Hopp til innhold

Jonas jakter på lavbudsjett – Kristin jakter i luksusklassen

Du kan leie koie og jaktterreng av Statskog og betale hundrelapper, mens de rikeste rypejegerne kan bruke hundretusener på kremterreng, jaktslott og egen jaktguide.

Jonas Rønning, Kristin Tidemand og Elina Stang, Smoldalskoia og Hyllenget jaktslott

STORE KONTRASTER: Jonas Rønning (t.v.) bor i koie eller telt og jakter for en billig penge i statens terreng. Kristin Tidemand og Elina Stang jakter i privateid terreng i Overhalla i Nord-Trøndelag hvor middagen serveres og jegerne kan slappe av i spaanlegg etter turen.

Foto: Kathrine Samal, Kristin Tidemand, Statskog

Rypejeger i Trysil

Statsskog leier ut blandingsterreng i Trysil hvor man kan jakte både på rype og skogsfugl.

Foto: Christian Sletengen CC BY-NC 2.0

Rypejakta er «folkejakta» i Norge, men også den mest snobbete. 80 000 oppga at de var på rypejakt siste jaktår. I tillegg er det like mange som fordeler seg på alle de andre jakttypene, som blant annet elgjakt, rådyrjakt, andejakt og storfugljakt.

– Jegerne er et tverrsnitt av befolkningen. Du kan jakte gratis med bestefars gamle hagle i fjæra, eller du kan satse på riking-jakt med topp utstyr i landets mest attraktive områder, sier Espen Farstad i Norges Jeger- og fiskeforbund.

Brisk og månelys

Jonas Rønning med pointeren Roxy

Jonas Rønning skal på rypejakt med pointeren Stilladalens Roxy.

Foto: Kathrine Samal

En som satser på jakt på lavbudsjett er Jonas Rønning (32) fra Geilo. Han debuterte på jakt i 2010, og skal i år til fjells for 5. året, denne gangen sammen med den ett år gamle pointeren Roxy.

– Jeg gleder meg veldig. Tidligere har jeg jaktet alene på smyg- og støkkjakt, så det blir nytt og spennende med hund i år, sier han.

Rønning oppgir både det å være ute i friluft, den økte følelsen av nærvær, detaljene i naturen, og spenningen når det oppstår en jaktbar situasjon, som grunner til at han jakter.

– Jeg ser fram til samarbeidet med bikkja, og særlig når bikkja tar stand. Da tror jeg at jeg vil kjenne at adrenalinet flommer, sier han.

I år har han leid privatterreng i Valdres sammen med venner, men tidligere år har han satset på telt og leid jaktterreng fra Statskog.

Stegamyrkoia i Løten

Stegamyrkoia i Løten er en liten trivelig hytte som Statskog leier ut på åremål. Den ligger i et skogsterreng med mulighet for småviltjakt og fiske.

Foto: Ivar Rustad CC BY-NC 2.0

– Det trenger ikke være dyrt å jakte. Jeg har kjøpt årskort for 1200–1300 kroner og enkelte dagskort i tillegg. Jeg har sjelden brukt mer enn 3000–3500 kroner, sier han.

Likevel, pengene flyr når kjøring, utstyr, skudd og våpen skal betales. I tillegg kommer utgifter til hund og trening av den. Men Jonas tror ikke han bruker mer enn 10 000 kroner på hobbyen i året.

– Det er klart at utgiftene går opp nå når jeg har hund. Å trene opp en fuglehund er ikke billig, verken når det gjelder penger eller tid.

Himmelseng og kandelaber

Eivind Aarnes Nilsen

Eivind Aarnes Nilsen er advokat i Oslo, og jakter i Nord-Trøndelag. Naturopplevelsen og spenningen er det som trekker, sier han.

Foto: privat
Rype og hagle

Rype felt i terrenget som Hyllenget gård har i Overhalla i Namdalen.

