Hopp til innhold

– Blir veggpryd fram til jeg har funnet prinsessa

Vidar Skarstein fra Oslo kjøpte Eli Hagens Skal vi danse-sko på impuls. En dagstur til Jan Mayen og en lunsj med Siv Jensen var blant de dyrere auksjonsvarene som gikk under hammeren til inntekt for årets TV-aksjon.

Vidar Skarstein kjøpte Eli Hagens dansesko.

Vidar Skarstein lot seg rive med og la inn høyeste bud på Eli Hagens dansesko. Han avviser at 'Skal vi danse' har gitt ham dansefeber.

Foto: Montasje

Kirkens Nødhjelp fikk inn et rekordstort pengebeløp under TV-aksjonen 2014 - 240 millioner kroner.

Årets nettauksjon samlet inn til sammen over to millioner kroner til det utvalgte formålet: rent vann til én million mennesker i åtte land.

Blant bidragsyterne er en ny stolt, mannlig eier av skoene som Eli Hagen svingte seg over parketten med i TV-programmet «Skal vi danse».

– Et impulskjøp

Det høyhælte paret gikk under hammeren for 1050 kroner til Jarle Skarstein fra Oslo.

– Det var et impulskjøp. Jeg har sett på danseprogrammet, men selv holder jeg meg unna dans, humrer budvinner Skarstein.

Han forteller at det har blitt en tradisjon for ham og sønnen å by på ulike artikler som auksjoneres bort til den årlige TV-aksjonen. I fjor fikk Osloværingen tilslaget på et maleri.

– I år kom vi hjem og så lappen på døra om at noen hadde vært her med innsamlingsbøsse for TV-auksjonen. Da satte jeg og sønnen min i gang med å by på litt av hvert.

De skimmerbeige skoene går en avslappende tilværelse i vente, avslører Skarstein.

– Jeg har ikke bestemt meg, men kanskje jeg skal henge dem som veggpryd over TV`en. Iallefall frem til jeg har funnet meg en prinsesse som passer dem, sier Skarstein lattermildt.

Får nakenbade på Jan Mayen for 200.000 kroner

– Vi er helt overveldet, sier stasjonssjef Roy Nordfonn på Jan Mayen, etter at det ble klart at besetningens bidrag gav høyest uttelling til auksjonen.

200.500 kroner har to personer punget ut med for å få en dagstur til Jan Mayen med Hercules-fly.

– Vi er kjempeglade over at det skaffet så mye penger til et så godt formål. Vi er veldig fornøyde i dag, sier Nordfonn fra ishavet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den meterologiske stasjonen på Jan Mayen

Lunsj på Jan Mayen var det mest attraktive bidraget til årets TV-aksjon.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Han tror de to personene som får reise 1000 kilometer til Jan Mayen med et Hercules-fly vil føle at de får mye igjen for pengene.

– Jeg tror at summen av opplevelsen av reisen hit og det pengene gir med at de er med på å skaffe vann, så tror jeg at det er verdt det. Det går ikke an å bare bestille en reise hit med andre så slik sett er det en veldig ekslusiv opplevelse, sier Nordfonn, sier Nordfonn.

Besetningen på Jan Mayen har valgt ett år i isolasjon. Kun fire eller fem ganger i året flys det inn besøk. To av disse plassene vil nå bli brukt av fremmede.

– Vi ønsker dem hjertelig velkommen. De skal få omvisning og en matbit. Vi vil også invitere dem til å bli medlem av Jan Mayen nakenbadeklubb, hvilket betyr at de må kle av seg og bade i fire varmegrader, sier Nordfonn.

På ski i Afghanistan

Georg Jahkelln lot seg friste av en skitur i Afghanistan, som han endte opp med å betale 61.000 kroner for.

– Jeg har begynt å glede meg allerede, sier Jakhelln som ikke har fått kalde føtter, trass i at turen går til et i overkant spennende land.

– Ettersom Kirkens nødhjelp organiserer turen, så regner jeg med at det er i trygge omgivelser, sier Jakhelln.

