Hopp til innhold

Nå gir de opp, lederne kalles inn

STORTINGET (NRK): Tirsdag ettermiddag kastet finanspolitikerne inn håndkleet. Nå må de parlamentariske lederne dra budsjettforhandlingene i havn.

Montasje av de fire borgerlige finanspolitiske talsmennene

GIR FRA SEG STAFETTPINNEN: Fra venstre: Svein Flåtten (H), Gjermund Hagesæter (Frp), Hans Olav Syversen (KrF) og Terje Breivik (V) har blitt enige om at partienes parlamentariske ledere tar over.

Foto: NTB/Scanpix

– Vi har kommet til et punkt der det er naturlig å heve det opp ett nivå, sier finanspolitisk talsperson i Frp, Gjermund Hagesæter.

– Det ligger ingen dramatikk i dette, bedyrer Høyres Svein Flåtten etter et kort forhandlingsmøte tirsdag ettermiddag.

Frustrerte støttepartier

Fjerde og foreløpig siste tilbud kom i løpet av natt til tirsdag. Først måtte regjeringspartiene regne på hva kravene til sentrumspartiene koster, og gå noen runder internt. Særlig Frp måtte forankre hvor langt de var villige til å gå.

Ifølge Hagesæter har de «strukket seg lengre enn langt» og sagt seg villige til å gå med på kompromisser som smerter Frp. Men ifølge Venstre og KrF er det langt fra nok.

– De har ikke flyttet på én krone siden helgen, sa en oppgitt Hans Olav Syversen (KrF) til pressen tirsdag formiddag.

Dermed begynte tanken om å flytte forhandlingene opp ett nivå å modnes for alvor.

– Det lå jo selvfølgelig i det som var situasjonen før i dag, at vi mente at det var veldig lite nytt i det tilbudet regjeringen kom med. Da så vi at spørsmålet om å bringe inn de parlamentariske lederne kom adskillig nærmere, sier Syversen til NRK tirsdag ettermiddag.

Etter det NRK forstår skal sentrumspartiene ha opplevd at de finanspolitiske talspersonene fra Høyre og Frp hadde lite handlingsrom.

Stor avstand

De håper de parlamentariske lederne kan sørge for fortgang i forhandlingene.

– Jeg vil ikke kvalifisere hvilke muligheter som ligger i det, men det er klart at gruppelederne er det høyeste nivået vi har her på huset. Av og til har vi behov for å se om de kan komme videre, sier Syversen til NRK.

Artikkelen fortsetter etter videoen:

Forhandlingene løftes opp til parlamentariske ledere

Klokken 19 tirsdag skal de parlamentariske lederne møtes på Stortinget.

KrF og Venstre har tidligere uttrykt frustrasjon det de mener er tidkrevende omkamper fra regjeringspartiene. Samtidig er regjeringspartiene oppgitt over at Venstre og KrF ikke har samlet seg rundt noen felles kravliste.

I løpet av dagen har Venstre utarbeidet en oppdatert oversikt med sine krav til regjeringspartiene.

Ingen felles kravliste

På spørsmål om de har samarbeidet med KrF i prosessen, svarer finanspolitisk talsmann Terje Breivik at han først og fremst har snakket med sine folk.

– Jeg har med meg et tilbud fra Venstre, sier han.

VG skriver tirsdag kveld at Venstre her kommer Høyre i møte på formuesskatten. I utgangspunktet vil Venstre øke innslagspunktet, slik at færre må betale formuesskatt, men la skatteprosenten være som i dag.

Regjeringen ønsker på sin side å senke den fra én prosent til 0,75 prosent. I skissen Venstre la fram tirsdag sier de seg villige til å gå med en reduksjon til 0,9 prosent, skriver VG.

KrF tar til orde for å la formuesskatten stå uberørt neste år, og heller vente til Scheel-utvalget har levert sin rapport med å gjøre store endringer i skattesystemet.

Syversen i KrF mener alt snakket om en felles liste over krav er «overdrevet».

– Man må bare se på budsjettene, så vet vi hvor vi ligger i fellesskap og hvor vi har avvik. Det er en ganske enkel lesetekst, egentlig.

– Er det aktuelt for KrF og Venstre å enes om en oversikt over de viktigste sakene for dere samlet sett?

– På et gitt tidspunkt kan det godt hende. Men jeg tror ikke det er tema akkurat nå, sier Syversen til NRK.


AKTUELT NÅ