Hopp til innhold

– Vi deler treningsbilder for å fremme en sunn livsstil

– Vi vil inspirere til en sunn livsstil og motivere oss selv, sier Mari og Kristine som aktivt deler bilder fra treningsstudio og av hva de spiser. At slike bilder er overalt er uheldig, mener eksperter.

Mari og Kristine.

Mari Helen Steinnes (28) og Kristine Økern (23) legger som mange andre ut bilder av seg selv i treningsklær og av den sunne maten de spiser.

Kristine Økern på treningsstudio

Kristine Økern har lagt ut dette treningbilde på bloggen sin.

Foto: Kristine Økern

– Jeg legger ut bilde på Instagram to til tre ganger om dagen. Det går helst i litt sunn mat som ser fristende ut. Jeg legger også ut bilder av at jeg gjør treningsøvelser, sier Kristine Økern (23).

Hun er én av mange som aktivt deler bilder av trening og mat.

Flere eksperter med lang erfaring innen spiseforstyrrelser forteller at mange med sykdommen er påvirket av kroppsfokuset på sosiale medier.

De mener at sosiale medier har en enorm makt over barn og unge og betegner det som skremmende at stadig yngre brukere blir eksponert for et kroppspress de ikke kan forstå ringvirkningene av.

– Blogger om god mat og trening

Økern sier at det for henne er viktig å forsøke å fremme en sunn livsstil.

– På bloggen kan man finne tips og råd. Jeg ønsker at det skal være en blogg med et positivt fokus, sier hun.

Økern hadde selv spiseforstyrrelser da hun var yngre. Derfor forsøker hun å være påpasselig med hva hun selv legger ut på bloggen og Instagram. Hun utdanner seg som ernæringsfysiolog og personlig trener.

– Jeg tenkte ikke så mye på det i starten, men etter hvert som jeg fikk flere og flere lesere har jeg endret litt bloggstil. Jeg gir råd om masse god mat og riktig trening. Og at det er helt greit å unne seg en is på en onsdag, sier hun.

(Artikkelen fortsetter)

Vanilje protein is med banan

Kristine Økern blogger om mat og trening. Her har hun lagt ut bilde av en vaniljeis laget med banan og proteinpulver.

Foto: Kristine Økern

– Viktig at bloggere tenker seg om

– Eksperter forteller at mye oppmerksomhet rundt kropp og trening på sosiale medier kan føre til at flere får spiseforstyrrelser. Hva tenker du om det?

– Presset er over alt, og det har økt kraftig siden jeg var i midten av tenårene. Det er skummelt, og et problem for mange, sier Økern.

Hun mener det er viktig at alle som blogger tenker over hva de legger ut.

– Jeg tror trenden om å være veldig tynn og den nye trenden med å være både tynn og trent kan bli for mye.

Økern forteller at de aller fleste tilbakemeldingene hun får på bloggen og Instagram er hyggelige.

– Jeg har blant annet fått høre fra foreldre som forteller at jeg inspirerer barna deres til å bli friske fra spiseforstyrrelser. Da blir jeg veldig glad. Men jeg får også kommentarer om at jeg må gå å kaste opp maten. Det er usaklig.

Det tok mange år får hun fikk hjelp med sin egen spiseforstyrrelse.

– Da jeg kom til legen med ulike ernæringsmangler fikk jeg beskjed om å gå hjem å spise en banan. Det bør være mer informasjon om mental helse og helse generelt i skolen, sier Økern.

– Får positive tilbakemeldinger

På Facebook-profilen til Mari Helen Steinnes (28) og på bloggen hennes finner man bilder av en slank og trent jente i treningsklær. Hun legger også ut bilder av sunn mat til inspirasjon for andre.

– Jeg legger ut bilder fra at jeg er på treningsstudio, og at jeg har fått resultater av treningen, sier Steinnes.

Mari Helen Steinnes trener

Mari Helen Steinnes har lagt ut dette bilde på sin egen Facebook-profil. Tilbakemeldingene hun får motiverer henne i treningen.

Foto: Mari Helen Steinnes

– Hvorfor legger du ut disse bildene?

– Jeg gjør det litt for motivasjonens skyld og fordi det er det hverdagen går i. Jeg får ofte positive tilbakemeldinger om jeg står på. Man blir påvirket av andre, og det motiverer meg.

– Det blir fort ett til to bilder om dagen av trening og kosthold. Men også av turer med hunden og venner.

Steinnes følger også med på hva andre legger ut av bilder.

– Det gir motivasjon å se sunne oppskrifter. Men jeg ser også mange for tynne forbilder der ute. Jeg tenker at det ikke er bra for unge mennesker.

Hun mener det er viktig ikke å overdrive.

– Jeg er opptatt av å være sunn. Men jeg er imot usunne slanketrender, sier Steinnes.

– Et mål å få «tommel opp»

Sosiale medier-ekspert Cecilie Staude sier at for mange er selvrepresentasjon eller narsissisme den viktigste årsaken til å dele bilder av seg selv.

Høyskolelektor Cecilie Staude, BI

Cecilie Staude er ekspert på sosiale medier.

– Særlig blant yngre brukere legger ut bilder av seg selv og sitt, med det mål å få «tommelen opp» og støttende kommentarer på bildene som legges ut.

– På den annen side kan bilder av deg selv i treningsklær, eller posting av bilder på veggen som på andre måter gir inntrykk av plettfri lykke, også gi et fortegnet bilde av virkeligheten, altså en en form for glansing av livene vi lever, sier hun.

Ifølge Staude er det nettopp bildedeling som skaper mest engasjement blant brukerne.

– Bildefunksjonen har en fremtredende plass i sosiale medier, særlig gjelder dette på Facebook som etterhvert har fått et sterkt visuelt uttrykk. Bildedelingsapplikasjonen Instagram opplever også raskt vekst, særlig blant yngre brukere, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger