Hopp til innhold

Norge tredobler støtten til ebola-kampen

Regjeringen gir 60 millioner kroner til kampen mot ebola-epidemien.

Utenriksminister Børge Brende

– Vi håper at andre land følger etter, sier utenriksminister Børge Brende om Norges økte støtte til bekjempelse av ebola-epidemien.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Ifølge utenriksminister Børge Brende kommer Norge til å informere om den økte støtten i FNs sikkerhetsråd i morgen.

– Vi håper at andre land følger etter, for FN har bedt om en milliard dollar. Skal FN greie denne jobben, trenger de mye mer ressurser enn i dag, og de ligger foreløpig ikke på bordet, sier Brende.

100 nye helsearbeidere fra AU

Hittil har norske myndigheter bevilget 21,5 millioner kroner. Tredoblingen innebærer at Norge nå intensiverer bidraget og gir 60 millioner kroner for å bekjempe ebola.

Er det aktuelt for Norge å sende egne helsearbeidere?

– Norge har feltarbeidere og helsearbeidere der gjennom frivillige organisasjoner, sånn som Leger uten grenser. Med dette bidraget kan Norges Røde Kors sende fire feltarbeidere i tillegg.

– Vi har også fått til en forståelse med Den afrikanske union om at med de pengene vi legger på bordet nå, kan de sende 100 nye helsearbeidere som kan bidra i kampen mot ebola og hjelpe de pasientene som har behov for medisinsk hjelp, sier Brende.

Norge skal ikke sende soldater

USAs president Barack Obama har sagt at han vil sende 3000 soldater til Vest-Afrika som et bidrag i kampen mot sykdommen.

Soldatene, som omfatter ingeniører og helsepersonell, skal settes inn i byggingen av nye behandlingssentre i Guinea, Liberia og Sierra Leone og gi opplæring til rundt 500 helsearbeidere i uka i minst et halvt år.

Norge har foreløpig ikke planer om å sende militært personell til Vest-Afrika.

– Vi er ikke blitt bedt om å sende soldater. Amerikanske myndigheter har sagt til meg at det man trenger fra Norges side nå, er en økt økonomisk innsats, sier Brende.

– Også gjennom WHO er vi blitt bedt om å stille opp gjennom prosjekter som bidrar til at flere helsearbeidere kommer inn. Det gjør vi gjennom Den afrikanske union og humanitære organisasjoner som Leger uten grenser og Norges Røde Kors.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Helsearbeider i verneutstyr kjemper mot ebola i Sierra Leone

Helsearbeidere med fulldekkende vernedrakter arbeider forsøker å hjelpe ebolasmittede i Sierra Leone.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Verdenssamfunnet har reagert for sent

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har ebola-epidemien kostet over 2400 mennesker livet.

WHO har opplyst at over halvparten av alle ebolasmittede i Vest-Afrika nå er døde. Så langt er 2461 av de 4985 som er registrert smittet med viruset i Vest-Afrika, døde.

– Det er en forferdelig epidemi som dreper. Det er flere som blir syke hver bidige dag. Folk er helt desperate, de banker på dørene til sykehusene, men der er det ikke hjelp å få, for det er ikke noen helsearbeidere. Her må det internasjonale samfunn stå opp, og vi må hjelpe folk som er i stor nød, sier Brende.

Hvordan har det gått så langt?

– Det kan delvis forklares med at disse landene i Vest-Afrika i utgangspunktet er veldig fattige land. De har dårlig helsekapasitet, og fattigdom bidrar til mye raskere spredning. Så over tid er det først når en kommer fattigdommen til livs, at man kan stoppe fremtidige utbrudd, sier Brende.

– Dessuten tror jeg at verdenssamfunnet har reagert for sent. Det er det WHO sier også. Derfor er det helt betimelig at vi nå setter det på dagsorden i FNs sikkerhetsråd. Dette er en sikkerhetstrussel, ikke bare for Vest-Afrika, men for en hel verden.

AKTUELT NÅ