Hopp til innhold

Kritiserer NRK for å ha avslørt arkivet

Sjef for Etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, er kritisk til at NRK og Dagbladet avslørte beliggenheten til det såkalte fagarkivet.

Kjell Grandhagen

Sjef for etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, holdt torsdag pressekonferanse sammen med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen om etterretningsavsløringene.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Jeg synes det er veldig beklagelig at denne lokaliteten nå er omtalt i media på den måten, sa Grandhagen under torsdagens pressekonferanse om avsløringen rundt E-tjenestens arkiv.

NRK og Dagbladet valgte torsdag å gå ut med informasjon om at Etterretningstjenestens «fagarkiv», med sensitive opplysninger om over 400 nordmenn, holder til i Havnelageret i Oslo sentrum.

Stortingets EOS-utvalg gjennomførte en uanmeldt inspeksjon av arkivet tirsdag.

– Krevende virksomhet

Havnelageret, Oslo

Det såkalte fagarkivet har vært plassert i lokaler inne i Havnelageret i Oslo.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Grandhagen vil foreløpig ikke si noe om hva som har skjedd med arkivet etter avsløringen, men påpeker at det er problematisk for E-tjenesten at opplysninger om beliggenheten blir kjent.

– Jeg tror alle skjønner hvorfor det er beklagelig. Det går på mennesker som driver en meget krevende virksomhet for Norge, til dels med betydelig risiko. Det dreier seg også om at fremmede lands etterretningstjenester gis informasjon som åpenbart har betydning for dem, sier han.

Etterretningsekspert Helge Lurås peker også på at opplysningene i arkivet kan være av interesse for utenlandsk etterretning.

Han tror at E-tjenesten kan bli nødt til å flytte arkivet som følge av avsløringene.

– Flytting kan være den praktiske siden av dette. Samtidig er det viktig å understreke at eventuelle utenlandske krefter ville vært mer interessert å lese det som står i dette arkivet, enn å ødelegge det. Det er ikke et terrormål, sier Lurås til NRK.

– Profilert bygning

NRKs nyhetsdirektør, Per Arne Kalbakk, sier at de ble anmodet av E-tjenesten om å ikke avsløre beliggenheten til arkivet i forkant av publiseringen, men at de likevel valgte å gå ut med det.

Nyhetsdirektør i NRK Per Arne Kalbakk

Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

– En av grunnene til det, er at Havnelageret er en stor arbeidsplass for Forsvaret. Blant annet holder Vernepliktsverket, LOS-programmet og en rekke andre underavdelinger til her. Det at vi gikk ut med hvilken bygning det er snakk om, identifiserer ikke nøyaktig hvor dette rommet ligger, sier han.

I tillegg peker Kalbakk på at E-tjenesten selv har valgt å plassere et av sine mest sensitive arkiver i en stor og profilert bygning, hvor blant annet to av landets største medieredaksjoner, NTB og Dagbladet, holder til.

– Havnelageret er arbeidsplassen til et tusentalls mennesker, både sivile og militære. Det ligger midt i Oslo sentrum, og like ovenfor Operaen. Her mener jeg at forsvaret kanskje kunne ha valgt et mer tilbakeholdent lokale i utgangspunktet.

– Naturlig med ulike plasseringer

Etterretningstjenesten har foreløpig ikke kommentert hvorfor de valgte å plassere fagarkivet i Oslo sentrum, og for eksempel ikke i det strengt bevoktede hovedkvarteret ved Lutvann i Oslo.

Etterretningssjef Kjell Grandhagen avviser at beliggenheten har noen sammenheng med et ønske om skjule arkivet unna fra eventuelle kontroller.

– Vi har overhodet ikke gjort noe forsøk på å unndra dette fra annen virksomhet. Det er helt naturlig for en E-tjeneste å ha en distribuert organisasjon, og ulike lokaliseringer. Vi har altså da også vært i et lokale i Oslo sentrum. Hvilken del av vår virksomhet som har vært der, har jeg ikke tenkt å gå mer inn på her. Jeg ønsker ikke å bidra ytterligere til at informasjon om våre lokaler skal bli kjent, sier Grandhagen.

I samme bygg som det hemmelige arkivet, holder også to av landets største medieredaksjoner, NTB og Dagbladet, til.

– Jeg har ikke sett på det som noe problem, sier Grandhagen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger