Hopp til innhold

Færre tyverier på gata – men politiet frykter nettkriminaliteten

Færre anmelder tyverier og ran, men kriminaliteten på nett blir mer komplisert og omfattende.

Odd Reidar Humlegård

ORIENTERER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård skal legge frem statistikk om anmeldte lovbrudd. Kripos kommer med en analyse av kriminalitetsbildet.

I dag legger Politidirektoratet og Kripos frem tall over anmeldt kriminalitet i 2014, i tillegg til at de kommer med en analyse av kriminalitetsutviklingen.

NRK vet at bekjempelse av kriminalitet på nettet blir sentralt i denne fremleggelsen.

Du kan følge pressekonferansen her fra klokken 13.

Mer komplisert

For selv om antall anmeldelser av for eksempel tyveri og ran går ned, betyr det ikke nødvendigvis at folk er blitt tryggere.

Kriminolog Leif Petter Olaussen mener er snakk om en forskyvning av kriminaliteten, og at mye av kriminaliteten som foregår på nett ikke blir anmeldt.

– Veldig mange vil ikke anmelde dette, også blant bedrifter, særlig hvis hackingen har vært vellykket, for det vil avsløre at sikkerhetsrutinene deres er for dårlige, sier Olaussen, som også sier at en del trakassering og mobbing på nett ikke vil bli fanget opp av politiet.

Norsk senter for informasjonssikring sier kriminaliteten på nett er blitt grovere og mer komplisert de senere årene.

Christian Meyer
Foto: Jan Tore ¯verstad / Jan Tore ¯verstad

– Det startet med at folk bestilte mobiltelefoner og abonnementer i andres navn. Nå ser vi at det er mer forbrukslån og kreditter og uttak av penger med falsk identitet og bank-id-brikke, sier Christian Meier ved Norsk senter for informasjonssikring.

Større saker

Tidligere lå svindelen på mellom 5.000 og 10.000 kroner per offer.

– Når jeg hører om enkeltsaker nå, så er det i 100.000-kroners-klassen, sier Meyer.

ID-tyveri i Norge nådde ifølge NorSIS en topp i 2013, da 230.000 nordmenn sa de hadde vært utsatt for dette. Dette gikk noe ned til 2014, men sakene er blitt større.

– Tiltak hjelper, men vi ser at sakene vi oppdager nå er større og mer kompliserte. Det er mer penger involvert, forteller Meyer.

Det store skiftet

– I 2004 sa justisdepartementet i USA at vi hadde nådd milepælen ved at datakriminalitet globalt hadde passert narkotikahandelen. Det året estimerte man datakrim til 104 milliarder dollar, så det er store penger i denne bransjen, sier Meyer.

Man regner med at dette nå har steget til rundt 400 milliarder dollar,

– Det er mye penger og folk er blitt flinke til å organisere seg for å tjene penger i dette markedet, sier han.

AKTUELT NÅ