Hopp til innhold

Statoil velger strøm til Sverdrup-feltet

Statoil velger en delvis strøm-løsning til Utsira. Det er kun feltet Johan Sverdrup som forsynes med elektrisk kraft i første omgang.

Helge Lund

Statoils Helge Lund har landet på delvis strømløsning for Utsira

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Statoil har valgt en løsning for strøm-kraft fra land som kun forsyner oljefeltet Johan Sverdrup i første fase av Utsira-utbyggingen.

Dette er historisk. Sist vi tok et konseptvalg på felt med oljeressurser av denne størrelsen var på 1980-tallet, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for utbygging og produksjon i Norge.

Kårstø

Statoil vil bruke strøm fra Kårstø for og reduserer utslippene fra gigantfeltet Johan Sverdrup

Foto: Ole Jørgen Bratland / Statoil

Strøm fra land i stedet for å bruke forurensende gass fra oljeproduksjonen gir stor miljøgevinst og reduserer Co2-utslipp.

Men spørsmålet er likevel hvor stor miljøeffekten blir av denne gigantutbyggingen.

Stort felt

Johan Sverdrup-feltet er blant de største oljefeltene på norsk sokkel og vil stå for 25 prosent av oljeproduksjonen på norsk sokkel. Gigantfeltet forventes å starte produksjon sent i 2019. Feltet har en beregnet levetid på 50 år.

Mulige utslipp fra feltet vil dermed også bli betydelige.

SV kritisk

Løsningen er et resultat av klimaforliket som politikerne vedtok i 2012 for å redusere CO2-utslippene med 20 prosent innen 2020.

Les også: Regjeringen la frem klimameldingen

– Løsningen vil redusere CO2-utslippene med 60–70 prosent på dette feltet, sier Øyvind Reinertsen i Statoil til NRK.

Men SVs Heikki Holmås er kritisk til løsningen.

– Det vil bli særdeles vanskelig å nå målene i klimaforliket med denne løsningen. Statoil velger å trosse Stortinget, sier Holmås.

Les også: Strøm fra land gir enorm CO2-gevinst

Les også: Klimamålet ryker uten kraft fra land

Tidligere i år ble det klart at regjeringen ikke ville kreve at oljeselskapene forsyner alle feltene på Utsira-høyden i Nordsjøen med kraft fra land. En områdeløsning for kraft til land til Sverdrup og de andre nye feltene i nærheten, har vist seg å bli flere milliarder kroner dyrere enn tidligere antatt.

– Regjeringen er ikke tøff nok mot landets rikeste selskap. Oljeministeren viser ikke nok handlekraft mot selskapet, sier Holmås.

Uavklart for de andre feltene

Det var på forhånd knyttet stor spenning til Statoils valg, særlig om de ville gå for en løsning som kunne forsyne alle de fire oljefeltene på Utsirahøyden med kraft fra en egen distribusjonsplattform,

Situasjonen for feltene Ivar Aasen, Gina Krog og Edvard Grieg er ikke avklart.
Statoils direktør for feltet skisserte i Politisk kvarter tre mulige løsninger for hele Utsira-området.

Vi skal nå utrede om vi skal elektrifisere alle feltene, om det blir bare Johan Sverdrup eller om vi skal bruke gassturbiner ute på feltene, sier Øyvind Reinertsen.


Mer klart neste år

Selskapet skriver at alternative kraftløsninger for fremtidige faser vil komme i starten av 2015. Ett av alternativene er kraft fra land til hele Utsirahøyden basert på oppdaterte beregninger for kraftbehov.

– Velges dette alternativet vil det kunne gi en samlet reduksjon av CO2-utslippene på mer enn 90 prosent fra hele området, sier Øivind Reinertsen, direktør forJohan Sverdrup-feltet.

AKTUELT NÅ