Hopp til innhold

- Ingen streikeavklaring i dag

Det blir ingen avklaring i lærerstreiken i dag, ifølge Kjell Erik Saure i KS. Partene er innstilt på å finne en snarlig løsning, men dagens sonderinger er nå avsluttet.

Per Kristian Sundnes og Ragnhild Lied

KS og lærerorganisasjonene møttes igjen til nye sonderinger fredag ettermiddag. Per Kristian Sundnes og Ragnhild Lied blir ikke enige i dag.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

De to delegasjonene hadde møter hver for seg fredag morgen, og møttes så på formiddagen. Etter en pause partene møttes igjen.

Klokken 15 fredag møttes de fire lærerorganisasjonene og KS til nye sonderinger. Begge parter er tydelige på at de merker et sterkt press fra samfunnet, og at de ønsker å finne en løsning.

Trolig vil de til sammen rundt 7.800 lærere fortsatt være i streik mandag morgen. Verken KS eller Utdanningsforbundet vil si noe mer om det blir nye sonderinger i løpet av helgen, men de bekrefter at det i hvert fall ikke blir noen løsning fredag. Dagens sonderinger er nå avsluttet, ifølge TV2.

Fortsetter i helgen

Utdanningsforbundets Lied sier til NTB at de vil jobbe intenst gjennom hele helgen på egne møter, men vil ikke si om de skal møte KS til videre sonderinger.

– Vi skal jobbe intenst gjennom hele helgen, men vi er avhengige av at alle parter gjør det. Vi kommer i hvert fall til å ha møte i helgen, og arbeide videre. Men videre framdrift mellom partene skal vi bestemme senere, sier Lied, som legger til at partene snakker greit sammen.

KS-leder Per Kristian Sundnes sier at presset for å få til en løsning har økt og er større enn tidligere.

– Det er helt klart at det er vanskelig, ellers så hadde vi løst det. Jeg synes dette er en situasjon KS overhodet ikke ønsker at norske skoleelever og foreldre må være i. Vi jobber seriøst og kommer til å gjøre det i hele dag, sa Sundnes før sonderingene startet.

Arbeidstid den største utfordringen

Utfordringene ligger først og fremst rundt arbeidstid. Lærerne sier kategorisk nei til å være mer på skolen i arbeidstiden, mens KS forlanger å få gjort endringer i avtalen slik den er nå fordi de mener det vil lette planlegging av møter og lignende på skolen.

Lærerne har sagt at de ikke har så mye som en centimeter å gi på dette området. Det kan derfor også gå til brudd, men det er villighet hos partene for å finne en løsning.

Møtevirksomheten er preget av strengt hemmelighold – ingen andre enn de involverte vet hvilke muligheter som drøftes.

– Partene er enige om ikke å uttale seg til mediene mens sonderingene pågår, uttalte kommunikasjonsrådgiver Marianne Fromreide i KS torsdag.

Se hvilke skoler som er rammet av streiken her.

Forhandlingsleder i KS Per Kristian Sundnes

KS og lærerorganisasjonene møttes igjen til nye sonderinger fredag ettermiddag. Per Kristian Sundnes ser for seg flere dager med sonderinger.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Isaksen: – Tar det med partene

De fire lærerorganisasjonene møtte KS til det de kalte innledende sonderinger på Kommunenes Hus i Oslo torsdag klokken 13.

Det er ifølge Kommunal Rapport grunn til å tro at partene vil forsøke å koble inn regjeringen på en eller annen måte, for å få hjelp til å finne en løsning.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ville torsdag ikke svare på om han har noe å tilby på disse konkrete punktene.

– Hvis vi har noe å gå på eller bidra med, så tar vi det med partene og ikke med pressen, sa Isaksen til NTB.

NRK vet at partene torsdag ettermiddag ikke hadde rettet noen formell henvendelse til Regjeringen.

Etter det NRK forstår vil Regjeringens bidrag være avhengig av at partene først blir enige om en ny arbeidstidsavtale. Regjeringen kan eventuelt bidra til rammene rundt oppgjøret, for eksempel med redusering av byråkrati i skolen.

Trapper opp

Det er nå over to måneder siden de første lærerne ble tatt ut i streik. Torsdag ble streiken trappet opp og drøyt 7800 lærere er tatt ut av arbeid. 95.000 elever er trolig rammet av streiken – også barneskoleelever.

Fredag tok Norsk Lektorlag ut ytterligere 31 lærere ved videregående skoler i Stavanger og i Sande i Vestfold. I tillegg venter 41 medlemmer hos Musikernes fellesorganisasjon på å streike fra mandag morgen.

Organisasjonene planlegger ytterligere opptrapping fortløpende, men sier at de vil avvente situasjonen litt for å se hva som kommer ut av sonderingene.

– Vi har en konkret opptrappingsplan klar, og den vurderes fortløpende. Det er et omfattende arbeid, og det skal veldig gode grunner til før vi setter det på hold, sier Kolbjørg Ødegaard, som har det praktiske ansvaret for streiken i Utdanningsforbundet, til NTB.

Konflikten har lenge vært fastlåst, og det er kravet om mer bunnet arbeidstid som er den største verkebyllen.

Andre årsaker til misnøye blant lærerne er økt rapporteringsplikt, byråkratisering av lærerrollen og at de generelt opplever mistillit fra arbeidsgiver.

AKTUELT NÅ