Hopp til innhold

– Kan suge til seg farlige mennesker

Ekspert på høyreekstremisme i Sverige, Anna Lena Lodenius, mener noen blir lokka inn i Den nordiske motstandsbevegelsen fordi de får kick av å lage bråk.

Anna Lena Lodenius

Anna-Lena Lodenius, forfatter og journalist i Sverige, har fulgt Den nordiske motstandsbevegelsen i flere år. Hun mener flere av medlemmene rekrutteres til gruppa fordi de får kick av å lage bråk.

Foto: Privat

– Om de styrker seg i Norge kan dere få et problem, sier forfatter og journalist i Sverige, Anna-Lena Lodenius til NRK.

Hun mener Den nordiske motstandsbevegelsens framferd i Sverige viser at gruppa kan være farlig, også i Norge.

Lodenius har gitt ut en rekke bøker om høyreekstreme i Sverige. Hun har over flere år fulgt miljøet rundt den svenske delen av bevegelsen som i det siste har markert seg i Norge.

Lodenius mener det er viktig å følge med på utviklinga av nazistgruppa i begge de to nabolandene.

– Fordi det i miljøet finnes mennesker som begår forferdelige handlinger. Dette et potensielt farlig miljø som kan suge til seg farlige mennesker, og underbygge deres hat med hatpropaganda, sier Lodenius til NRK.

Vil ikke overdrive trusselen

Lodenius mener risikoen ikke først og fremst er at gruppa skal organisere større kriminelle aksjoner i fellesskap, men at det er fare for en radikalisering av enkeltpersoner som blir med i gruppa.

– I Sverige har vi også sett hvordan en del kriminelle har blitt lokka inn i bevegelsen. Der får de støtte i et kameratslig samhold og får en ideologi som kan rettferdiggjøre voldshandlinger. Noen blir også rekruttert til bevegelsen fordi de får et kick av å lage bråk, sier Lodenius.

Likevel vil hun ikke overdrive gruppas trussel mot omgivelsene.

– De får mer makt, jo reddere folk blir. Derfor synes jeg heller ikke at man skal overdrive deres farlighet. Det store flertallet av tilfeller med hatkriminalitet i Sverige kommer ikke fra nazister, sier Lodenius.

Nazister

I helgen poserte en nazistiske gruppe på Galdhøpiggen.

Foto: Nordiske Motståndrörelsen

– Rekrutterer unge og sinte menn

Leder for den svenske gruppa av bevegelsen, Klas Lund, avviser flere av Lodenius' påstander. Han sier han ikke kjenner på noe hat, og vil ikke gå med på at noe annet enn ideologi lokker folk inn i organisasjonen.

– Det er i alle fall ikke vår hensikt at det skal være sånn. Vi vil at folk skal motiveres av ideologien, sier Lund.

Han avviser at gruppa skal ha som mål å rekruttere farlige mennesker.

– Men jeg kan tenke meg at vi rekrutterer en ganske stor mengde unge menn som er litt mer uredde enn andre, og som kan ha lettere for å ty til knyttnevene. Det faller seg naturlig, sier Lund.

– Hvorfor er det naturlig?

– Bevegelser som vår drar ofte til seg personer som er unge og sinte. Vår aktivistkjerne er personer som er ganske tøffe, men det innebærer ikke at de er voldspsykopater, sier Lund.

– Vi er klare til å forsvare oss

Lund er selv dømt for drap, væpna bankran og våpenbesittelse. Det svenske sikkerhetspolitiet, Säpo, betegnet han i 2007 som en av Sveriges farligste menn, ifølge avisa Expressen.

Klas Lund

– Bevegelser som vår drar ofte til seg personer som er unge og sinte. Vår aktivistkjerne er personer som er ganske tøffe, men det innebærer ikke at de er voldspsykopater, sier svenske Klas Lund til NRK. Han leder Den nordiske motstandsbevegelsen.

Foto: Privat

– Har disse forbrytelsene skjedd som en del av kampen?

– Det kommer an på hvordan man ser det, men jeg kan si at de inngår i en slags helhet, sier Lund.

Han forklarer at han fikk våpendommen for å oppbevare skytevåpen i hjemmet. Våpenet skulle han ifølge ham selv bruke til å forsvare seg. Bankranet han ble dømt for skjedde i 1991.

– Da var jeg leder av en militant nasjonalistisk organisasjon som anså at slike metoder var riktige. Jeg syntes det var riktig da, men det betyr ikke at jeg synes de metodene er rett i dag. Enda lenger tilbake, i 1986, ble jeg dømt for drap. Det ble det første såkalte rasistdrapet i Sverige. Jeg ser på det som en del av en masseinnvandringsproblematikk, men ønsker meg ikke å uttale meg mer om det for øyeblikket, sier Lund til NRK.

Lund mener det han kaller masseinnvandring er en "tikkende bombe" som kan føre til eskalering av vold og i verste fall borgerkrig.

– Noen påstår at grupper som den du selv leder sørger for eskalerende vold. Hva mener du om det?

– Vi er ikke pasifister. Vi forbyr å bruke vold for annet enn selvforsvar. Voldsomme konfrontasjoner tenderer likevel til å øke, om vi forsøker å vokse og være på gatene. Det finnes andre grupper som anser det som feilaktig å skulle forsvare det nordiske folkets interesser, og en del av disse gruppene er veldig voldsomme. Vi er klar til å forsvare oss, sier Lund til NRK.

AKTUELT NÅ