra Vimpelcoms datterselskap enn det som tidligere har vært påstått.

Denne e-posten mottok departementet tirsdag kveld. Dagen etter var det åpen høring i Stortingets Kontrollkomité om Vimpelcom-saken.

Vedlegg måtte sikkerhetskontrolleres

Informasjonssjef i Næringsdepartementet forklarer at e-posten, som var sendt til en konkret medarbeider, først ble oppdaget onsdag morgen.

– Siden vi ikke åpner vedlegg fra den typen e-postadresser, måtte vi få det kontrollert av dataeksperter i departementet. De ga oss tilbakemelding på at det var trygt å åpne vedleggene mellom klokka ti og elleve onsdag formiddag. Høringen startet allerede klokka åtte, sier Trond Viken.

Han understreker at næringsminister Monica Mæland, ikke var klar over innholdet i e-posten mens høringen pågikk.

– Vi er selvfølgelig opptatt av at Kontrollkomiteen skal få all relevant informasjon så raskt som mulig.

Mener det ikke er aktuelt med ny høring

Kontrollkomiteens leder, Martin Kolberg (Ap), mener det er legitime årsaker til at informasjonen ikke kom Kontrollkomiteen i hende på et tidligere tidspunkt.

Foreløpig vil ikke Kolberg si noe konkret om den nye informasjonen fra varsleren. På komiteens møte førstkommende tirsdag skal dokumentet behandles.

– Når det gjelder alle anonyme kilder så har jeg lært meg at jeg skal være veldig forsiktig med hva som er rett og galt, og hva som er begrunnelsen for å sende det. Vi skal gå nøye gjennom det, men det er først og fremst politiets sak å håndtere det.

– Vil det være aktuelt å kalle inn Telenor og statsråden på ny høring med de nye opplysningene i saken?

– Nei, ikke umiddelbart. Vi vet nå ganske mye om denne saken og prinsippene i den forandrer seg jo ikke egentlig med dette. Statsrådens ansvar ligger fast og er behandlet gjennom den høringen vi har hatt.

AKTUELT NÅ