Hopp til innhold

Rapport: Norske millioner forsvinner i afghansk politikorrupsjon

Norge har betalt over 300 millioner kroner i lønn til det afghanske politiet. En ny internasjonal rapport advarer mot at enorme summer kan forsvinne i svindel og rot.

Afghanske politimenn etter et selvmordangrep i Kabul

Det internasjonale samfunnet finansierer den afghanske politistyrken.

Foto: Massoud Hossaini / Ap

En rapport fra det amerikanske kontrollorganet SIGAR avdekker enorme problemer med lønnsutbetalingene til politiet i Afghanistan.

Norge og andre vestlige nasjoner har siden 2002 betalt til sammen 3,6 milliarder dollar for at politiet i det krigsherjede landet skal få lønn. 319 millioner kroner har kommet fra Norge.

Til tross for enorme summer, beskriver rapporten et lønnssystem så å si uten kontrollmekanismer, der feilutbetalinger, svindel og underslag er gjennomgående.

Rapporten forteller blant annet om:

  • Ansattlister som forfalskes og overdrives.
  • Lønninger som justeres feilaktig oppover.
  • Statsansatte som putter opp mot halvparten av pengene i egen lomme.

Underslag

Et lojalt og velfungerende politi anses som noe av det viktigste for Afghanistans fremtid ettersom vestlige militærstyrker er på vei ut av landet.

Likevel får kanskje hver femte politimann mindre lønn enn han har krav på. 20 prosent av politistyrken jobber i områder uten tilgang på bank. De får derfor lønnen sin i kontanter. Pengene går inn på konto til en tillitsperson i statsapparatet som så skal gi dem til riktig politimann.

Disse tillitspersonene putter imidlertid opp mot halvparten av pengene i egen lomme, ifølge rapporten.

ID-kort på avveie

Et annet problem som rapporten påpeker, er at hele 43 prosent av politistyrken ikke er blitt registrert med bankkonto i lønnssystemet. Det gjør det umulig å etterprøve lønningene deres.

«Disse individene kan ikke spores og får ikke lønnen sin gjennom godkjente kanaler. Kanskje får de ikke lønn i det hele tatt», skriver rapportforfatterne.

Enda et stort problem er at mange titalls tusen politi-ID-kort er på avveie. Rundt 150.000 afghanere jobber i politistyrken, men rundt 300.000 ID-kort er blitt distribuert.

Faren er dermed stor for at kortene misbrukes.

«Falske politimenn»

Veslemøy Lothe Salvesen

UD sier de er kjent med problemet og at FN tar det på alvor. – Det har vært pekt på svakheter i styring av programmet, lønninger til pensjonerte politifolk, såkalt «ghost police», og at det afghanske innenriksdepartementet ikke kunne redegjøre tilfredsstillende for hva midler trukket i skatt, er blitt brukt til, sier Veslemøy Lothe Salvesen, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet til NRK.

Foto: Pressebilde/Utenriksdepartementet

De siste årene er flere tilfeller av «falske ansatte» blitt avdekket.

Under en annen undersøkelse i 2013 fant ISAF nær én million dollar i tvilsomme utbetalinger på én og samme måned. Siden de nødvendige kontrollmekanismene ikke eksisterer, aner ikke ISAF om feilutbetalingene gjelder for hele lønnssystemet eller ikke, noterer rapporten syrlig.

Lønninger justeres også feilaktig oppover. Risikotillegg og kompetansetillegg gis ut uten at det er grunnlag for det. Rapporten viser også til offiserer som lurer til seg ekstra mye pensjon.

Da revisorer fra ISAF undersøkte pensjonsutbetalingene i 2013, ble de truet på livet.

UD: – Gammelt problem

Dette er ikke første gangen politilønningene kritiseres. SIGAR har avslørt de samme problemene tidligere.

Norges bidrag ble holdt tilbake både i 2012 og 2013 på grunn av mistanke om økonomiske misligheter.

Kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen i UD mener imidlertid at FN, som styrer pengene, tar problemet på alvor.

– Det er satt inn ressurser i etterforskningsarbeid, og UNDP har iverksatt relevante tiltak. Det er imidlertid fortsatt svakheter i innenriksdepartementets styring av politiet. Det er president Ghanis ansvar å rydde opp i dette, sier Salvesen til NRK.

AKTUELT NÅ