Foto: Kristin Tidemand/privat

Eivind Aarnes Nilsen (30) i Oslo er en av dem som gjerne jakter. Han jakter rype i privateid terreng i Namdalen i Nord-Trøndelag. Stedet byr på både jaktslott, himmelsenger, egen jaktguide, spa, gourmetmat og flyplass 15 minutter unna.

– For meg er det turen, naturopplevelsen og samværet med venner som er det viktigste. Pluss spenningen, det å kjenne adrenalinet pumpe, sier Nilsen.

Han medgir at når temaet rypejakt kommer opp, er det er en god del prestisje å finne i advokatmiljøet. Og mange skal ha det aller nyeste av utstyr.

– En vind- og vanntett jaktdress, som i tillegg er lydløs, koster fort over 10 000 kroner. I tillegg kommer støvler, våpen, flybilletter, leiebil, overnatting og diverse utstyr. Og så må det jo fornyes. Det er ikke en billig hobby nei, sier han.

I fjor ble det null ryper på ham, men han forsikrer at turen ikke var mindre vellykket for det.

– Fellingen er ikke det viktigste. Jeg var på skuddhold av en jerpe, men uten å treffe. Det var i grunnen like greit, for det var veldig lite fugl i terrenget, sier han. Når det er lite fugl vil han heller la bestanden i fred, slik at den kan ta seg opp.

Eksklusivt på jaktslott

Rypejakt i Namdalen

Kristin Tidemand på rypejakt i privatterreng i Namdalen i Nord-Trøndelag.

Foto: Kristin Tidemand/privat

Hyllenget i Namdalen kommer gjestene for å fiske og for å jakte. Hyllenget er et relativt nyoppført lakse- og jaktslott i trøndelån-stil som ligger ved Namsens bredd i Overhalla i Namdalen. I terrenget er det både elg, hjort, rådyr, storfugl og rype.

Jaktturene tilrettelegges og skreddersys individuelt for gjestene, og vertskapet stiller med erfarne medhjelpere.

Kristin Tidemand (30) som tilhører eierfamilien, sier de satser på mer eksklusive kunder som ønske en kombinasjon av rekreasjon og jakt.

Hun går selv på rypejakt sammen med gode venner.

Jaktslott og jaktkoie

Bildet til venstre er fra Hyllenget herregård i Namdalen, bildet til høyre er fra jaktkoia Øyarvassbu i Sirdalsheiene. Eivind Aarnes Nilsen sitter som nr. 3 fra venstre blant gode jaktvenner i spisestuen på Hyllenget.

Foto: Kristin Tidemand/Statskog

Professor Tor Wallin Andreassen på Norges Handelshøyskole har kalt rypejakta «den nye Birken». Den er preget av høy status og prestisje. Den viser både at du behersker aktivt friluftsliv – og har penger til å betale regningen.

Rypejakt i Norge er ikke billig. Det krever penger, bekjentskaper og nettverk – noe som signaliserer eksklusivitet."

Tor Wallin Andreassen, professor NHH

Han peker på at Birkebeinerrennet før var regnet som en utfordring for de aller tøffeste. Så ble det noe for allmuen, og dermed bleknet glansen.

De med ressurser fikk dermed behov for å finne noe nytt som definerer dem. Og rypejakt er et godt eksempel, mener professoren.

Jakt krever ferdigheter og store ressurser, både fysisk og ikke minst økonomisk, noe som høyner statusen ytterligere

Rimelig i statens skoger

Ryper på hyttevegg

Jaktlaget som felte disse rypene som her henger til modning, kunne seg tilbake på en flott sesong i statsskog-terreng.

Foto: Jim Tovås Kristensen, Statsskog, CC BY-NC 2.0
Bekkekroken - Gravberget i Åsnes

Brekkekroken er en jaktkoie i Gravberget i Åsnes kommune i Hedmark som Statskog leier ut,

Foto: Ivar Rustad/Statskog

Inatur.no kan du finne både ledig jaktterreng og leie koier. De fleste hyttene er enkle, og noen svært enkle, som Smoldalskoia (bildet øverst i artikkelen) som byr på overnatting på brisk, utedo og vann fra bekken.

