Hopp til innhold

– Fortsatt lenge til vi har ebola-medisin

Selv om flere vestlige land nå har erfaring med å behandle ebolapasienter, vil det ta lang tid før en medisin mot ebola er klar, ifølge overlege Vidar Ormaasen.

En politibetjent beskytter seg mot ebola i Vest-Afrika

En storskala utprøving av eksperimentell medisin i Vest-Afrika er en dårlig idé, forteller to av overlegene som behandlet den norske ebolapasienten Silje Lehne Michalsen (30).

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Ormaasen har vært med å behandle den nå friskmeldte ebolapasienten Silje Lehne Michalsen (30) som ble smittet av det dødelige viruset i starten av oktober, mens hun jobbet som lege for Leger uten grenser i Sierra Leone.

Michalsen ble erklært frisk etter to uker med behandling på høysimitteisolat på Ullevål sykehus, og stilte mandag på en pressekonferanse.

NRK fikk i går bekreftet at behandlingsteamet har brukt eksperimentell ebola-medisin i sitt arbeid med å gjøre 30-åringen frisk.

Veien fra én friskmeldt pasient i Norge til storproduksjon av ebolamedisin på verdensbasis er likevel lang.

Silje Lehne Michalsen

«Don’t worry, no ebola!». Dette bildet la Silje Lehne Michalsen ut på Instagram fra sykehuset i Sierra Leone. Den lille jenta het Mariama og testet negativt, det vil si at hun ikke hadde ebola.

Foto: Leger uten grenser

Vet ikke om eksperimentell medisin har æren

Hittil har 17 pasienter fått eller får behandling for ebola i Europa og USA. Fire av disse er døde som følge av viruset.

Om det var medisiner som gjorde at den norske kvinnen ble frisk, er nemlig ikke sikker.

– Slik som sykdomsforløpet har vært kan man ikke si helt sikkert om det hadde gått så bra uten de medisinene eller ikke, opplyser Ormaasen.

– Man kan jo ikke masseprodusere noe som man ikke vet om virker, påpeker overlegen.

– Må undersøkes på sykehus i Vesten

Minst 4500 har så langt mistet livet som følge av ebola-epidemien i Vest-Afrika.

Å gi pasienter i hardt rammede Vest-Afrika samme behandling som pasienter i Vesten er vanskelig, ifølge overlege Morten Rostrup, som også har vært med på å behandle Michalsen:

– Det er veldig viktig å få følgt effekten av medsinen og bivirkninger veldig tett, slik at man avslutte dersom det viser seg at medisinen er skadelig. Dette får man bare gjort på moderne sykehus, dessverre.

Dermed er det per i dag for risikabelt å teste ut medisinene i Vest-Afrika, ifølge Rostrup.

Det tar tid å gjøre medisinske undersøkelser, tid Vest-Afrika ikke har i kampen mot ebolautbruddet.

– Vi må prioritere helt andre tiltak i den situasjonen vi har nå, mener overlege Ormaasen.

AKTUELT NÅ