Hopp til innhold

Mener politiet er med på å hvitvaske penger

Tollvesenet beslagla 46 millioner kroner som skulle tas med ulovlig ut av landet i fjor. Politiet tror mye av dette kommer fra ulovlig virksomhet, men likevel blir de fleste av sakene ikke etterforsket.

Tollvesenet beslagla 46 millioner kroner som skulle tas med ulovlig ut av landet i fjor. Politiet tror mye av dette kommer fra ulovlig virksomhet, men likevel blir de fleste av sakene ikke etterforsket.

Etterforsker sjelden mistanke om valutasmugling

Hvis du skal ta med mer enn 25.000 kroner ut av landet, må du gi Tollvesenet beskjed, men det er det mange som ikke gjør. Tollvesenet tror at mellom 2 og 3 milliarder kroner går over grensene hvert år uten at det oppdages.

I fjor oppdaget tollerne 46 millioner kroner som ikke var deklarert.

Når det er mistanke om at pengene kommer fra kriminelle handlinger, anmeldes dette. Politiet kan etterforske og eventuelt ta ut siktelse, eller de kan ilegge et forelegg etter Tolloven. Da blir 20 prosent av pengesummen inndratt, mens personen får reise videre med de resterende 80 prosentene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Grafikk over forelegg ved valutasmugling

De aller fleste valutasmuglingssakene ender med et forelegg. Det vil si at politiet inndrar 20 prosent av pengesummen, og så får personen reise videre med de resterende 80 prosentene av pengene.

Foto: NRK

Har ikke måltall

Politi som jobber med dette, forteller at de fleste sakene blir avgjort med forelegg.

«Når politiet ikke bruker god nok tid på å etterforske, kan politiet ha vært med på å hvitvaske pengene ved å si at pengene ikke er illegale,» sier en kilde NRK har snakket med, som ikke får lov til å la seg intervjue.

Kilden mener grunnen til at politiet ikke velger å prioritere å etterforske slike saker, er at det ikke finnes noen måltall for politiet over hvor mye valuta som skal inndras. Det er bare måltall for hvor mange gjenstander som skal inndras.

Tror «helt sikkert» folk med svarte penger slipper unna

Fungerende påtaleleder Bjørn Arne Tronier

Fungerende påtaleleder Bjørn Arne Tronier i Romerike politidistrikt tror mange som ikke har rent mel i posen, slipper unna.

Foto: NRK

Fungerende påtaleleder Bjørn Arne Tronier i Romerike politidistrikt er ikke enig i at etterforskningen ikke er god nok, men innrømmer at pengene trolig kommer fra ulovlig virksomhet også i noen saker hvor politiet bare har gitt forelegg.

– Helt sikkert. Og sånn bør det være. Det er bedre at noen skyldige går fri enn at uskyldige dømmes, sier Tronier.

Betyr det at du ikke har tilstrekkelige ressurser tilgjengelig til å skaffe nok bevis?

– Det er klart at man alltid kunne brukt mer ressurser, men jeg tror det er grenser for hvor mye politiet kan bruke på denne type saker.

– Politiet mister viktig informasjon

Petter Gottschalk, professor ved Handelshøgskolen BI, mener politiets manglende etterforskning av valutasmugling gjør at politiet kan miste viktig informasjon for å kunne oppklare også andre saker.

Professor Petter Gottschalk

Professor Petter Gottschalk sier politiet kan miste viktig informasjon i alvorligere typer kriminalitet når de unnlater å etterforske valutasmugling.

Foto: NRK

– Etterforskning er jo ofte et puslespill, og noen av brikkene for å få et puslespill til å gå opp, er alltid penger, det vil si at penger ofte er nødvendig for å begå annen type kriminalitet. Når politiet mister de brikkene i puslespillet, får de det heller ikke til å gå opp, sier Gottschalk.

– Det kan føre til at langt mer alvorlig kriminalitet ikke blir forebygget eller oppklart.

Gottschalk, som har forsket på økonomisk kriminalitet, mener det blir lett for kriminelle å ta svarte penger ut av landet.

– Når kriminelle merker at penger som stammer fra kriminalitet, eller som skal finansiere annen kriminalitet, så lett kan fraktes ut av Norge, stimulerer det til mer kriminalitet, sier Gottschalk.

Han mener politiet bør ha et klart måltall for hvor mye penger som skal inndras.

– I og med at Tollvesenet har et tall på hvor mye penger de tror går over grensen, bør politiet kunne bestemme seg for en andel av det som de skal greie å få beslaglagt. Politiet har måltall for oppklaringsprosent, som tilsvarer en tredel av sakene. Kanskje de også burde hatt et tilsvarende måltall for valutabeslag.

AKTUELT NÅ