Hopp til innhold

Krever pass eller ID-kort fra alle innreisende

Som følge av terrortrusselen må alle ha med pass eller ID-kort ved innreise til Norge. Misforståelser om reglene førte lørdag til at nordmenn som skulle hjem fra ferie i naboland ble nektet adgang til ferga.

Biler kontrolleres på fergeterminalen i Oslo

Lørdag morgen ble alle biler som kom til Oslo med Kiel-ferga sjekket av politi og toll.

Foto: Erik Engen / NRK

I det siste oppdaterte rådet fra politiet som ble lagt ut på politiets nettsider fredag kveld, heter det at delvis kontroll på indre Schengen-grenser gjør at nordiske borgere som skal ut og reise, må ha med pass eller førerkort.

Det betyr også at norske borgere kan bli bedt om å legitimere seg ved innreise tilbake til Norge etter å ha vært i naboland som Sverige og Finland.

– Pass er i hovedsak det norske identifikasjonspapiret, men reisende som nå er utenfor Norge må ikke ha pass for å kunne komme tilbake til landet. Norsk politi gjennomfører kontrollen og man kan bli bedt om å sannsynliggjøre hvem man er ved hjelp av førerkort eller bankkort dersom man ikke har pass, opplyser leder i Seksjon for internasjonalt politisamarbeid i Politidirektoratet John Ståle Stamnes til NRK.

Nektet adgang med bankkort

fart

Jenter 16-laget til Fotballaget Fart fra Hamar fikk beskjed om at de ikke fikk være med ferja hjem fra Danmark til Norge lørdag morgen. Alle hadde bankkort, førerkort eller kopi av passet, men det var ikke godt nok.

Foto: Øystein Kristiansen
Jølster sitt gutelag på Dana Cup

Jølster sitt guttelag i fotball har vært på Dana Cup i Danmark. Nå er de usikre på om de kommer seg hjem igjen i kveld.

Foto: privat
Kø Svinesund

Det var torsdag lang kø over Svinesund. Terrortrusselen medfører høy beredskap og omfattende kontroller på grenseovergangene.

Foto: Odd Skjerdal

NRK er på fergekaien i Frederikshavn.

Selv om det ifølge Politidirektoratet skal være nok å vise frem førerkort eller bankkort, har NRK vært i kontakt med flere som har blitt nektet innreise til Norge fra Schengen.

Blant dem var fotballaget Fart fra Hamar som først ikke fikk være med ferga hjem fra Danmark etter å ha deltatt på Dana Cup. Alle hadde bankkort, førerkort eller kopi av passet, men det var ikke godt nok.

– Vi kom med buss til havna i Frederikshavn i dag tidlig og skulle sjekke inn på båten. Da får vi beskjed om at vi ikke får komme inn i Norge igjen uten gyldig pass. Vi fikk beskjed om å gå til side og vente der, sier lagleder Øystein Kristiansen til NRK.

Det er lange køer på kaien i danske Frederikshavn og de som skal til Norge må belage seg på ID-kontroll. Dette er også det store samtaleemnet blant de reisende. Foreldre bekymrer seg særlig for barna, som verken har førerkort eller bankkort å vise frem i en eventuell kontroll.

Stena Line modererer ID-krav

Politidirektoratet understreker at kontrollene på for eksempel Stena Line ikke er i tråd med deres krav, og mener kaoset skyldes instrukser som de lokale internasjonale havnene har iverksatt på eget initiativ.

Hele pass- og ID-kontrollen kan dermed skyldes en misforståelse mellom myndighetene i Norge og de lokale internasjonale havnene.

Pressekontakt i Stena Line, Jesper Waltersson sier at det var 30 personer som ikke kom med båten lørdag formiddag.

– Vi har tolket reglene slik at alle passasjerer må vise pass og ID. Nå har vi fått fortydeligende informasjon fra Norge. Dermed er alle enige om at reglene er at alle over 18 år skal ha med seg noen form for godkjent identifikasjon. Dette kan være pass, ID-kort eller annet godkjent ID, opplyser Waltersson til NRK.

Seksjonsleder Stamnes i Politidirektoratet forteller til NRK at han nå har vært i kontakt med Stena Line og fotballaget fra Hamar for å rydde opp i misforståelsen.

En presisering er i ettermiddag lagt ut på politi.no: «Politiet understreker at dette ikke medfører krav om ID-dokumentasjon utover det som kreves i en normalsituasjon, og at de som er på reise ikke skal bekymre seg for å få komme tilbake til Norge».

John Ståle Stamnes, seksjonssjef i Politidirektoratet (POD)

Leder i Seksjon for internasjonalt politisamarbeid i Politidirektoratet John Ståle Stamnes forklarer hva en skjerpet innreisekontroll innebærer for folk flest.

