Hopp til innhold

Frp: – Ap får inkonsekvensen midt i fleisen

Anniken Huitfeldt (Ap) satt i en regjering som ikke ville ha boikott av israelske varer. Nå er opposisjonspolitikeren Anniken Huitfeldt for delvis boikott. – Inkonsekvent og dobbeltmoralsk, sier Frp.

Christian Tybring-Gjedde

Christian Tybring-Gjedde (Frp) har lite til overs for forslaget om merking av israelske varer fra okkuperte områder.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Anniken Huitfeldt i Vandrehallen

Anniken Huitfeldt (Ap) vil ha merking av varer fra okkuperte områder i Israel.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Anniken Huitfeldt (Ap) er leder i Stortingets Utenriks- og forsvarskomité. I en kronikk i VG henviser hun til situasjonen på Gaza og tar til orde for en merking av israelske varer som er produsert i okkupert område.

I kronikken heter det blant annet:

«Nå er den politiske prosessen langt på vei brutt sammen. Da må vi ta innover oss at virkeligheten for palestinerne er at de lever i en stat hvor innbyggernes rettigheter er basert på hvilken folkegruppe de tilhører.»

Arbeiderpartiet er for handel med Israel som nasjon, men vi mener det er galt å tjene penger på varer som er produsert på okkupert land. Dette er en riktig politisk markering som vi bør støtte, sier Huitfeldt til NRK.

Under tilsvarende politiske sammenbrudd og påfølgende krig i samme område da Huitfeldt var statsråd, avviste den rødgrønne flertallsregjeringen alle former for boikott av israelske varer.

– Dette viser hvor dobbeltmoralske og inkonsekvente Arbeiderpartiet er, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Full krig uten rødgrønn boikott

I slutten av desember i 2008 startet Israel bombing av Gaza med begrunnelse i at de ble beskutt med raketter fra området. Noen dager senere gikk de inn med bakkestyrker.

Krigen på Gaza raste i tre uker med ufattelige lidelser for sivilbefolkningen.

Det gjorde at SV, som satt i den rødgrønne regjeringen, gjorde et landsmøtevedtak om forbrukerboikott av israelske varer.

I vedtaket het det blant annet:

«Gjennom mange år har Israel fratatt palestinerne retten til et verdig liv. I et apartheidsystem som verden knapt har sett maken til, ydmykes, trakasseres og trues det palestinske folket.»

Men SV fikk ikke regjeringspartner Ap med på boikotten. Det ble heller ikke innført en boikott av varer produsert i de okkuperte områdene til tross for at Huitfeldt satt sentralt plassert ved kongens bord.

Rødgrønn israelhandel til værs

Isteden steg importen fra Israel rett til værs mens de rødgrønne satt ved makten.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå steg nemlig importen fra Israel kraftig da de rødgrønne partiene satt med flertallet på Stortinget.

Import fra Israel

År

Verdi av import fra Israel

2002

490 000 000 kroner

2003

477 000 000 kroner

2004

495 000 000 kroner

2005

565 000 000 kroner

2006

650 000 000 kroner

2007

633 000 000 kroner

2008

705 000 000 kroner

2009

616 000 000 kroner

2010

652 000 000 kroner

2011

722 000 000 kroner

2012

761 000 000 kroner

2013

806 000 000 kroner

Ekspander/minimer faktaboks

Fra Jens Stoltenberg og de rødgrønne tok over makten i 2005 til de tapte valget i 2013 steg importen fra rundt 560 millioner kroner til 806 millioner kroner. Dette inkluderer varer som er produsert både i Israel og på okkupert område.

Og i dagens kronikken sier Huitfeldt både at Arbeiderpartiet er for mer handel med Israel, samtidig som hun tar til orde for å straffe Israel økonomisk gjennom en delvis boikott ved merking av varer som er produsert i de okkuperte områdene.

Hun skriver at årsaken til at forslaget om merking kommer nå og ikke tidligere, er at det har foregått aktivt og seriøst arbeid med å få til politiske forhandlinger om en tostatsløsning, men at dette arbeidet nå har strandet.

– Vi utredet dette forslaget da vi satt i regjering, men valgte å vente på grunn av pågående fredsforhandlinger ledet av USAs utenriksminister John Kerry. prosess. Nå er det ikke en tostatsløsning i umiddelbar nærhet, sier Huitfeldt til NRK.

– I og med at flere EU-land går sammen for å innføre en merking av israelske varer som er produsert i okkupert område, er det naturlig at Norge følger opp, sier Huitfeldt.

Frp: Norge mister all troverdighet

Svarene fra Anniken Huitfeldt imponerer ikke Frps Christian Tybring-Gjedde.

– Dette synes jeg ikke vi skal være med på. Vi kan ikke være ledere i giverlandsgruppen til den ene parten samtidig som vi skal boikotte den andre. Da mister vi all troverdighet i konflikten, sier Frp-politikeren før han fortsetter:

– Merking av varer eller merking av mennesker. Jeg er ikke glad for denne formen for markering av politiske standpunkter. Jødene har opplevd dette før, og jeg synes faktisk vi skal være tydelig på at det er Hamas som holder konflikten gående. Israel rykker inn for å ødelegge smuglertunneler og utskytingsramper for raketter.

– Jeg må legge til at det hadde vært interessant om Hamas kunne bygge disse tunnelene for å smugle inn medisinsk utstyr og mat, ikke militært materiell, sier Tybring-Gjedde.

Anniken Huitfeldt på sin side mener Høyres største utfordring er å samarbeide med Israelvennlige Frp.

– Det har vært en annen balanse i den nye regjeringens Midtøsten-politikk. Det tar lengre tid før man fordømmer folkerettsbrudd. Det mener jeg er galt. Vi må ha samme standard for å dømme menneskerettighetsbrudd, enten det er i Ukraina eller Israel.

– Utenriksminister Børge Brende (H) bø bør gjøre som mange av sine EU kolleger og si ja til merking. Frp har vetorett i deler av utenrikspolitikken, så jeg håper Brende får gjennomslag, sier Huitfeldt.

AKTUELT NÅ