Hopp til innhold

Skvatt da han så monsterflyet i sladrespeilet

Opprømte flyplassansatte hang i vinduene og på takene på Gardermoen i dag da verdens største fly landet på norsk jord for første gang. De heldigste fikk komme ut på rullebanen, og den aller heldigste fikk ta imot flyet i sin «Follow Me»-bil – med sjefen i baksetet.

Selfie Edgar Kemi og Antonov AN-225

Selfie med Antonov AN-225: Edgar Kemi var så heldig å få ta imot gigantflyet og ledsage det til oppstillingsplassen i sin 'Follow Me'-bil.

Foto: Edgar Kemi

Edgar Kemi (46) var den første som fikk kontakt med gigantflyet da han var ute på vestre rullebane med «Follow Me»-bilen kl. 10.20 da flyet landet.

Det var helt fantastisk å få mulighet til å oppleve dette kjempeflyet på Gardermoen."

Edgar Kemi, Airport Control, Oslo Lufthavn
Edgar Kemi

Edgar Kemi skvatt da han så monsterflyet i sladrespeilet på 'Follow Me'-bilen.

Foto: Edgar Kemi

– Jeg har aldri sett et så stort fly før, forteller Kemi. Han er bosatt på Jessheim og har jobbet i bakketjenesten på Gardermoen siden 1994, fra før Oslo Lufthavn åpnet, da det bare var chartertrafikk der. Dermed har han sett titusenvis av fly. Men selv han lot seg begeistre.

– Det var en opplevelse, og helt fantastisk å få mulighet til å oppleve dette kjempeflyet på Gardermoen, sier han.

Nå har han tittelen operativ driftskoordinator i Airport Control, og fikk æren av å kjøre« Follow Me»-bilen som ledsaget kjempeflyet fra vestre rullebane til forsvarets område hvor flyet losser.

Skvatt da han så i speilet

– Landingen gikk etter planen, og var helt problemfri. Selv om flyet har et vingespenn som stikker utover rullebanens bredde, gikk det helt prikkfritt, sier han.

Kemi forteller at bakkemannskapene hadde ekstra høy beredskap i tilfelle giganten med et vingespenn på 88 meter skulle feie med seg noen skilt, men det ble det ikke behov for. Det ble heller ingen skader på asfaltdekket som de også hadde et ekstra øye på.

Men han skvatt litt da han så det enorme flyet i sladrespeilet:

– Det var et monster av et fly. Jeg hadde med meg plassjefen i bilen, og ba ham skrike opp hvis flyet nærmet seg slepekroken, ler Edgar Kemi. Det er ikke hver dag plassjefen er med helt ut på rullebanen.

Antonov AN-225 lander på Oslo Lufthavn Gardermoen

Her har AN-225 nettopp landet. Bildet er tatt fra tårnet på flyplassen. Legg merke til størrelsen på flyet sammenlignet med leddbussen og menneskene som bivåner landingen.

Foto: Oslo Lufthavn, tårnet

Opprømt stemning

Flyentusiaster, reisende og ansatte boblet over av begeistring da verdens største fly landet på Oslo Lufthavn i formiddag. Mange flyplassansatte var tydelig henrykt og forteller om landingen på sosiale medier.

Det er på dagar som denne, når verdas største fly er på besøk og flyentusiastar og media og kollegaer går bananas, at det er kult å jobbe på flyplass."

Susanne Egset, informasjonskonsulent Oslo Lufthavn, på Instagram

Susanne Egset jobber med kommunikasjon i Oslo Lufthavn AS, og forteller om en smule opprømt stemning på arbeidsplassen.

– Det er på dagar som denne, når verdas største fly er på besøk og flyentusiastar og media og kollegaer går bananas, at det er kult å jobbe på flyplass, skriver Egset på Instagram.

Hun forteller at både ansatte og reisende har merket at det har vært en uvanlig dag.

– Tok imot denne «tassen» her

Joachim Westher Andersen er medieansvarlig i Avinor på Oslo Lufthavn. Han måtte også fortelle om gigantflyet, som han omtaler som «tassen» på Instagram.

– Det er klart det var stas for oss å få dette flyet til Oslo Lufthavn, og det var mange av sjefene som også fulgte det helt ute på banen, sier han.

Bildet over er tatt fra Edgar Kenis Follow Me-bil, og delt med flere internt på flyplassen, før Andersen delte det videre på Instagram.

Klatrer opp på taket for å se

Flere ansatte på SAS-hotellet på Gardermoen klatret like godt opp på taket for å få den beste utsikten til verdens største fly:

I beistets buk

Christian Kamhaug er selverklært «airplane-geek» og var selvsagt på plass på Gardermoen for å se landingen. Etterpå fikk han også med seg en tur inn i det enorme lasterommet og delte bildet på Instagram.

Romfølelsen inne i Antonov AN-255 er noe luftigere enn i et vanlig passasjerfly.

Flykikkerne var på plass

Normalt er vi bare 10 rare nerder, men i dag er vi fem millioner."

Jorunn Gran, flyentusiast, på Instagram

Jorunn Gran som kaller seg «planespotter», sier på Twitter at det var verdt turen selv om hun bare fikk se kjempeflyet noen sekunder.

– Normalt er vi bare 10 rare nerder, men i dag er vi fem millioner, skriver hun.

Laster Twitter-innhold

Ifølge Avinor har Antonov An-225 planlagt avgang fra Gardermoen igjen fredag kl. 10.00.

Se bildene av gigantflyet

AKTUELT NÅ