Hopp til innhold

Oljesjefen frigjør informasjon om private aksjekjøp

Sjefen for Oljefondet eier aksjer i fjorten selskaper. – Omfanget er så stort at regelverket bør endres, mener økonomiprofessor.

Oljefondsjefens aksjeliste

Yngve Slyngstad kjøper aksjer både privat og som sjef i Statens Pensjon Utland, også kalt Oljefondet.

Først mente Norges Bank at det ikke er relevant for offentligheten hvor Yngve Slyngstad eier aksjer som privatperson. Nå har Norges Bank ombestemt seg.

Yngve Slyngstad (51) er sjef for et av verdens største statlige investeringsfond, Statens Pensjonsfond utland, også kalt Oljefondet. Det var i morges NRK fortalte at Slyngstad privat har kjøpt en større aksjepost i Norwegian.

Nå viser det seg at Slyngstad eier aksjer i hele 14 ulike selskaper:

  • Statoil
  • Telenor
  • Norsk Hydro
  • Yara
  • Cermaq
  • Orkla
  • Schibsted
  • Aker, Norske Skog
  • Wilh. Wilhelmsen
  • Golar LNG
  • Royal Caribbean Cruises
  • Norwegian Air Shuttle
  • Opera Software.

Aksjeinvesteringen i Telenor alene har en verdi på 1,439 millioner kroner med dagens aksjekurs, mens investeringen i Statoil har en verdi på 884.500 kroner med dagens aksjekurs. Selv om Norges Bank har frigitt navnene på selskapene Slyngstad har investert i, vil de ikke si hvor mye aksjepostene er verdt per i dag.

– Regelverket må gjennomgås

Flere økonomer er kritiske til at oljefondets ansatte driver omfattende egenhandel i aksjer, selv om det er i tråd med dagens regelverk.

– Det er så stort engasjement at det er vanskelig å tenke seg at det ikke oppstår kryssende interesser mellom hans egne og Oljefondet aksjeporteføljer, sier Nils-Henrik M. von der Fehr, professor og instituttleder ved Økonomisk Institutt ved Universitetet i Oslo.

– Hva betyr investeringene for hans jobb som sjef i Oljefondet?

– Vi får håpe at det ikke betyr noen ting, men man kan aldri være sikker at på at dette ikke har betydning for hvordan han og hans ansatte jobber, sier von der Fehr.

Von der Vehr mener det vil være klokt av Norges Bank å gjennomgå regelverket.

– Selv om det er klare retningslinjer, bør de se på regelverket på nytt. Det er litt overraskende at fondets leder er så tungt inne i aksjer privat, mener von der Vehr.

Tina Søreide

Korrupsjonsekspert Tina Søreide etterlyser åpenhet om Slyngstads investeringer.

Foto: Silje Holte

Postdoktor ved Universitetet i Bergen og en av Norges fremste korrupsjonseksperter, Tina Søreide, etterlyser større åpenhet rundt aksjehandlene til Slyngstad.

– Hvor store investeringene er burde ikke hemmeligholdes, mener Søreide.

Forstår ikke kritikken


Det er Hovedstyret i Norges Bank som har bestemt at det er lov å drive med egenhandel.

Hilde Singsaas, statssekretær i Finansdepartementet (Ap)

- Regelverket er godt og forhindrer interessekonflikter, sier kommunikasjonsdirektør i Norges Bank, Hilde Singsaas.

Foto: NRK

– Reglene er gode. Vi har omfattende regler for å hindre interessekonflikter. Vi har klare regler for hva ansatte i Oljefondet kan investere i, bindingstid og regler for at du ikke kan investere i aksjer når det oppstår interessekonflikter, sier kommunikasjonsdirektør i Norges Bank, Hilde Singsaas.

– Forstår dere kritikken?

–Nei, regelverket er godt. De som kjøper og selger aksjer må rapportere om dette og aksjekjøp kan stoppes hvis kontrollavdelingen ønsker det, sier Singsaas.

Det var først i ettermiddag at Norges Bank opplyste om hvilken selskaper Slyngstad har eierinteresser i.

"Yngve Slyngstad har gitt sitt særskilte samtykke til at vi frigir opplysninger om hans innrapporterte egenhandler. Bakgrunnen er at Slyngstad anser at han står i en særstilling i kraft av sin rolle som leder av Norges Bank Investment Management, noe som tilsier større grad av åpenhet om hans personlige aksjeinnehav sammenliknet med andre ansatte i Norges Bank," skriver Norges bank i en e-post til NRK.

AKTUELT NÅ