Hopp til innhold

– Svogeren min ble gasset i hjel i Syria

Da hun fikk melding om de kjemiske angrepene i Damaskus, gikk syriske Hanan al-Balkhe på nettet fra Tøyen i Oslo for å lete etter familien sin.

Hanan al-Balkhe

Hanan al-Balkhe med bildet som skal vise at svogeren ble drept i det kjemiske angrepet i en forstad til Damaskus onsdag.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Tidlig onsdag morgen våknet mastergradstudenten Hanan al-Balkhe opp til meldingen om at flere nabolag i den syriske hovedstaden Damaskus var utsatt for et kjemisk angrep.

– Jeg tenkte med en gang på at jeg har familie der. Jeg forsøkte å ringe flere ganger, men fikk ikke tak i dem. Jeg ble veldig bekymret, forteller al-Balkhe til NRK.no.

Mens hun ringte, søkte hun gjennom likbilder på nettet på jakt etter informasjon om sine nærmeste.

Hanan al-Balkhe har bodd i Norge i sju år og tar en mastergrad i arabisk litteratur på Universitetet i Oslo. Hun er i tillegg norsk representant i det syriske overgangsrådet, en gruppe som representerer opprørerne i utlandet.

Men onsdag var hun en pårørende. Hennes søster, to tantebarn og svoger bodde i ett av nabolagene som var berørt.

Fikk ikke kontakt

Onsdag kveld fikk hun klarhet i at søsteren og hennes to små barn var i live.

Svogeren, derimot, fant hun et bilde av på en Facebook-side på internett sammen med flere andre ofre som ikke var identifisert.

– Da hadde jeg fått veldig mange motstridende beskjeder. Man kan ikke beskrive hva slags følelser man får i den situasjonen, sier hun.

Da Hanan al-Balkhe ble varslet om at nabolaget hvor familien hennes bor i Damaskus var bomben, begynte hun å lete etter spor på internett.

NETT-TV: Ble varslet om gassangrep på SMS

Hun forteller at søsteren rømte sammen med døtrene på to og fire år og en nabo da bombeangrepene skal ha skjedd.

Søsterenes mann løp til ett av de berørte nabolagene i Irbin, for å bistå i redningsarbeidet, forteller al-Balkhe.

Ville redde folk

– Han er ikke lege, men jobber frivillig som helsearbeider. Han jobbet fra klokka seks om morgenen til elleve. Men så døde han av de kjemiske stoffene fordi han manglet beskyttelse, forteller hun.

– Han visste at det pågikk kjemiske angrep, men likevel dro han tilbake for å redde folk, forteller mastergradstudenten til NRK.

Svogeren skal ha blitt gravlagt sin bror i en massegrav.

Kona hans fikk ikke muligheten til å se ham en siste gang. Nå frykter storesøsteren i Norge for fremtiden hennes.

– Hun er veldig ung og har to små barn. Hun har ingen familie rundt seg. Vi vet ikke hva som kan skje med henne. Det er en forferdelig situasjon som er vanskelig å beskrive, sier al-Balkhe.

– Store lidelser

Syriske aktivister har anklaget Assad-regimet for å stå bak et omfattende angrep med kjemiske våpen mot sivilbefolkningen øst i hovedstaden Damaskus onsdag denne uken.

Amatørvideoer filmet av opprørene selv viser døde barn og voksne, og mennesker som åpenbart er påført store lidelser.

Menneskene i videoene bærer ikke preg av å ha blitt usatt for ytre vold, noe som styrker mistanken om at de er utsatt for kjemiske våpen.

Antallet døde etter angrepet skal være så høyt som over 1300.

– Assad får grønt lys

Hanan al-Balkhe har også sett videoene som hevdes å vise døde og syke mennesker som er utsatt for nervegassen sarin.

– Det gjør sterkt inntrykk når du ser rekker med døde babyer, barn og kvinner uten noen grunn. De ville bare leve et godt liv.

Hanan al-Balkhe mener Norge og andre land må fortsette presset mot Syria for å få slutt på voldelighetene i landet.

NETT-TV: Hanan al-Balkhe mener Norge og andre land må fortsette presset mot Syria for å få slutt på voldelighetene i landet.

Nå forventer hun at verdenssamfunnet griper inn overfor Assads regime i Syria.

– Reaksjonene fra verdenssamfunnet har vært for små. Når han bruker saringass på sivile og dreper flere 1000 uten at verdenssamfunnet reagerer, kan han fortsette og gjøre det enda verre enn før. Han får grønt lys til å gjøre dette, sier hun.

– Vi krever at FNs inspektører drar til stedet med en gang og undersøker saken.

AKTUELT NÅ