Hopp til innhold

Trener tiltalt for voldtekt av 13 kvinner

En mann i 30-årene må møte i retten tiltalt for å ha forgrepet seg på 13 kvinner. Ofrene har vært fra 16 til 38 år. Overgrepene skal ha skjedd over en periode på åtte år. Minst tre av jentene skal ha spilt for topplaget han trente på Østlandet.

I løpet av høsten må en trener og tidligere toppspiller møte i tingretten tiltalt for voldtekt av 13 forskjellige kvinner. Totalt er han tiltalt for 14 tilfeller av voldtekt, men han skal altså ha forgrepet seg to ganger på en av jentene. Overgrepene skal ha skjedd i perioden fra høsten 2004 til våren 2012.

Aldersspennet på ofrene varierer fra 16 år på den yngste jenten til 38 år på den eldste. Mannen i 30-årene er ikke domfelt i Norge tidligere, men har sittet varetektsfengslet siden november 2012.

– Ikke skyldig

Johnny Veum

NEKTER SKYLD: Johnny Veum forsvarer den tiltalte mannen som nekter straffskyld for alle voldtektsanklagene.

Foto: NRK

– Min klient erkjenner ikke straffskyld og ser frem til å gi sin forklaring for retten. Utover det har jeg ikke så lyst å si så mye, sier mannens forsvarer Johnny Veum til NRK.no.

– Hvordan forklarer han de mange anmeldelsene som er kommet mot ham?

– Dette sier han noe om i retten.

– En av tiltalepostene går på misbruk av sin stilling som trener, hvordan forklarer han det?

– Han vil forklare seg i retten om anklagene, avslutter Veum.

I samme klubb

Minst ett av lagene som mannen har trent har også spilt på toppnivå for kvinner. På klubbens hjemmeside står minst to av ofrene oppført som spillere i en av sesongene han var trener for en klubb på Østlandet. En av kvinnene har også sittet i styret i den samme klubben.

– Hvordan har noen av ofrene kunnet spille med en antatt overgriper som trener?

– Årsaken til at det har tatt lang tid å anmelde saken for mange av ofrene er at det ofte tar tid å stå frem med sin historie og fortelle om det som har skjedd. De frykter gjerne at de ikke blir trodd. I tillegg har tiltalte hatt en sterk posisjon i miljøet. Det har gjort det vanskeligere for dem, sier bistandsadvokat for 10 av kvinnene Trine Rjukan til NRK.no.

Da tiltalte ble pågrepet av politiet i november i fjor var han siktet for fem av forholdene. Politiet fortsatte å etterforske saken og i løpet av våren i år kom det ytterligere syv anmeldelser i saken. Etter det NRK.no kjenner til var deler av tiltalen klar allerede 25. juli. Men den endelige tiltalen ble ikke ferdigstilt før slutten av forrige uke.

Bistandsadvokat Trine Rjukan

BISTÅR 10 OFRE: Trine Rjukan sier det er tydelig at den tiltalte mannen ikke respekterer kvinner på det seksuelle området.

Foto: Privat

I den sesongen spillerne står oppført i troppen skal overgrepene allerede ha skjedd for mellom tre og fire år tilbake.

– Det spesielle i denne saken er antall fornærmede. Det er uvanlig mange på en og samme tiltalte. Det som er en rød tråd for alle forholdene er at han helt åpenbart ikke respekterer kvinners grenser på det seksuelle området, sier Rjukan.

Tiltalt for utnyttelse

Ett av tiltalepunktene går på at mannen i 30-årene skal ha utnyttet sin posisjon som trener. Tiltalepunktet dekker tilfellet av overgrep for tre av kvinnene. Ett av ofrene var bare 16 år på gjerningstidspunktet, mens to andre var 18 år.

– Blant flere momenter som vil bli trukket frem i retten er kvinnenes unge alder, ja, bekrefter Rjukan.

NRK.no har sjekket og fått bekreftet at ni av overgrepstilfellene skal ha skjedd på mannens folkeregistrerte adresser.

Ved to andre tilfeller skal det ha skjedd på hotellrom og ved ytterligere to tilfeller skal overgrepene ha skjedd i en bolig på kvinnenes folkeregistrerte adresser. Det siste tilfellet av overgrep skal ha blitt begått på en ukjent adresse.

«Datet» ofre

Relasjonen mellom tiltalte og ofrene er forskjellige. Minst to av ofrene skal ha «datet» mannen i 30-årene en periode. Ved noen tilfeller har de truffet hverandre gjennom felles bekjente og i andre tilfeller har ofrene og tiltalte ikke kjent hverandre på gjerningstidspunktet.

I tiltalen er det til sammen for de 14 tilfellene utformet fire tiltalepunkter. Ett av dem går på at han skal ha skaffet seg seksuell omgang ved vold eller truende adferd, og ett av tilfellene dreier seg om forsøk på voldtekt.

Nedre strafferammen for voldtektsanklagene er tre års fengsel, mens øvre strafferamme er 21 år i fengsel.

Bistandsadvokat for tre av ofrene, Thomas Benestad, har ikke besvart NRK.nos henvendelser.

Statsadvokat Carl Graff Hartmann har ikke hatt mulighet for å svare på spørsmål i denne saken grunnet ferieavvikling.


AKTUELT NÅ