Hopp til innhold

Regjeringen gir Krekar meldeplikt

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil pålegge mulla Krekar meldeplikt og holde ham innenfor et bestemt geografisk område. Frps løfte om å sende mullaen ut av landet, er utsatt på ubestemt tid.

Mulla Krekar under ankesaken mot ham i 2012

UNDER KONTROLL: Mulla Krekar fotografert under ankesaken mot ham i 2012.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg skulle selvfølgelig ønske vi hadde en returavtale på plass, men vi gjør det vi kan innenfor de rammene som menneskerettighetene gir oss, sier justisminister Anders Anundsen til NRK.

Onsdag sendte han en instruks til politiet hvor de blir pålagt å sette personer som kan være en trussel for rikets sikkerhet under bedre oppsyn. Det betyr at Krekar vil kunne få et bestemt oppholdssted innenfor et begrenset geografisk område, og også meldeplikt.

Instruksen er hjemlet i paragraf 105, og justisministeren antar at dette vil gjelde en håndfull personer i tillegg til Krekar.

– Dette er personer som i utgangspunktet ikke skal være her, men som vi ikke kan sende ut av landet, sier Anundsen.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Olav Rønneberg om Krekar

NRKs krimekspert Olav Rønneberg kommenterer Krekar-saken.

Vil ikke svare på når returavtale er på plass

Anundsen er opptatt av at disse personene skal holdes unna de store byene.

Justisminister Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er generelt viktig at disse personene holdes unna miljøer i byene som er radikalisert eller på annen måte utgjør en trussel hvor disse personene kan påvirke disse miljøene.

– Det tiltaket du igangsetter nå er langt fra det dere lovet i opposisjon, nemlig at Krekar skulle settes i varetekt frem til han kunne sendes ut. Hva tenker du om det?

Jeg er veldig glad i menneskerettighetene, det er viktig for oss at vi forholder oss til de. Og vi gjør noe mer enn bare å kreve meldeplikt, disse personene må nå også oppholde seg på et bestemt sted.

– Når får dere på plass en returavtale som gjør at Krekar kan sendes til hjemlandet Irak?

– Det er vanskelig å svare på. Vi jobber veldig hardt med det.

Politiet: – Vi jobber så raskt som mulig

Det blir politiets oppgave å håndheve instruksen fra Justisdepartementet.

– Vi har i dag mottatt den omtalte instruksen. Vi skal se nærmere på hva instruksen i praksis innebærer og hvilke personer som omfattes av den. Før de praktiske spørsmålene er avklart kan vi ikke kommentere enkeltsaker nærmere, sier seksjonssjef i Grense- og utlendingsseksjonen i Politidirektoratet, Jan Eirik Thomassen

– Vi jobber så raskt som mulig, men kan ikke tidfeste noe nærmere nå, legger han til.

AKTUELT NÅ