Hopp til innhold

Nettspillere later som de er menn

Selv om nesten halvparten av dem som spiller nettspill er kvinner, skjuler mange av dem identiteten sin. Det gjør de for å unngå trakassering.

Warlords of Draenor

En mannlig og to kvinnelige figurer av rasen Draenei i World of Warcraft. Mange kvinnelige spillere har ikke kommet ut av skapet når de spiller, de later som de er menn.

Foto: Blizzard Entertainment

«Du er tilbakestående», «du skal voldtas», «du er en hore».

Meldingene og beskjedene noen kvinner får når de spiller på nett, gjør at mange både velger å fordreie stemmen sin og bruke et kallenavn slik at det skjules hvem de egentlig er.

Rundt halvparten av kvinnene som ble spurt i en ny undersøkelse har fortalt forskere ved NTNU at de gjemmer seg i skapet.

– Gjemmer seg i skapet

Stine Bang Svendsen, NTNU

Forsker Stine Bang Svendsen sier mange voksne spillere uttrykker seg med en sjargong man heller forventer å høre i skolegården på en ungdomsskole.

Foto: NTNU

– På tross av at snart nærmere femti prosent av dem som spiller online spill er kvinner, råder det en forestilling om at det primært er menn som spiller. Noen kvinner later som de er menn, andre unngår å gi informasjon om kjønn. Vi har sammenlignet dette med å være i skapet, som homo for eksempel, for å kontrollere hva slags informasjon du oppgir, for å unngå trakassering, sier forsker ved tverrfaglige kulturstudier ved NTNU, Stine Bang Svendsen, til radioprogrammet EKKO i NRK P2.

I rapporten "Bug or feature?" Seksuell trakassering i online dataspill forteller Stine Bang Svendsen og Kristine Ask at de fikk inn 935 svar på en spørreundersøkelse. De har også intervjuet tre kvinner og fem menn.

Deltakerne i undersøkelsen var mellom 18 og 40 år gamle, og de var alle aktive spillere. To tredjedeler var menn, en tredjedel kvinner.

– Ungdomsskolesjargong

Hun forteller at rundt 80 prosent av dem som deltok i undersøkelsen har sett ord som «tilbakestående» og «homo» og halvparten har sett voldtektstrusler.

– Dette kan kanskje høres sjokkerende høyt for noen. Men hvis man vet at over halvparten av ungdom som går på videregående skole i dag har opplevd å bli kalt lignende ting i løpet av den siste måneden, så er det egentlig ikke så sjokkerende.

Svendsen påpeker at spillkulturen er en voksenkultur og at den gjennomsnittlige spilleren er 31 år. Det var også de som deltok i undersøkelsen.

– Så her har man altså en voksenkultur som uttrykker seg med en sjargong man kan forvente å finne mer av i en ungdomsskolegård, sier hun.

Delt på midten

Ifølge undersøkelsen er miljøet delt på midten i synet på ordbruken og sjargongen blant nettspillerne.

– Det er en betydelig andel i miljøet som mener at det å få bryte konvensjoner og normer i samfunnet er en del av spillopplevelsen. At det er noe som gjør at man virkelig kobler av.

Hun sier at det er flere kvinner enn menn som syns språkbruken og de seksuelle tilnærmelsene er plagsomme.

Samtidig har flere av dem som er blitt intervjuet påpekt at de mener det kan være absurd å være opptatt av språkbruk i et spill som for eksempel handler om massemord og tilintetgjørelse.

– Og det kan jo ses i sammenheng med at de å spille handler om å bryte konvensjoner og å spille ut en helt annen virkelighet, sier Svendsen.

Kan stenges ute

Marte Hedenstad

Spillanmelder i NRK P3, Marte Hedenstad, minner om at spillere som hetser kan rapporteres slik at de blir utestengt.

Foto: Jon-Annar Fordal

Marte Hedenstad som er spillanmelder for NRK P3 sier at hun selv ikke har opplevd trakassering når hun spiller.

– Jeg spiller med kvinnelig figur når det er mulig, men det er det også mange menn som gjør. Derfor er det ikke sikkert folk er klar over at jeg er jente, selv om jeg ikke gjør noe for å skjule det, sier hun.

Hun forteller at hun derimot har fått flere reaksjoner når hun anmelder spill, men at hun velger å overse de mest usaklige.

– Det hender jeg blir spurt om hvordan jeg kan anmelde visse typer spill og at den som mailer meg, eller kommenterer i kommentarfeltet på anmeldelsen, ikke tror på at jeg liker spill som for eksempel førstepersons skytespill. Andre har sagt at jeg må slutte å anmelde spill fordi jeg er kvinne.

Hun sier hun som oftest lar ting fare.

– Hvis man opplever hets i spill kan man, i mer graverende tilfeller, rapportere en bruker slik at vedkommende blir utestengt fra spillserveren, minner hun om.

AKTUELT NÅ