Hopp til innhold

Familien tror utvist Taliban-minister er kidnappet

Den tidligere helseministeren i Taliban-regjeringen Abdul Rauf Mohammad er borte og familien frykter han er kidnappet i Afghanistan.

Den tidligere helseministeren i Talibanregjeringen, Abdul Rauf Mohammad

UTVIST: Den tidligere helseministeren i Talibanregjeringen, Abdul Rauf Mohammad, har vært bosatt i Drammen siden 2000, men ble varslet utvist i 2011. I sommer ble han sendt ut av landet.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det forteller Mohammads norske advokat Brynjar Meling til TV 2. Familien skal ikke ha hørt fra ham på to uker.

– Vi fikk et varsel av hans familie om at han var blitt hentet av fremmede menn der han oppholdt seg i Afghanistan, sier Meling til kanalen.

NRK er kjent med at norske myndigheter er blitt informert om hendelsen av advokat Brynjar Meling. Justisdepartementet ønsker ikke kommentere saken utover følgende kommentar:

– Rauf kom til Norge som overføringsflyktning (FN-kvoten) og hadde oppholdstillatelse fram til han ble utvist ved vedtak fra UDI og UNE. Grunnlaget for utvisningen var en straffedom, sier Gunnar A. Johansen, kommunikasjonssjef i Justisdepartementet, til NRK.

Saksøker Norge

Mohammad har vært bosatt i Drammen siden 2000, men ble varslet utvist i 2011. NRK kunne i august avsløre at han ble sendt ut av landet på et fly med destinasjon Kabul i Afghanistan. Bakgrunnen skal være en voldsdom Mohammad fikk i 2008, da han ble dømt til 120 dager i fengsel for å ha banket opp datteren.

Myndighetene i Norge mener også at den tidligere vikarierende helseministeren i Taliban-regimet i Afghanistan har vært en mentor for deler av det ytterliggående islamistmiljøet i Norge, og at han er en trussel mot norske og allierte interesser. Dette er ifølge Meling også årsaken til at UNE har fattet et nytt utvisningsvedtak, etter at Mohammad kom til Afghanistan.

Da utsendelsen ble kjent tidligere i sommer gjorde Meling det klart at Mohammad ville saksøke staten på grunn av utsendelsen. Utvisningsvedtaket skal behandles av Oslo tingrett i høst. Meling har også uttrykt bekymring for klientens sikkerhetssituasjon i Afghanistan.

Verdifull informasjon

Som tidligere regjeringsmedlem i det Taliban-styrte Afghanistan hadde Mohammad detaljert informasjon om de indre sirklene i Taliban. Denne informasjonen var gull verdt for norske hemmelige tjenester som byttemiddel med andre vestlige etterretningstjenester etter angrepet på World Trade Center i 2001.

Senere skulle mannen betraktes som en av ideologene bak radikaliseringen av en rekke unge norske muslimer. Dette er noe han selv har benektet i flere intervjuer.

Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Brynjar Meling torsdag kveld.

Se tidslinje over informanten som ble en trussel for rikets sikkerhet:

Laster innhold, vennligst vent..

AKTUELT NÅ