Hopp til innhold

– Ap skremmer fordi det virker

Valgforsker Anders Todal-Jenssen mener Ap driver «skremmevalgkamp» fordi de vet at det fungerer. – Hovedstrategien er nok å passivisere andre velgere og redusere oppslutningen om Frp, sier Todal-Jenssen.

Stoltenberg og Solberg

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hevder Norge går en usikker økonomisk framtid i møte dersom Høyre og Frp vinner valget. Høyre, ved leder Erna Solberg (i bakgrunnen), mener han tegner skremmebilder.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Professor og valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen

Professor og valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK
Eskil Pedersen

AUF-leder Eskil Pedersen hevder at Høyre og Frp vil føre en likestillingsfiendtlig politikk.

Foto: Ellen Viseth / NRK
Anette Trettebergstuen

Anette Trettebergstuen (Ap) hevder en borgerlig regjering vil gjøre det vanskeligere å være homofil i Norge.

Foto: Arbeiderpartiet
Harald Stanghelle

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, tror skremmebildene virker mot sin hensikt.

Foto: NRK

Statsminister og Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg har flere ganger advart mot at Erna Solberg og Siv Jensen vil endre Norge dramatisk dersom de får makt. Han er særlig bekymret for den økonomiske politikken med Frp i regjering.

AUF-leder Eskil Pedersen har advart mot at Høyre og Frp vil true likestillingen, mens Aps Anette Trettebergstuen mener det vil bli verre å være homofil dersom de borgerlige kommer til makten.

Skremming virker

De borgerlige beskylder Arbeiderpartiet for å drive med skremselspropaganda. Det tror også valgforsker ved NTNU, Anders Todal-Jenssen, at de gjør.

– Hovedstrategien er nok å passivisere andres velgere, og å redusere oppslutningen om Frp først og fremst, tror Todal-Jenssen.

Han tror politiske partier bruker skremmebilder av motstanderne ganske enkelt fordi det virker.

– Dette er svært vanlig i amerikansk politikk. Det er det ingen tvil om at å skape frykt og uro har vært en viktig strategi i mange valgkamper der – og det har virket.

Fungerte for Høyre

Høyre bruker ofte sin egen strategi fra 2005 som eksempel på at skremming er mislykket. Den gang advarte de mot hva som ville skje dersom SV kom i regjering, men likevel vant de rødgrønne partiene.

Todal-Jenssen er likevel overbevist om at Høyres kampanje var effektfull.

– Det bidro til å svekke SV kraftig. Men man oppnådde ikke å få Ap-velgerne over til Høyre. I stedet fikk man SV-ere til å gå til Ap.

Han tror det samme kan skje når Ap skremmer med Frp:

– Det kan skje at gamle Frp-velgere i stedet går til Høyre, sier valgforskeren.

– Ikke resonans i folket

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, tror derimot skremmebildene virker mot sin hensikt.

– Jeg tror mange ikke kjenner seg igjen, og man må ha resonans i folket for å nå fram med dette, sier Stanghelle.

Todal-Jenssen legger til at det er partiene som er avhengige av å hente nye velgere, altså «underdogene», som ser seg tjent med å velge en slik strategi.

– Å ta underdog-posisjonen etter å ha styrt i åtte år er kinkig. Jeg ble overrasket da Jens Stoltenberg snakket om et historisk politikkskift, sier Stanghelle.

Hakker på Stoltenberg

Han mener det er verdt å følge med på begge fløyene når valgkampen nå tilspisser seg.

– På borgerlig side bruker man nå ordet «gjennomføringskraft». Da tenker man på 22. juli og politianalysen, og trekker styringsevnen til Jens Stoltenberg i tvil. Vi ser på begge sider at det dukker opp interessante føringer som vi skal følge nøye med på når valgkampen virkelig starter, sier Stanghelle.

Kommentator i Bergens Tidende, Maria Dyrhol Sandvik, mener skremselspropaganda gir en valgkamp som ikke tar velgerne på alvor.

– Jeg håper man vil se mindre av skremselstaktikk à la Trettebergstuen, som velgerne ikke tror på. Partiene må holde seg til scenarioer som er politisk mulige, og heller utfordre motstanderen i stedet for å varsle dommedag, mener Sandvik.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.