Hopp til innhold

Dømt etter å ha innrømmet grov voldtekt

To menn som voldtok en kvinne i 40-årene er dømt til flere år i fengsel. I tillegg er de dømt til å betale henne erstatning på til sammen 400.000 kroner.

NRK.no omtalte nylig en rettssak hvor to menn i slutten av 20-årene var tiltalt for grov voldtekt av en kvinne i 40-årene. Overgrepene skjedde i hennes eget hjem i Oslo.

Den ene av gjerningsmennene var også tiltalt for grov voldtekt av en annen kvinne med utenlandsk statsborgerskap. Også dette skjedde i Oslo. Han var også tiltalt for å ha skadet og kuttet henne med kniv. Det var bare seks måneder mellom de to tilfellene og han risikerte å bli dømt til forvaring.

Innrømmet voldtekt

For ti dager siden falt dommen i begge sakene i Oslo tingrett. Mannen som var tiltalt for to grove voldtekter, fikk ikke forvaringsdom, men ble dømt til syv og et halvt års fengsel for grove voldtekter og for å ha skadet den ene av kvinnene med kniv. I tillegg ble han dømt til å betale de to kvinnene henholdsvis 200.000 og 175.000 kroner i erstatning..

Mannen innrømmet grov voldtekt av kvinnen i 40-årene og fikk noe tilståelsesrabatt. I dommen heter det blant annet:

«(...) i formildende retning må legges vekt på tiltalte nr. 1, (XX), sin i realiteten uforbeholdne tilståelse og erkjennelse av straffskyld. Etter det som er opplyst, kom dette riktignok først under hovedforhandlingen. Tilståelsen har dermed hatt liten prosessøkonomisk betydning, men har forenklet bevisvurderingen. For fornærmede må det også ha betydning at tiltalte nå erkjenner straffskyld og har innrømmet at hennes forklaring om voldtekten er riktig».

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdatering.

Ketil Magnus Berg

ANKER: Ketil Magnus Berg bekrefter til NRK.no at klienten hans anker dommen for voldtekt av en kvinne i 40-årene.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

I domspapirene går det også fram at politiet benyttet seg av DNA-spor i jakten på de tiltalte, som innledningsvis av etterforskningen var ukjente for politiet.

DNA-hjelp

Den andre mannen, tiltalt for voldtekt mot en av kvinnene, ble dømt til fire års fengsel. I tillegg må han betale henne 175.000 kroner. De to menene ble også solidarisk dømt til å betale 27.500 kroner i erstatning for utlegg i forbindelse med ettervirkningene av saken. Dermed ble den fornærmede kvinnen i 40-årene idømt en erstatning på til sammen 400.000 kroner.

Les også: Risikerer forvaring etter grov voldtekt

Les også: Trener tiltalt for voldtekt av 13 kvinner

Advokat Trine Rjukan

BISTÅR: Trine Rjukan er bistandsadvokat for begge de fornærmede kvinnene.

Begge de dømte mennene anker saken får NRK.no bekreftet.

– Min klient står fast på at han trodde kvinnen var med på den seksuelle omgangen. Han har derfor bestemt seg for å anke dommen, sier advokat Ketil Magnus Berg, som forsvarer mannen som ble dømt for voldtekt av kvinnen i 40-årene.

Forsvareren til mannen som er dømt for to voldtekter, og for å ha skadet en av kvinnene med kniv, bekrefter også at hans klient anker til lagmannsretten.

– Min klient synes at straffeutmålingen var altfor streng og har bestemt seg for å anke, sier Olav Ramel Haaland til NRK.no.

Den domfelte mannen erkjenner forholdene begått mot kvinnen i 40-årene, mens han fortsatt nekter straffskyld for å ha voldtatt og skadet den utenlandske kvinnen med kniv.

– Nytt helvete

Den fornærmede kvinnen i 40-årene er skuffet over at de dømte gjerningsmennene anker.

Advokat Olav Ramel Haaland

FORSVARER: Olav Ramel Haaland og hans klient, som er dømt for to voldtekter, mener straffen er for streng og anker.

– Det gjør at mine klienter må gjennom et helvete på nytt, dette er svært uheldig. Kvinnen i 40-årene har satt livet sitt på vent i hele prosessen opp mot rettssaken. Hun turte heller ikke bo i sitt eget hjem, av frykt, sier kvinnens bistandsadvokat Trine Rjukan til NRK.no.

Kvinnen i 40-årene bor nå på ukjent adresse i en annen by på Østlandet.

– Den ene av de tiltalte har jo sittet varetektsfengslet siden august i fjor, men min klient visste at den andre fortsatt var på frifot. Hun har vært veldig redd, spesielt siden overgrepene skjedde i hennes eget hjem. Hun orket ikke å bli boende og har etablert seg på nytt et annet sted, sier Rjukan.


AKTUELT NÅ