Hopp til innhold

Tror Statoil vil bryte med russisk oljegigant

Statoil vil trolig bryte samarbeidet med Russlands største oljeselskap Rosneft, tror ABG-analytiker John A. Olaisen. – For tidlig å si hva konsekvensene blir, sier Statoil-sjef Helge Lund.

Russia Rosneft Statoil

I 2012 møtte Statoil-sjef Helge Lund Russlands president Vladimir Putin i forbindelse med at Statoil inngikk en kjempeavtale med Rosneft på russisk sokkel. Til høyre på bildet Rosneft-sjef Sechin, som nå er rammet av vestlige sanksjoner. Spørsmålet er nå om vestlige sanksjoner mot Putin fører til at hele samarbeidet legges på is.

Foto: Yana Lapikova / Ap

USA innførte mandag sanksjoner mot syv personer og 17 selskaper med nære forbindelser til Russlands president Vladimir Putin.

Tirsdag ble det klart at også EU utvider listen. 48 personer skal nå være omfattet av EU-sanksjonene, melder nyhetsbyrået AP.

Rosnefts toppsjef Igor Sechin

Den mektige Rosneft-sjefen Igor Sechin er blant dem som har fått innreiseforbud og sine verdier sperret i USA. Sechin er nær alliert av Vladimir Putin og en av dem som er omfattet av vestlige sanksjoner.

Foto: Toru Hanai / Reuters

Årsaken er at Russland anklages for å blande seg inn i Ukraina-krisen.

Toppsjef Igor Sechin i Rosneft er nær støttespiller av Putin, og er en av dem som er rammet av sanksjonene.

ABG-analytiker John A. Olaisen sier til Dagens Næringsliv at han tror at Statoils samarbeid med Rosneft nå kan bli lagt på is.

– Jeg tror samarbeidprosjektet med Rosneft kan bli utsatt som følge av sanksjonene. Bare se på hvordan Statoil har trukket seg ut av Iran på grunn av sanksjoner, sier Olaisen.

Analytikeren har så langt ikke besvart NRKs henvendelser tirsdag.

Kjempeavtale om oljeleting

Statoil og Rosneft har blant annet inngått en gigantavtale om et samarbeide på oljeleting i den såkalte gråsonen, i Barentshavet og ved Sakhalin i Okhotskhavet ved Russlands østkyst.

Avtalen ble inngått av toppsjefene i de to selskapene på påtroppende president Putins kontor våren 2012.

Til DN sier Olaisen at det i aksjemarkedet trolig vil bli oppfattet som positivt dersom samarbeidet med Rosneft ble brutt eller utsatt.

I dagens Statoil er store investeringer og samarbeidet med Russland trolig et stykke ned på lista for Statoil, som mer enn noe annet er opptatt av å kutte kostnader.

Lund: – For tidlig å si hva konsekvensene blir

Helge Lund

Statoil-sjef Helge Lund sier at selskapet nå må forstå hva sanksjonene innebærer.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Tirsdag la Statoil-sjef Helge Lund frem tall som knuste analytikernes forventinger.

Han sier at det er for tidlig å si hva konsekvensene av sanksjonene mot stormakten i øst og toneangivende aktører som Rosneft-sjefen blir for Statoil.

– Men selvsagt må Statoil, som alle andre vestlige selskaper, leve opp til internasjonale sanksjoner, sier Lund til NRK.

– Kan samarbeidet bli brutt?

– Jeg vil ikke spekulere i det. Nå må vi bruke tid til å forstå hva dette betyr, sier Lund.

Statoil-sjefen gir et politiker-svar på spørsmålet om hvor alvorlig dette er for Statoils satsning i Russland.

– I alle områder der vi opererer er det viktig at vi har stabillitet, for olje- og gassbransjen er en bransje der man investerer på veldig lang sikt, sier han.

Det er ikke avklart hvorvidt Helge Lund skal delta i et stort møte i St. Petersburg senere i vår.

AKTUELT NÅ