Hopp til innhold

– Jeg kjenner at jeg blir provosert av straffenivået

Et samlet Storting har tatt det som en selvfølge at domsstolene har fulgt signalene fra 2010 om å skjerpe straffene for vold mot barn. Men domstolene har ikke fulgt opp.

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad i KrF vil foreslå minstestraff for vold mot barn.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Dette er et straffenivå som ikke rimer med de overgrepene og forbrytelsene som er gjort mot barn.

Kjell Ingolf Ropstad fra KrF sitter i justiskomiteen på Stortinget. I likhet med resten av Stortinget trodde han at domstolene hadde fulgt opp kravet fra landets fremste folkevalgte om å skjerpe straffenivået for vold mot barn.

En gjennomgang NRK har gjort viser at det ikke er tilfelle.

Lave straffer for vold mot barn

Vi har gått gjennom 21 rettskraftige dommer de siste 14 årene der én eller begge foreldrene er dømt for å ha utøvd vold mot egne barn.

Av sakene NRK har gjennomgått er gjennomsnittsstraffen for å mishandle et spedbarn til døde litt mer enn fem års fengsel.

Vold fra foreldre som fører til varige skader straffes med gjennomsnittlig 15 måneders fengsel.

Og det er ikke mulig å se en endring i rettspraksis før og etter skjerpelsene fra Stortinget for fire år siden.

– Jeg kjenner at jeg blir skikkelig provosert over at det ikke er strengere straffer enn dette. Det er opprørende, sier Ropstad.

Han får støtte av Frp, Høyre og Ap.

– Folk skal stole på Stortinget. Dette er alvorlige straffbare handlinger. Dette har Stortinget vært opptatt av, og det var derfor vi gjorde en klar endring i skjerpende retning i 2010, sier Margunn Ebbesen i Høyre.

Hun sier hun håpet at NRKs gjennomgang kun skulle inneholde saker før 2010.

– Det gjorde det ikke, og jeg synes det er synd at ikke domstolene har fulgt opp, sier Ebbesen.

Vurderer minstestraff

Jan Arild Ellingsen

Jan Arild Ellingsen (Frp) åpner for minstestraff for vold mot barn.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap)

Lena Vågslid (Ap) åpner for minstestraff for vold mot barn.

Foto: Stortinget

Jan Arild Ellingsen i Frp sier at Stortinget nå må vurdere om de må sette inn mottiltak for å få en reell skjerping i straffenivået fra domstolenes side.

– Dette er totalt uakseptabelt. Dette viser to ting; at man ikke bruker den strafferammen Stortinget har lagt til rett for, og at påtalemyndigheten må ta ansvar for å anke sakene til Høyesterett for å etablere ny rettspraksis.

Han sier han vil unngå innføring av minstestraff, men at dette vil bli vurdert av Frp dersom domstolene ikke retter seg etter Stortingets vedtak.

Både KrF og Ap sier at også de er åpne for minsterstraff.

– Jeg tror ikke dette er i tråd med folks rettsoppfatning, og jeg mener det vil være grunn til å diskutere minstestraff i denne type saker. Det gjorde vi da det viste seg at voldtektsforbrytere fikk for lav straff, det er innført på seksuelle overgrep mot barn, og det bør også diskuteres når det gjelder andre paragrafer, sier Lene Vågslid i Ap.

Lover å følge opp

Assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther sier at hans umiddelbare inntrykk av straffenivået i NRKs gjennomgang er at straffenivået er for lavt.

– Dette er noen av de mest alvorlige straffesakene vi har. De skal etterforskes på en grundig og ordentlig måte, og det skal utmåles tilstrekkelig streng straff, sier Sæther.

Han sier at signalene fra Stortinget i 2010 ikke var til å misforstå, og at straffene i denne type saker skulle skjerpes betydelig.

– Det er domstolene som dømmer i den enkelte sak, men dete er påtalemyndighetens ansvar å utforme påstander som i tilstrekkelig grad tar hensyn til Stortingets intensjoner. Her må påtalemyndigheten jobbe aktivt for at straffenivået blir det samme som Stortingets ansvisning. Vi skal følge dette med stor oppmerksomhet.

AKTUELT NÅ