Hopp til innhold

Norge sender 120 soldater til Irak

Norge sender 120 soldater til Irak for å bidra i kampen mot IS. Regjeringen vedgår at dette kan føre til økt terrortrussel mot Norge, men håper innsatsen vil svekke terrorgruppen.

Norske styrker til Irak og Afghanistan

PRESSEKONFERANSE: Se Erna Solberg forklare hvorfor Norge sender over hundre soldater til Irak.

Som NRK meldte tidligere i ettermiddag er det klart at Norge sender 60 soldater til Erbil i nord og 60 soldater til hovedstaden Bagdad. I tillegg skal det sendes 75 soldater til Afghanistan.

I Irak vil Norge tilby et militært bidrag til den internasjonale koalisjonen som skal bekjempe IS. Styrken skal utdanne og trene opp de irakiske styrkene.

De skal ikke følge irakiske soldater i kamp.

– Vår mening med dette er å svare på det behovet Irak har, og på sikt bidra til å redusere den terrortrusselen ISIL utgjør, ikke bare i Irak og regionen, men også mot Vesten, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til NRK.

Under pressekonferansen torsdag kveld deltok også statsminister Erna Solberg.

– Vi har alle latt oss sjokkerende av bildene av de lidelsene som er forårsaket av ISIL. Vi kan ikke sitte og se på at dette får fortsette. Vi har et ansvar for at dette ikke får spre seg, sa hun.

Solberg understreket at terrorgruppen også er en trussel for Norges sikkerhet.

– Vi kan ikke la en økt trussel styre vår politikk

Ifølge regjeringen er militære virkemidler nødvendig for å hindre gruppens fremmarsj. Samtidig understreker de at norske soldater ikke skal bli med de irakiske soldatene ut i felt.

– Vi tar sikte på å delta ved et treningssenter i Erbil, samt med rådgivning og støtte til en irakisk sikkerhetsstyrke i Bagdad-området. Vi vil i begge tilfeller samarbeide tett med andre allierte bidragsytere og vil bidra til at landets egne styrker skal kunne håndtere en stadig voksende terrortrussel fra ISIL, sier forsvarsminister Søreide.

Hun er klar på at dette skjer en en tydelig anmodning fra irakiske myndigheter.

Hun sa at Norge må være forberedt på at det kan komme anslag mot styrkene og at det også kan medføre en økt terrortrussel mot Norge.

– Men vi kan ikke la en økt trussel styre vår politikk. Dette er en av de vanskeligste beslutningene er regjering tar. Vi gjør det fordi vi mener det er viktig og riktig. Vi gjør det også for å styrke sikkerheten her hjemme, sier Søreide.

Risiko for økt terrortrussel i Norge

TRUSSEL: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide om mulig økt terrortrussel i Norge.

Også utenriksminister Børge Brende (H) vedgår at bidraget kan øke terrortrusselen her i landet.

– Men det er på kort sikt. På lang sikt vil bekjempelsen av ISIL dempe terrortrusselen, sier han.

Brende: – Vi kommer ikke utenom militære virkemidler

For litt over en måned siden ble det klart at Norge skal bidra i koalisjonen mot IS, også kalt ISIL.

På en pressekonferanse 18. september opplyste regjeringen at Norge sender fem stabsoffiserer til USA for å forberede en mulig militær innsats mot IS.

Regjeringen ble i dag enige om å utvide bidraget til den USA-ledede koalisjonen.

Ifølge regjeringen vil bidraget i denne omgang vare i ett år. Så langt i år har Norge bidratt med én milliard kroner i humanitær støtte til krigsofre i Irak og Syria. Men penger til mat, vann og klær er ikke nok, mener Brende.

– Vi vet at sikkerhetssituasjonen i Irak er vanskelig, ikke minst i Bagdad. Men vi vet at hvis ISIL skal bekjempes må det gjøres med ulike virkemidler, vi kommer ikke utenom militære virkemidler, sier han til NRK.

Det tror Anders Romarheim ved Institutt for Forsvarsstudier.

STØTTE: Forsker Anders Romarheim, ved Institutt for forsvarsstudier, har tro på at Norges og Vestens bidrag kan hjelpe i kampen mot IS.

Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité ble torsdag ettermiddag informert om bidraget. Møtet startet klokka 16 og ble avsluttet like etter 17.30.

På forhånd var SV klare på at de ønsket en åpen redegjørelse og debatt om saken i Stortinget. Dette ønsket etterkommer regjeringen.

Det betyr ikke at saken skal voteres over, men at regjeringen må fortelle Stortinget hvilke vurderinger den har gjort og på hvilket grunnlag.

Skal etterfølge ISAF

I Afghanistan skal Norge bidra med 75 soldater i Resolute Support Mission (RSM) til neste år, som etterfølger ISAF-styrken som avvikles i år.

– Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er fortsatt krevende, og det er viktig at vi forlater Afghanistan i best mulig stand til å ivareta egen sikkerhet. Landet må ikke falle tilbake til å bli et fristed for terrorister, sier forsvarsministeren.

Den norske kontingenten skal bestå av personell fra Forsvarets spesialstyrker, og innsatsen skal i hovedsak skje i området rundt hovedstaden Kabul.

Merutgiftene for de to oppdragene er beregnet til rundt 390 millioner kroner.

AKTUELT NÅ