Nå kan politiet stenge grensene

Ifølge Politidirektoratet gjelder kravet om å kunne identifisere seg til og med søndag.

Stamnes i Politidirektoratet understreker at dette ikke medfører noen praktiske endringer for de reisende utover de tiltakene som ble innført da myndighetene torsdag gikk ut med informasjon om terrortrusselen mot Norge torsdag.

Det er med andre ord fremdeles delvis kontroll ved grensene – alle må kunne fremvise pass eller annet gyldig ID-kort dersom man blir stoppet.

– Det nye er at vi har varslet de andre EU-landa om at vi har en skjerpet grensekontroll. Med den aktiviteten som norsk politi nå har på ulike grensekontrollsteder, flyplasser og havner, er vi pliktet til å informere EU-kommisjonen som deretter informerer de øvrige landa i EU, sier Stamnes

– Det vil si at dersom det er behov for å stoppe all trafikk på grensa, så har vi hjemmel til det i henhold til Schengen-regelverket.

Kø for å kjøre ombord på danskebåten fredrikshavn-Gøteborg

Biler i kø for å kjøre om bord på danskebåten Frederikshavn-Göteborg lørdag. De som skal til Norge må forberede seg på lange køer og ekstra ID-kontroll på grensa.

Foto: Ingunn Andersen / NRK

Ville ikke la statssekretæren gå om bord

Anders Bals.

Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet Anders Bals (H) fikk ikke bli med ferga hjem fra Danmark uten pass.

Foto: Mette Ballovara / NRK

En av dem som lørdag ble stående igjen på kaien i Danmark er statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet Anders Bals (H).

– Vi skulle med båten tilbake til Norge i dag, men så fikk vi beskjed av sikkerhetskontrollen om at dersom man ikke har pass, så kommer man ikke om bord på båten i dag, forteller Bals til NRK.

Statssekretæren velger å ta kaoset ved fergekaia med godt mot, selv om ferga dro uten dem.

– Vi dro tilbake på land til det hotellet vi bodde på. Her er det fint vær og varmt, og barna synes det er veldig gøy å kunne blir her en dag til, sier han blidt.

Liv Husø Grime tok ferga fra Kiel til Oslo lørdag og forteller om lange ventetider. Hun hadde med seg passet, og slapp gjennom kontrollen uten problemer.

– Vi måtte vente ganske lenge, de slapp i land hundre personer av gangen, så var det passkontroll her i terminalen. Det oppleves som en trygghet at det tas sånn på alvor, sier Liv Husø Grime.

Passasjer Liv Husø Grime forteller at alle passasjerene på Kiel-fergen blir sjekket av politiet ved ankomst i Oslo. Intervjuer er Lisbet Jørgensen og fotograf Jørn Tveter.

Passasjer Liv Husø Grime forteller at alle passasjerene på Kiel-fergen blir sjekket av politiet ved ankomst i Oslo.

Politiet: – Vær skeptisk til rykter

Politiet vil på bakgrunn av trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fortløpende vurdere råd til befolkningen. Rådene vil bli oppdatert så snart politiet får informasjon som tilsier det.

– Informasjon som politiet har, inneholder ikke trusler mot konkrete objekter, arrangementer eller personer. På nåværende tidspunkt er det derfor ingen grunn til å anbefale folk å ta spesielle forholdsregler, understreker politiet.

Lokalt politi i hele landet er nå i dialog med en rekke arrangører av begivenheter og objekteiere blant annet med tanke på vakthold.

Politiet ber videre folk ikke stole på rykter og informasjon om trusselen som ikke kommer fra politiet eller andre myndigheter.

– Tidligere erfaringer viser at enkelte personer dessverre kan utnytte situasjoner som dette til å spre informasjon som ikke stemmer. Folk bør blant annet være skeptiske til rykter på sosiale medier, og heller forholde seg til verifisert informasjon fra politi og andre myndigheter, understreker politiet.

Væpnet politi på Oslo S

Ifølge politidirektør Odd Reidar Humlegård er politiberedskapen nå den høyeste noen gang som følge av terrortrusselen mot Norge

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kritiserer beredskapen

Etter at PST opplyste at det trolig planlegges en terroraksjon mot Norge, er det mer synlig politi enn noen gang over hele landet. Men politiberedskapen er bare blitt marginalt bedre enn den var 22. juli 2011, mener Politiets Fellesforbund.

– Noen politifolk vil si at den er like dårlig, noen vil si at den er dårligere, og noen vil si at den er bedre. Jeg vil si at vi har et langt stykke igjen, sier leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, til Finansavisen.

Som et ledd i den styrkede beredskapen godkjente regjeringen fredag kveld politiets anmodning om å bruke ressurser fra Forsvaret til å håndtere trusselsituasjonen mot Norge. Politiet har dermed bevæpnede soldater til disposisjon, melder NRK.

AKTUELT NÅ