Statskog har store arealer for rypejakt, skogsfugljakt og villreinjakt, og de arrangerer også opplæringsjakt for nybegynnere. Statsskog selger også pakker med jaktterreng og overnatting inkludert. Priseksempel på ei hytte ved Børgefjell i Nord-Trøndelag for to personer og hund i en uke under småviltjakta er vel 5000 kroner.

I ukene før rype- og storfugljakta starter 10. september, foregår det såkalt «taksering» i jaktterrengene. Det er erfarne jegere som går med hund, og de teller antall fugl de ser, etter et nøye oppsatt linjemønster. Deretter beregner grunneierne/forvalterne hvor mye som kan skytes i hvert enkelt område.

De siste årene har det vært dårlig med rype mange steder, men i år er det kommet rapporter om at det er bra med fugl mange steder.

I jaktåret 2013/14 ble det felt vel 150 000 ryper i Norge. Fordelt på antall rypejegere, ble det ikke engang to per jeger. Nedgangen er markant fra 2004/05 hvor tre ganger så mange ryper ble skutt.

Landets dyreste

I områder som er kjent for stor rypebestand skyter gjerne prisen på jaktrettigheter i været. Norgesrekorden skal være Forollhogna i Nord-Østerdal hvor leien for et terreng på 12 000 dekar er 240 000 kroner i året.

Espen Farstad

Espen Farstad sier jakt ikke trenger være dyrt, men at det koster å jakte med de rikeste.

Foto: NJFF

Området omtales av rypejegere som «Det gylne triangel», og bestanden av rype sies å være meget stor. Les mer om jakt i Forollhogna nasjonalpark.

Andre terreng i den øvre delen av prisskalaen ligger på Hardangervidda og i deler av Valdres. – Her snakker vi om landets ypperste terreng, sier Farstad i NJFF.

Han peker på at det er godt mulig å komme billigere fra det som jeger. Jakt i strandsonen er mange steder helt gratis, og jakt i skogsterreng er generelt er rimeligere enn høyfjell.

Helikopter og jaktguide

Gode rypeterreng er en knapp ressurs som koster mye, og mange trekker mot Sverige hvor terrengene er større og prisene lavere.

De mest ressurssterke har også dårligst tid. Pengesterke jegerne benytter helikopter eller småfly for å komme raskt og effektivt inn til terrenget. Og til å droppe utstyr og hente vilt.

Helikopter i Arjeplog

Her står et helikopter klar til å bringe norske jegere ut i terrenget i Arjeplog i Nord-Sverige.

Foto: Kåre Gundersen/privat

Flere selskaper tilbyr lufttransport travle jegere, særlig på Hardangervidda og inn i Sverige.

John-Erik Sogn i HeliWing i Oslo forteller at det fort koster 50 000 kroner hvis fire jegere skal på dagstur til Midt-Sverige. Men at det også kan gjøres billigere hvis turen er kortere, f.eks. fra Trøndelag og en kort tur over grensa. Da kan turen gjøres for rundt 7000 kroner for 30 minutter flytid.

I Norge er reglene for landing i utmark mye strengere enn i Sverige, men Sogn regner med at det blir enklere framover å bistå med dropp av utstyr og henting av storvilt.

– Høyesterett har bestemt at slike tjenester skal ikke lenger skal regnes som landing, og dette gjør at det blir mye enklere for oss, sier Sogn.

Storfugljakt i Snåsa

Storfugljakt i Lurudalen statsallmenning i Snåsa. Slike terreng er ettertraktet, men likevel rimelige å leie gjennom Statskog, dersom du er tidlig ute.

Foto: Geir Wagnild CC BY-NC 2.0

AKTUELT NÅ