Hopp til innhold

Vil ikke boikotte – vil ikke arrangere

Selv om IOC-kravene provoserer, og Senterpartiet sier nei til Oslo-OL, vil de sende utøvere til de udemokratiske statene som kan ende opp med å kjempe om OL 2022.

Sotsji OL-ild

Pengebruken rundt OL-arrangementet i Sotsji har gitt flere av nei-siden sterke argumenter mot at Oslo skal arrangere OL i 2022.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Foto: Heiko Junge

– Det folkelige engasjementet er så sterkt i mot, og alle demokratier rundt oss har sagt nei, argumenterer senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum.

– Sier vi nei, sender vi et sterkt signal om at vi er mot pampeveldet IOC representerer, legger han til.

Partiet han representerer har allerede bestemt seg, men så lenge de største partiene på Stortinget sitter på gjerdet har det lite å si. I dag avgjør Høyres stortingsgruppe om de vil ha et OL i Oslo i 2022, og om svaret blir ja, sendes saken til Stortinget.

«Absurde krav»

For stortingsrepresentant, Kristin Vinje, i Høyre er svaret klart ja, men med visse forbehold mot det hun kaller IOCs «absurde krav».

Blant kravene er en cocktailmottakelse på Slottet, biler, mobiltelefoner og egne OL-filer på motorveiene.

Den internasjonale olympiske komite (IOC) har over 7.000 sider med krav og spesifikasjoner til Oslo som søkerby. En rekke av kravene som VG har fått tilgang til, harmonerer heller dårlig med visjonen om et nøkternt OL i Oslo.

Blant annet forlanger IOC-medlemmene å få møte Kong Harald før åpningsseremonien. Etterpå skal de ha cocktailmottakelse, hvor drinkene skal betales av Kongehuset eller eventuelt den norske OL-komiteen.

– Alle disse kravene kommer jo frem fordi søkekomiteen har fått åpenhet rundt disse tingene, og det er bra. Og mange av kravene virker jo helt absurde, og de bør tas opp til forhandling med IOC når vi kommer videre i prosessen. I all hovedsak bør IOC betale for sine egne biler og ting, sa Vinje da hun møtte Slagsvold Vedum til debatt i Politisk kvarter på NRK P2.

Saken fortsetter under videoen

Debatt om OL i Politisk kvarter

Kristin Vinje (H), Martin Henriksen (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) møttes til debatt om OL. Programleder, Per Arne Bjerke.

Men uansett hva Høyre mener er kreftene sterkt i mot blant andre partier. For Slagsvold Vedum er Sverige, Polen og Tysklands nei, sterke signal om at også andre er kritiske til Den internasjonale olympiske komites krav. Det betyr at det nå er Beijing i Kina, og Almaty i Kasakhstan som er igjen som kandidater, i tillegg til Oslo.

Vil ikke boikotte

Høyre og Arbeiderpartiet har ikke bestemt seg, og flere representanter fra begge partiet har tatt sterkt til orde for begge sider. Arbeiderpartiets Martin Henriksen er valgt inn på Stortinget fra Troms, og han tar Slagsvold Vedums side i debatten.

Men Kristin Vinje i Høyre mener nei-sidens argumenter, legitimerer spørsmål om hvorvidt man synes Norges i det hele tatt bør delta i OL.

– Det jeg lurer på er jo om Trygve Slagsvold Vedum vil sende norske olympiske deltagere til et land, og et arrangement som er så korrupt, at han ikke vil ha noe med det å gjøre?

– Norge kommer til å sende utøvere til OL om det blir i Kasakhstan eller i Kina. Men nå har alle demokratier sagt nei til å arrangere det i 2022, og det tror jeg over tid kan bidra til å endre IOCs vel pampete væremåte, svarer han.

Han biter ikke på argumentet om at Norge kan «bidra til å endre OL» ved å arrangere det selv, og tror heller at man bør tørre å si nei i denne omgang. Han mener ja-sidens påstand om at de kan gjøre OL mer nøkternt, og endre IOCs krav, viser at de er i en «desperasjonsfase».

– Det er ikke aktuelt å boikotte et vinter-OL, men vi må ta stilling til kostandene her, og det å skulle bruke så mye penger. Da må vi kunne stille tydeligere krav.

– Men vi har kanskje mer penger enn veldig mange andre?

– Jo, men både sterke land som både Sverige, Tyskland og Polen har sagt nei på grunn av folkeviljen. Og hvis vi som et fjerde demokrati sier nei, da sender det et sterkt signal, avslutter Slagsvold Vedum.

AKTUELT NÅ