Hopp til innhold

Helleland siktet for datainnbrudd

Politiet i Søndre Buskerud har siktet Høyre-politiker Tor Johannes Helleland for datainbrudd. Avhør av Høyre-politikeren kan måtte utsettes til neste uke.

Drammen politistasjon

Politiet i Søndre Buskerud opplyser at det ikke vil bli gjennomført avhør av Høyre-politikeren onsdag.

Foto: Frank Barth-Nilsen / NRK

Per Morten Sending

Politiadvokat Per Morten Sending i Søndre Buskerud sier politiet har fått henvendelser utenfra etter at saken ble kjent i media.

Foto: NRK

– Han er siktet for datainnbrudd, blant annet. Det er en høyst foreløpig siktelse, og den videre etterforskningen vil vise hva han eventuelt vil bli siktet for i tillegg.

Etterforskningen tar også sikte på om Helleland har krenket noen i strafferettslig forstand ved å spre bildene av jentene.

– Dette gjelder om noe han har gjort regnes som overgrep mot jentene, sier politiadvokat Per Morten Sending i Søndre Buskerud til NRK.

Mandag stod Tor Johannes Helleland (23) fram som Høyre-politikeren som har stjålet og distribuert private bilder av kvinner og lagt dem ut på pornonettsteder.

Politiet i Søndre Buskerud fikk overlevert informasjon om saken allerede i februar, men etter å ha gjort undersøkelser, ble det ikke startet en formell etterforskning.

Etter påtrykk fra blant andre Riksadvokaten ble det imidlertid satt i gang etterforskning mandag ettermiddag, etter at Helleland hadde stått fram.

– Har fått noen henvendelser

Politiadvokat Per Morten Sending i Søndre Buskerud sier at politiet har fått noen henvendelser fra personer som kan være berørt, etter at saken ble kjent i media.

– Vi har fått noen henvendelser utenfra, men hvorvidt det er fornærmede, det har vi ikke oversikt over ennå. Det har heller ikke vært spesielt stor pågang, sier Sending til NRK.

Sending sier politiet foreløpig ikke har avhørt noen av de fornærmede i saken, og ønsker ikke å kommentere når dette vil bli skje.

Helleland er tidligere bystyrerepresentant for Høyre i Drammen, og noen av dem han har hacket har vært tilknyttet Unge Høyre.

Helleland selv er fortsatt ikke avhørt i saken, og ifølge Sending vil ikke dette la seg gjennomføre de nærmeste dagene.

– Saken er til etterforskning på vanlig, ordinært vis, av den mistenkte i saken. Det har ikke latt seg gjøre, av helsemessige årsaker fra hans side, sier Sending.

Håper på avhør neste uke

Tor Johannes Helleland

Tor Johannes Helleland (23) satt i bystyret for Høyre i Drammen, men har nå trukket seg fra alle verv.

Foto: Drammen Kommune

Hellelands forsvarer, Anders Green, bekrefter at helsemessige årsaker har gjort det vanskelig å avhøre Helleland, men ønsker ikke å kommentere dette nærmere.

– Det er det for tidlig å si noe om, men han ønsker å samarbeide med politiet, og vi håper at dette kan skje i løpet av neste uke, sier Green.

Green opplyser at han har vært i løpende dialog med Hellelands familie etter at 23-åringen stod fram på mandag.

– Han tar naturligvis dette svært tungt, og er lei seg for det som har skjedd, sier Green.

– Går gjennom bildematerialet nå

Sending ønsker ikke å kommentere om politiet har fått tilgang til datamaskinene til Helleland. Han påpeker at han ikke kan kommentere detaljer i etterforskningen ettersom Helleland fortsatt ikke er avhørt.

Politiadvokaten uttalte tirsdag til Aftenposten at bildene Helleland har stjålet fra unge jenters mobilkontoer er «mindre kompromitterende enn først antatt».

Overfor NRK.no ønsker ikke Sending å kommentere bildenes innhold.

– Det er en del av etterforskningen. Vi går gjennom bildematerialet nå, for å se hva det inneholder.

Saken ble først kjent da VG lørdag skrev at hackeren og IT – konsulenten Einar Otto Stangvik (31) gjennom seks måneder har sporet Høyre-politikerens ulovlige aktiviteter. 23-åringen skal ha fått tak i bildene ved å bryte seg inn på jentenes iCloud-kontoer.

Tor Johannes Helleland, som er sønn av Høyres stortingsrepresentant Trond Helleland, innrømmet hackingen over avisa. Mandag stod han altså frem, ifølge seg selv for å unngå videre spekulasjoner.

Artikkelen fortsetter.

Høyrepolitiker spredte nakenbilder på nett

Det ble først kjent at det var en Høyre-politiker som stod bak nakenhackingen da VG skrev om saken på lørdag.

Foto: Skjermdump / faksimile VG

– Vi har kompetanse

Politiet har vært kjent med saken siden februar, men åpnet da ikke en formell etterforskning. Dette ble blant annet begrunnet med at ingen av ofrene hadde anmeldt saken. Onsdag skriver Aftenposten at Norsk senter for informasjonssikring mener politiet ikke har god nok kompetanse til å etterforske misbruk på nett.

Fungerende Riksadvokat Inngunn Fossgård sier også til avisa at det ikke finnes noen sentrale retningslinjer for denne typen saker.

Politiadvokat Sending ønsker ikke å kommentere om Søndre Buskerud politidistrikt har savnet retningslinjer når det gjelder datakriminalitet.

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, men når det gjelder denne saken, mener jeg vi har kompetanse til å se nærmere på den.

AKTUELT NÅ