Hopp til innhold

Her barker streiketoppene sammen på direkten

Lærerne sier KS har gjort lærerstreiken til en maktkamp. KS er oppgitt over at lærerne ikke vil diskutere løsninger. I dag møttes de to streiketoppene på direkten i Dagsrevyen, og temperaturen ble høy.

Lærerne sier KS har gjort lærerstreiken til en maktkamp. KS er oppgitt over at lærerne ikke vil diskutere løsninger. I dag møttes de to streiketoppene på direkten i Dagsrevyen, og temperaturen ble høy.

Jon Gelius inviterte partene i lærerkonflikten til studio, og de to kvinenne møttes for første gang på direkten.

Jon Gelius med partene i lærerkonflikten

Jon Gelius kom ikke særlig langt som megler.

Foto: NRK

Programleder Jon Gelius hadde sin fulle hyre med å få de to streikelederne til å lytte til hverandre.

KS-topp Gunn Marit Helgesen sier lærerne nekter å diskutere nye forslag som ligger på bordet.

Streikegeneral Ragnhild Lied sier KS nekter å lytte.

Utvider streiken

I dag varslet Utdanningsforbundet at de tar ut 851 nye lærere i streik fra kommende tirsdag. Lærere ved 31 nye skoler blir omfattet av streiken.

Etter snart tre måneders konflikt, trappes streiken nå opp og omfatter snart 9000 lærere, spredt på skoler over store deler av landet.

Se hele oversikten over hvilke skoler som er rammet her.

Lærernes forhandlingsleder Ragnhild Lied fra Utdanningsforbudet og KS' forhandlingsleder Per Kristian Sundnes har sittet sammen på en rekke møter, men gått fra hverandre hver gang uten å bli enige, sist på søndag kveld.

I hver sin skyttergrav

Gunn Marit Helgesen

Gunn Marit Helgesen er øverste sjef i kommunenes organisasjon KS.

Foto: NRK
Ragnhild Lied

Ragnhild Lied er forbundsleder i Utdanningsforbundet.

Foto: NRK

I dag kom toppsjefen i KS, styreleder Gunn Marit Helgesen, på banen.

De to kvinnene møttes for første gang på direkten i Dagsrevyen til duell, med Jon Gelius som selvutnevnt «megler».

Han kom ikke av flekken. Konflikten er dyp, det er mye prestisje involvert, og Gelius måtte stille mange spørsmål flere ganger, før han til slutt måtte nøye seg med del-svar.

På vegne av KS sier Helgesen at det er mye partene er enige om, og at det bør være mulig å sette seg ned og diskutere forslagene med sikte på å finne en løsning.

Men det vil ikke lærerne.

– Dette er for oss en profesjonskamp. For KS ser det ut til å ha blitt en maktkamp, og det er svært beklagelig, sier Lied.

Hun peker på at lærerne har sagt klart ifra at de trenger en fleksibel arbeidsdag for å gjøre en god jobb.

– Det syns vi at vår motpart må ta innover seg, sier hun.

– Enige om mye

Helgesen påpeker at partene faktisk er enige om en god del, og at det forslaget som nå ligger på bordet er et helt annet enn det lærerne avviste i juni. Hun mener det bør være et godt utgangspunkt for forhandlinger.

– Vi er enige om at lærerne trenger en fleksibel arbeidsdag, og vi er enige om at det skal skje lokalt, sier Helgesen. Det som gjenstår er å finne en ordning for hva som skal skje dersom lærere og skoleledelse ikke blir enige lokalt.

Men det vil ikke Lied høre på. Hun er oppgitt og sier et overveldende flertall av hennes medlemmer er lei av detaljstyringen fra KS.

– Nå må arbeidsgiverne lytte til lærerne, krever hun.

Rektorer ber KS stå på krava

I kveld rykker rektorene ut og krever at KS står hardt på kravene. Neste tirsdag tas ytterligere rundt 900 lærere ut i streik.

AKTUELT NÅ