Hopp til innhold

Pappaperm fremmer likestilling

Ordningen med pappapermisjon gir jevnere fordeling av husarbeid mellom sønner og døtre, viser forskning.

Husarbeide
Foto: ScanStockPhoto

– Våre intervjuer viser at barna som ble født like etter pappapermordningen ble innført, har en mye jevnere fordeling av husarbeidet enn andre barn, sier postdoktor Andreas Kotsadam ved Universitetet i Oslo til Vårt Land.

Tidligere forskning viser at pappaperm fører til en jevnere fordeling av husarbeid mellom mor og far. Nå kan forsker Andreas Kotsadam og kollega Henning Finseraas ved Institutt for samfunnsforskning slå fast at ordningen også har en utjevnende effekt på barn av ulike kjønn.

Ved å sammenligne barn født rett før og etter reformens start 1. april i 1993 unngår forskerne flere mulige feilkilder. De mener derfor de kan bevise at det er selve pappapermordningen som har ført til utjevningen av husarbeidet. Intervjuene med barna ble gjennomført i 2010, da de var 17 år gamle.

Fedre gjør mer husarbeid

Forsker Kotsadam tror den viktigste grunnen til kjønnsutjevningen er at fedrene fortsetter å gjøre mer husarbeid.

– Det tjener jentene mest på. Trolig fordi jenter gjør mye mer husarbeid enn gutter i utgangspunktet, sier han.

– Høyre truer utviklingen

Forskeren tror flere av ordningens positive effekter vil reverseres dersom Høyre gjennomfører forslaget om å fjerne fedrekvoten.

– Det er veldig sannsynlig at langt færre menn vil ta ut pappaperm hvis forslaget gjennomføres. Det vil mest sannsynlig føre til mer ulik arbeidsdeling, sier Kotsadam.

Tror ikke på forskerne

Leder Erna Solberg i Høyre tror 20 år med pappaperm har endret samfunnet og at Norge nå er modent for en valgfri ordning.

– Jeg tror menn vil ta pappaperm også etter at vi gjør ordningen valgfri. Det er ikke alle som jobber sånn at det er lett å være borte tre måneder, sier Solberg.

Heller ikke Høyres kvinnepolitiske leder Julie Brodtkorb har tro på forskerne i denne saken.

– Jeg tror flere fedre i fremtiden vil ta mer permisjon. Moderne fedre ønsker å være med sine barn. Å kutte ut mammaperm og pappakvote og erstatte begge med en felles foreldrepermisjon tror jeg vil bidra til det, sier Brodtkorb til Aftenposten.

AKTUELT NÅ