Hopp til innhold

– Det meste tyder på at det fortsatt blir nyvalg

Mangeårig politisk kommentator i Sverige, K-G Bergström, mener det virker vanskelig å forhindre et nyvalg i den svenske riksdagen.

Stefan Löfven og Anna Kinberg Batra

I følge SVT skal det pågå forhandlinger mellom regjeringen, ledet av statsminister Stefan Löfven, og Alliansen, ledet av Moderaternas parlamentariske leder, Anna Kinberg Batra.

Foto: Pedersen, Terje / Ericson, Bertil / NTB scanpix

– På basis av de opplysningene som er tilgjengelige, er det vanskelig å vurdere hvor seriøse forhandlinger som pågår og om det er nok til å forhindre et nyvalg, mener Expressens kommentator K-G Bergström.

I følge SVT pågår det nå hemmelige forhandlinger med den svenske regjeringen og opposisjonspartiene i den borgerlige Alliansen. Målet er å forhindre nyvalget som statsminister Stefan Löven (S) varslet i begynnelsen av desember da regjeringens budsjettforslag falt. De har én uke på seg til å bli enige før Löfven gjør den formelle utlysningen.

– Det meste tyder på at det fortsatt blir nyvalg. For regjeringen ligger det en prestisje i å gjennomføre det de har sagt, mener Bergström som i en årrekke har vært en profilert politisk kommentator i Sverige.

Trenger ikke flertall for budsjettet

En av sakene som nå diskuteres, skal være regelendringer i budsjettavstemningen i Riksdagen som opposisjonen lenge har tatt til ordet for. Det betyr at en blokk ikke trenger å ha flertall for sitt budsjettalternativ, men at den blokken med flest stemmer blir sluppet frem av opposisjonen.

KG_BERGSTRÖM

Han heter egentlig Karl-Gösta, men har i over 30 år som politisk journalist signert sine kommentarer med K-G Bergström.

Foto: Carl-Johan Söder / SVT

– Det foreslås at det ikke skal være mulig å stemme på noe annet enn sitt eget budsjettforslag slik som Sverigedemokratene (SD) gjorde. Hvor de først stemte på sitt eget og deretter på opposisjonen, forklarer Bergström

Da budsjettkaoset var et faktum uttalte Moderaternes parlamentariske leder, Anne Kinberg Batra, at de var forberedt på å diskutere hvordan slike situasjoner kan unngås i fremtiden.

– Sverige må kunne ledes av en minoritetsregjering, var Batras beskjed.

I følge Bergström blir det stadig vanligere med mindretallsregjeringer i Sverige.

– Derfor har jeg forståelse for at de kjenner et behov for å forbedre forholdene for en mindretallsregjering.

Mener det er livsfarlig å endre reglene

En stor risiko ved nyvalget som etter planen skal avholdes 22. mars neste år, er at resultatet kommer til å bli helt likt som ved valget i september.

– Derfor bør både den rødgrønne regjeringen og den borgerlige Alliansen ha interesse av at det ikke blir et nyvalg, ettersom det kanskje ikke forandrer det parlamentariske grunnlaget. Om SD fortsatt er i vippeposisjon blir et valg temmelig meningsløst, mener Bergström.

Karl Loxbo

Statsviter Karl Loxbo er ekspert på høyreekstreme partier.

Foto: Lars-Peter Hielle / Sveriges Radio

Mange frykter at Sverigedemokratene ved et nyvalg vil øke oppslutningen sin. Men Karl Loxbo, dosent på Linnéuniversitet i Växjö, tror SD også kommer til å tjene på regelendringene som diskuteres mellom blokkene.

– Det vil være direkte livsfarlig. Det kommer bare til å bekrefte offerbildet, at Sverigedemokratene motarbeides av etablissementet og de øvrige partiene. Partiet kommer bare til å vinne på det, sier Loxbo til SVT.

Han trekker linjene tilbake til begynnelsen av 90-tallet da den økonomiske krisen tvang frem et behov for sterke regjeringer. Men også da ble endringer i de demokratiske spillereglene avvist.

– Det fantes en viss forståelse for forslagene ettersom det var økonomisk krise, men i dag ser man det som at det er rettet kun mot ett parti, sier Karl Loxbo.

AKTUELT NÅ