Turen ski-entusiasten har kjøpt er for to personer, men han har så langt ikke funnet noen som kan reise sammen med ham. Han håper at en eventyrlysten person vil kaste seg på og bli med på reisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Georg Jakhelln på tur med barnebarnet

Georg Jakhelln gleder seg til å dra på tur til Afghanistan, men denne gangen på tur uten barnebarnet.

Foto: Georg Jakhelln/privat

– Jeg håper på å få bli med på Afghan ski challenge. Du må 1000 meter opp og så skal du ned 1000 m ned på baksida, og der pleier alltid de lokale å vinne fordi de takler høyden best, sier Jakhelln.

Skientusiasten gir alltid til tv-aksjonen. Denne gangen ble givergleden større enn vanlig.

– Jeg hadde lagt av penger til bøssebærerne, så det er kombinasjonen av at jeg er interessert i eksotiske reisemål og at jeg støtter aksjonen. Dette fikk meg til å grave ekstra dypt i lommene, for når det går til et godt formål så var det greit å by høyt, forteller Jakhelln.

100.000 for lunsj med Siv Jensen

Siv Jensen

Et godt formål og tilfredshet med regjeringen fikk firmaet Lånemegleren til å rive i 100.00 kroner for en lunsj med finansminister Siv Jensen til inntekt for TV-aksjonen.

Den som skal gå i NRK-veteranen Christian Borch sine sko betalte 1700 kroner for det. I likhet med Eli Hagens sko, har også Borchs par hatt sine turer på dansesgulvet da han inngikk sitt andre ekteskap.

– Jeg danset wienervals til brudevals i de skoene. Det varte ikke så lenge, for bruden holdt på å le seg i hjel og måtte bli bært av dansegulvet for måten jeg danset på, forteller Borch, som sluttet i NRK i sommer etter 36 år som journalist, nyhetsanker og programleder.

Lunsj med finansminister Siv Jensen og omvisning i Finansdepartemtentet var det firmaet Lånemegleren som var villig til å svi av mest for - 100.500 kroner.

– Vi syntes det med rent vann kunne være en fin ting å støtte opp om. Samtidig så synes vi at regjeringen har gjort en god figur, sier Fredrik Karlsen, som representerer firmaet.

Han avslører at bedriften hadde vært villig til å gå enda høyere dersom de ikke hadde fått tilslag på summen de bød.

Isbjørn til 100.000

Stian Løkser sikret seg et isbjørnskinn på Longyearbyens egne lokale auksjon, i forbindelse med tv-aksjonen.

– Det er en liten pen bjørn. Den veide bare 124 kg så det var en liten tass, en hannbjørn, sier Løkser, som har bodd på Svalbard i flere år og sett isbjørn i levende live.

Nå har han foreviget opplevelsen med et eget skinn til 100.000 kroner.

– Det er morsomt å ha fått et varig Svalbardminne. Isbjørn er en stor del av det folk forbinder med Svalbard og det jeg har opplevd selv. Samtidig er det veldig hyggelig å bidra med penger til et veldig nyttig formål, sier Løkser til NRK.

Isbjørnskinn fra Svalbard er ikke noe man vanligvis kan få kjøpt ettersom dyret ble fredet i 1972. Totalfredningen kom etter at en intens jakt truet bestanden.

Den aktuelle isbjørnen ble skutt i selvforsvar av to skiløpere som ikke klarte å skremme bort bjørnen da de var på ekspedisjon i fjor. Det er Sysselmannen i Longyearbyen som har levert skinnet til TV-aksjonen.

– Han har gjort et varp. Svalbardskinn er nesten ikke å oppdrive, sier Signe Mørk, som er daglig leder på Skinnboden i Longyearbyen.

Butikken selger preparerte isbjørnskinn til samme pris, mens Løkser må koste på seg en taxidermist til å garve råskinnet, stoppe ut hodet og preparere labbene, dersom han ønsker at skinnet skal være mykt og man skal snuble i hodet slik det gjøres i filmen om Hovmesteren og Grevinnen.

AKTUELT NÅ