Hopp til innhold

Bare halvparten kommer seg til skolen for egen maskin

Myndighetene har som mål at åtte av ti norske barn skal bruke beina til skolen. Men av tredjeklassingene gjør bare litt over halvparten nettopp dette, ifølge en undersøkelse gjort av Folkehelseinstituttet.

Sykler til skolen

Disse barna i Bodø gjør som Helsedirektoratet anbefaler: Sykler eller går til skolen. I en undersøkelse gjennomført av Folkehelseinstituttet er man langt unna målet for norske tredjeklassinger.

Foto: NRK

Ranghild Hovengen

Prosjektleder for Barnevekststudien, Ragnhild Hovengen i Folkehelseinstituttet, sier hver tredje elev blir kjørt i bil av foreldrene.

Foto: NRK

Resten av norske tredjeklassinger har enten skoleskyss eller blir kjørt av foreldrene.

Det går fram av Barnevekststudien i regi av Folkehelseinstituttet. Den omfatter 3.500 tredjeklassinger, som i oktober i fjor ble veid og målt. Samtidig ble de spurt om hvordan de hadde kommet seg til skolen den dagen.

– 55 prosent av elevene svarte at de gikk eller syklet. Det er altså et stykke unna målet om at 80 prosent skal bruke beina, sier prosjektleder for Barnevekststudien, Ragnhild Hovengen i Folkehelseinstituttet.

Ved små skoler på bygda er det særlig mange som har skoleskyss, mens det er langt vanligere å gå eller sykle til store skoler ligger i byer og tettsteder, forklarer Hovengen.

–Det er verdt å merke seg at omtrent hver tredje elev blir kjørt i bil av foreldrene, enten de går på en liten skole på bygda eller en stor skole i byen, sier Hovengen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Når ikke målet om gående barn til skolen

Omtrent hver tredje elev i undersøkelsen blir kjørt i bil av foreldrene.

Foto: NRK

– Nesten litt pinlig

På en regntung dag i Bodø i tidligere i høst, var Pål-Are Bakksjø en av flere foreldre som kjørte unger til skolen.

– Vi bor så nært at dette nesten var litt pinlig. Men regnbuksa hang igjen på skolen og i dag regnet det så voldsomt. Dessuten var vi litt seint ute, sier Bakksjø.

Han er ellers enig i at det beste for ungene er å bruke beina når det er mulig.

– For barn regnes en time hver dag som et nødvendig minimum med fysisk aktivitet. Ved å gå eller sykle til skolen får de fysisk aktivitet på kjøpet. Det er særlig viktig for de barna som ellers ikke er så mye i aktivitet, sier Hovengen i Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pål-Are Bakksjø

Pål-Are Bakksjø sier regn var grunnen til at han kjørte eleven til skolen denne dagen.

Foto: NRK

– Vil ikke være lat

I 2006 fant Transportøkonomisk institutt ut at omtrent hver fjerde elev i blir kjørt til skolen, selv om avstanden til skolen bare er mindre enn en kilometer.

Andre undersøkelser har også vist at den viktigste grunnen til at ungene blir kjørt er at foreldrene skal samme veien. Ved å la barna sitte på gjør altså mange foreldre barna sine en bjørnetjeneste.

Et delmål i forslag til Nasjonal transportplan er at 80 prosent av alle barn og unge skal gå eller sykle til og fra skolen.

12 år gamle Kine Christensen i Bodø er en av dem som følger Helsedirektoratets råd. Hun trosser regneværet på sykkel på vei til skolen når hun møter NRK.

– Nei, pappa må på jobb tidlig og kjører før jeg skal gå. Dessuten mener de at jeg må gå eller sykle for å holde meg i form.

– Hva mener du om det?

– Jeg mener egentlig at de har rett. Jeg vil jo ikke være lat, så derfor sykler jeg hver dag, sier Kine.

Kine Christensen

12 år gamle Kine Christensen sier at hun ikke vil være lat, og trosser regnværet for å sykle til skolen.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