Hopp til innhold

Telenor kan ikke fortelle Mæland alt de vet

Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas kan ikke informere næringsministeren om alt som har skjedd i Vimpelcom-styret fordi han er pålagt taushet.

Nærbilde av næringsminister Monica Mæland

MØTTE PRESSEN: Næringsminister Monica Mæland holdt onsdag en pressekonferanse i forbindelse med redegjørelsen hun har gitt til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Det ligger implisitt i sakens natur at han ikke kan redegjøre for interne forhold knyttet til Vimpelcoms styre, sier Monica Mæland.

Telenor og regjeringen har hatt flere møter om korrupsjonspåstandene mot Vimpelcom, der Telenor har fire personer i styret. Mæland er innforstått med at de ikke har gitt henne all informasjon de sitter på.

– Det går jeg ut fra at vi ikke fikk, basert på at vi vet at styremedlemmer er underlagt taushetsbelagte opplysninger, sier Mæland.

Vimpelcom bestemmer hva Telenor kan dele

Årsaken er at det korrupsjonssiktede selskapet Vimpelcom, der Telenor eier 33 prosent av aksjene og har 43 prosent av stemmene, er børsnotert i USA. Amerikanske regler om informasjonsdeling fører til at alle styremedlemmene har taushetsplikt om forhold som kommer opp i styret, eller annen informasjon de får i sin kontakt med selskapet, med mindre selskapet selv offentliggjør det.

I de dokumentasjonene som Vimpelcom har gjort rede for i sin rapportering, er alle beslutninger og avtaler gjort innenfor antikorrupsjonsloven i amerikansk lovgivning.

Jon Fredrik Baksaas / NRK, 19.11.2014

Næringsministeren understreker imidlertid at hun har stilt Baksaas en rekke spørsmål som hun har fått svar på.

– Jeg forholder meg til den jobben Telenors styre har gjort, i forhold til det selskapet de er eier i, sier Mæland.

Baksaas har tidligere sagt til NRK at styret fokuserer på strategiske beslutninger, og at de ikke ettergår gjennomføringen av den type transaksjoner som nå er under etterforskning.

Stoler på Telenor

I en serie artikler har Dagens Næringsliv og Klassekampen skrevet at Vimpelcom har betalt 600 millioner kroner til et postkasseselskap i Gibraltar for å få innpass i det usbekiske mobilmarkedet. Påtalemyndighetene i Nederland, som etterforsker saken, mistenker at utbetalingene kan ha vært rene bestikkelser for å sikre seg mobillisenser.

Telenor har status som vitne i saken, og konsernsjef Baksaas er avhørt av Økokrim. Saken har fått stor oppmerksomhet, og på Stortinget har kontroll- og konstitusjonskomiteen krevd en redegjørelse fra Mæland. Onsdag kom svaret.

Mæland stoler på at Telenor har fulgt opp korrupsjonspåstandene om Vimpelcom på en tilfredsstillende måte. Samtidig kan hun ikke garantere at noe ulovlig ikke har skjedd, og viser til at saken er under etterforskning.

– Det kan ikke svare på om de har svin på skogen. Jeg kan forholde meg til det de har sagt. Vi har fått svar på de spørsmål som vi har stilt, og så må etterforskningen vise hva som faktisk har skjedd.

Kan ikke svare på Kolbergs spørsmål

Ifølge Telenor kan kun Vimpelcoms styre oppheve taushetsplikten, og Mæland har ingen planer om å be Telenor gjøre noe for å fjerne denne plikten. Hun har heller ikke bedt om å få se dokumenter som beviser at Telenor har jobbet aktivt mot korrupsjon i Vimpelcom.

– Telenor har gitt to redegjørelser, én i november 2012 og én i november 2014, om hvordan de har opptrådt i Vimpelcom-styret i sammenheng med denne saken. Ellers baserer vi oss på de samtaler og den dialogen vi har med selskapet, sier Mæland.

Arbeiderpartiets Martin Kolberg er ikke tilfreds med svaret. Lederen for kontrollkomiteen sa til NRK tidligere i kveld at Mæland ikke svarer på det viktigste spørsmålet: Har korrupsjon funnet sted?

Men ifølge Mæland kan hun ikke gi det svaret Kolberg ønsker.

– Jeg kan ikke svare på det. Det kan ingen. Det pågår en etterforskning, og både Kolberg er jeg er nødt til å vente på konklusjonene der, sier statsråden til NRK.


AKTUELT NÅ