Hopp til innhold

SV vil anerkjenne Palestina – regjeringen sier nei

Det er på tide at Norge anerkjenner Palestina som stat, mener SV. – Det vil sende et signal om at vi har gitt opp en fredelig løsning, svarer Utenriksdepartementet.

Solhjell vil at Norge skal anerkjenne Palestina

PALESTINA-DEBATT: Bård Vegar Solhjell (SV) og Bård Glad Pedersen (H) debatterte Norges forhold til Palestina i Politisk kvarter mandag morgen. Programleder er Line Tomter.

– Nesten hele verden har som mål at Palestina skal bli en egen stat, sier SV-nestleder og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen, Bård Vegar Solhjell.

Denne uken fremmer han et forslag for Stortinget der han ber Norges folkevalgte anerkjenne Palestina som egen stat.

Han viser til at det internasjonale samfunnet lenge har hatt en såkalt tostatsløsning som mål – der det etableres én jødisk stat og én arabisk stat innenfor det tidligere britiske mandatområdet Palestina.

Vil ikke vente på tostatsløsning

SV-politikeren mener det ideelle hadde vært å vente med å anerkjenne Palestina til etter en fredsavtale var på plass og Israel avsluttet okkupasjonen av palestinsk land. Men nå vil han ikke vente til situasjonen er ideell.

– Problemet er at det har vi nå prøvd på i to tiår, og vi står faktisk lenger unna en slik avtale i dag. Veldig mye tyder på at Israel ikke er så veldig interessert i den fredsavtalen, sier Solhjell til Politisk kvarter mandag morgen.

Israel fortsetter byggingen av ulovlige bosetninger i de okkuperte områdene, og Solhjell mener dette gjør det enda vanskeligere for Palestina å etablere en egen stat.

Han mener Norge bør følge Sveriges eksempel.

I starten av oktober kunngjorde den nye statsministeren i Sverige, Stefan Löfven, at den nye regjeringen landet vil anerkjenne Palestina som stat.

Mens USA omtalte Sveriges anerkjennelse av Palestina som «forhastet», jublet palestinerne og kalte svenskenes avgjørelse modig og bemerkelsesverdig.

Solhjell ser ingen grunn til at Norge ikke kan gjøre som Sverige. Slik han ser det vil Palestinas status i internasjonal politikk øke dersom flere land anerkjenner landområdet som en egen stat.

– Palestina fortjener det, sier nestlederen i SV.

UD: – Vil vise at vi har gitt opp

Men regjeringen har det ikke like travelt.

– Hvis vi nå, sammen med Sverige, anerkjenner Palestina som egen stat, så sender det et signal om at vi gir opp en forhandlet løsning, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Bård Glad Pedersen (H).

FNs hovedforsamling godkjente i praksis anerkjennelsen av en suveren palestinsk stat i 2012, men EU har ennå ikke gitt noen slik anerkjennelse.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har minst 112 land verden over anerkjent en palestinsk stat, blant dem flere EU-medlemmer.

14. oktober vedtok det britiske parlamentet en symbolsk resolusjon om å anerkjenne Palestina som stat.

Men Glad Pedersen mener Norge gjør rett i å vente. Ifølge han haster det mer å få partene til å snakke sammen igjen.

– Vi er helt enige i at målet må være å komme i en posisjon der vi kan anerkjenne Palestina som stat. Vi jobber for en fredelig tostatsløsning. Nå har det nylig vært den tredje krigen på kort tid, og partene må komme tilbake til forhandlingsbordet. Vi må legge press på det, sier han.

SV: – Må prøve en annen vei

Solhjell mener denne tankegangen ser bra ut på papiret. Men han ser ingen tegn på at Israel er interessert i en slik løsning.

– Derfor sier flere og flere land at nå må vi prøve en annen vei. Og det er ikke slik at Sverige står alene om dette. De fleste land i verden har allerede anerkjent Palestina, sier han.

På spørsmål om han mener at Norge bør stille egne krav til Palestina før en eventuell anerkjennelse, svarer han at det ideelle hadde vært om palestinerne kunne samle seg om ett lederskap.

– De ble jo faktisk enig om en samarbeidsregjering i vår, men det ble torpedert av Israel fordi Israel ikke vil forholde seg til Hamas, sier Solhjell.

AKTUELT NÅ