Hopp til innhold

Krever makspris på sykehotell

Helseministeren må sette en maksgrense for prisen pasienter betaler for overnatting på sykehotell, krever Ap – og utpeker kronisk syke som taperne etter et ferskt egenandelhopp fra på 600 kroner.

Rikshospitalet

Det er spesielt pasienter på Radiumhospitalet og Rikshospitalet (bildet) som rammes av endringen. Mange som får behandling her, har ikke noe alternativ der de bor.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Torgeir Michaelsen (Ap)

Aps helsepolitiske talsperson Torgeir Michaelsen.

Foto: Stortinget

– Jeg mener Bent Høie må innkalle til foretaksmøte, det er slik han styrer sykehusene, og sette en maksgrense for hva man kan ta seg betalt for sykehotell tilknyttet sykehusene, sier Aps helsepolitiske talsperson Torgeir Michaelsen til NRK.

Tidligere har Oslo-sykehusene latt være å ta betalt for dette for å skåne pasientene. Før jul fortalte NRK at også Oslo universitetssykehus følger forskriften om betaling fra pasientene, og egenandelen økte dermed fra 0 til 600 kroner.

Pasientene legger ut 1300 kroner, og får refundert 700. Dermed blir kostnaden 600 kroner.

Rammer kronisk syke

Dette rammer særlig dem som ikke har noe valg, og må reise til Oslo for å få spesialisert behandling. Michaelsen sier han har fått tilbakemelding fra både ansatte ved sykehusene og pasienter som rammes.

– Mange pasienter er inn og ut av sykehus en rekke ganger, kanskje 20–25 ganger i løpet av en kort periode. Det oppleves urimelig å måtte legge ut mye penger på kort tid, og ikke få dekket de faktiske kostnadene ved sykehusbehandling, sier Michaelsen.

Klinikkleder Olav Røise ved OUS deltok i debatt i NRK om dette før jul, og er også kritisk til praksisen.

– Dette rammer pasienter som ikke egentlig har noe valg. De må reise dit toppkompetansen er, sier han.

Ap vil støtte forslag

Michaelsen vedgår at det var de rødgrønne som innførte denne ordningen i 2008, men sier dette er en konsekvens som er utilsiktet og som det må gjøres noe med. Dersom regjeringen foreslår makspris, vil Ap støtte forslaget, sier han.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Men Helse- og omsorgsdepartementet er ikke sikre på at makspris vil løse problemet. Årsaken er at sykehotellene drives på ulike måter, og at ikke alle er eid av sykehusene selv.

– Vi jobber med ulike alternativer for å se om vi kommer til en bedre løsning enn slik situasjonen er i dag. Vi ønsker ikke at pasienter ikke får behandling. Vi vil heller ikke at de blir lagt inn i stedet for å være på hotell for vi tror det er sunt å klare seg selv. Det gjør at du ikke føler deg så syk, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen.

AKTUELT NÅ