Hopp til innhold

Bergwall: Politiet var like store pådrivere som meg

Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, mener myndighetene må granske hvordan de kunne ta så feil. – Det må en bred kommisjon på plass, sier han til NRK.

Bergwall ble opprinnelig funnet skyldig i åtte drap, deriblant drapet på norske Therese Johannessen, Trine Jensen og Gry Storvik. Sakene ble fra 2009 gjenopptatt, og onsdag ble han frifunnet for det åttende av drapene.

Førstestatsadvokat Håkan Nyman gjorde det klart at Bergwall i praksis er renvasket.

– Den fellende dommen var basert på tilståelsen, men det fantes ingen tekniske bevis, og han hadde et ønske om å bli dømt, sa Nyman onsdag.

I et intervju men NRK Ukeslutt sier han at det føles veldig bra å endelig være renvasket.

– Det har vært en lang prosess. Det tok nesten fem år, men nå er det i havn, og det føles veldig, veldig bra, sier Bergwall.

Ga feil opplysninger

I avhørene i forbindelse med Therese-saken forklarte Bergwall at han tok henne på en solskinnsdag, og at hun var blond. Det viste seg ikke å stemme i det hele tatt. Therese var ikke blond, og dagen hun forsvant regnet det i Drammen.

Til NRK sier Bergwall at politiet tolket slike feil som at han ikke «orket» å si at hun var mørk.

Hvordan overtalte du politiet?

– Poenget er jo at jeg aldri trengte å overtale politiet. De var minst like store pådrivere som meg. Jeg fikk jo all informasjon under avhørene, og det kommer veldig tydelig frem hvis man studerer rettsdokumentene og avhørene. Da kan man se hvordan jeg ble ledet. Det er derfor jeg i dag er frikjent, sier han.

Hvorfor tilstod du drap du ikke har begått?

– Det handler om en særpreget terapiform i kombinasjon med enorme mengder narkotiske stoffer.

Trodde du at du hadde begått drapene, eller bare sa du at du hadde gjort det?

– Det var både og. Da det sto på som verst, tenkte jeg på en måte at jeg hadde gjort det.

Hvordan innså du at du hadde tatt feil?

– Da narkotikaen gikk ut av kroppen var jeg taus i sju år. Jeg så ingen mulighet for å si det som det var før noen dukket opp og påpekte det med narkotikaen.

Hva mener du om politiarbeidet?

– Det er jo aldeles forferdelig det som har skjedd. Jeg håper det opprettes en kommisjon som kan finne ut hvem som har ansvaret for det som skjedde. Hvordan kunne det gå så galt? Det er veldig viktig at en kommisjon ser på dette, sier Bergwall.

Norsk politileder beklager overfor pårørende

Finn Abrahamsen

Finn Abrahamsen, som ledet den norske etterforskningen i «Quick-saken», ber de pårørende om unnskylding.

Foto: Bjørn Ivar Voll / NRK

Tidligere leder for voldsavsnittet i Oslo, Finn Abrahamsen, hadde ansvaret for den norske delen av etterforskningen.

– Det er klart jeg har tenkt på dette de siste årene. Jeg beklager og ber de pårørende om unnskyldning for at feil person ble dømt. Det er en lidelse de har gått gjennom, sier Abrahamsen til NRK.

Selv om mye er endret, særlig når det gjelder avhørsmetoder og tekniske undersøkelser, tror Abrahamsen flere instanser kan lære mye av denne saken.

Han håper myndighetene setter ned et utvalg for å finne ut hva som gikk galt.

– Politiet. psykiatrien, påtalemyndigheten, domstolen og media har alle medvirket til at dette kunne skje, mener Abrahamsen.

Selv sitter han i en gruppe som fortsatt undersøker Therese-saken, selv om den nå er foreldet.

– Potensielt går det åtte drapsmenn ute, medgir Abrahamsen, som nå jobber som privatetterforsker.

– Kan sånn skje igjen?

– Dette er helt unikt. Vi kan ikke si aldri, men det er lite sannsynlig, mener Abrahamsen.

Vurderer en kommisjon

I justiskomiteen er det bred enighet om at saken bør granskes. Både justiskomiteens nestleder Jan Bøhler og komitémedlem Jenny Klinge har tatt til orde for en gransking av norske påtalemyndigheters rolle i saken.

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet mener det er naturlig at justismyndighetene vurderer sitt arbeid med saken

– Det er naturligvis meget alvorlig at en person, som er dømt for drap, senere blir frifunnet for de samme drapene. Jeg har tillit til at justismyndighetene vil vurdere arbeidet med saken.

– Neste uke vil vi ta initiativ overfor Riksadvokaten om å drøfte hvordan en slik evaluering kan gjennomføres, sier Lønseth til NRK.

Politioverbetjent Asbjørn Rachlew, som har skrevet en doktorgradsavhandling om justisfeil, mener norske myndigheter må sette i gang en uavhengig gransking av hvordan Bergwall klarte å lure rettssystemet.

– Jeg tror alle er tjent med åpenhet og kunnskap om hvordan dette kunne skje, og kunnskap som vi kan bruke videre i vår utvikling av politiets etterforskningsmetoder, sa Rachlew til NRK onsdag.

Håkan Nyman, Anders Perklev og Björn Ericson.

På en pressekonferanse onsdag gjorde chefsåklagare Håkan Nyman, riksåklagare Anders Perklev og överåklagare Björn Ericson det klart at Bergwall er renvasket.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / NTB scanpix

Håper på frihet

Det er nesten 20 år siden Bergwall ble dømt for drap for første gang. Nå er han i praksis frikjent for alle de åtte drapene han tidligere er blitt dømt for.

Hvordan fortsetter livet etter noe slikt?

– Ja, nå har jeg jo nådd dette punktet, og det kjennes jo veldig bra. Jeg har en stor familie og mange venner som ønsker meg velkommen. Jeg har tenkt å leve et stille og rolig liv fremover, og håper jeg kan skrive om det som har skjedd, sier Bergwall.

Han håper de som har faktisk har begått drapene en dag vil stå frem, eller ta kontakt med hans advokat.

Et rettspsykiatrisk råd skal nå vurdere om Bergwall fortsatt lider av en alvorlig psykisk lidelse, eller om han kan få slippe ut av det rettspsykiatriske instituttet Säter, hvor han har vært underlagt tvungent psykisk helsevern siden 1991, ifølge NTB.

AKTUELT NÅ