Hopp til innhold

25 pågrepet under storaksjon mot asylmottak i Oslo

Politiet i Oslo hadde onsdag storaksjon på Refstad asylmottak. Totalt 35 personer som oppholdt seg ulovlig på mottaket ble pågrepet eller bortvist av politiet.

Beslag Refstad asylmottak

Politiet i Oslo gikk onsdag til aksjon mot Refstad asylmottak. Politiet pågrep og bortviste totalt 35 personer, og gjorde 21 beslag av hasj, marihuana, kokain og kontanter.

Foto: Oslo politidistrikt

Storaksjon på Refstad asylmottak

Mottaksleder ved Refstad asylmottak, Tove Gilje, viser hvordan inntrengere som oppholder seg ulovlig ved asylmottaket kommer seg inn gjennom vinduer i bakgården.

Foto: NRK
Snusboks med narkotika

En snusboks inneholdende brukerdoser av ulovlige rusmidler, beslaglagt under politiaksjonen på Refstad.

Foto: Politiet

Truende atferd, trusler mot ansatte og kriminalitet på Restad asylmottak over lengre tid ført til at politiet i Oslo onsdag gikk til aksjon. 25 personer ble pågrepet og 10 ble bortvist fra mottaket.

– Vi fant betydelige mengder narkotika, og vi fant også en del personer som ikke skulle være her, sier sjef ved Oslo politidistrikt, Hans Sverre Sjøvold til NRK.

– Selger cannabis og kokain

25 personer fra politiet deltok i politiaksjonen, og hadde også narkotikahunder med seg.

– Vi snakker om en gruppe vestafrikanere som vi kjenner godt fra de åpne rusmiljøene i Oslo, hvor de selger cannabis og kokain og er her i dekke av å søke asyl, sier Sjøvold.

– Det har pågått en god stund og vi har hyppige besøk av politiet. Det dreier seg om en gruppe vestafrikanere, og de er pågående og voldsomme, og har ingen respekt for autoriteter, sier mottaksleder på asylmottaket, Tove Gilje til NRK.

Gilje presiserer at de som er pågrepet ikke er asylsøkere, men at de oppholder seg ulovlig i landet, og bruker asylmottaket som base. Det er hovedsakelig vestafrikanere, og de er henholdsvis fra Ghana, Nigeria og Gambia.

– Dette er store, voldelige gjenger, og det er forferdelig uheldig at de tar seg inn her, Det er veldig belastende, både for dem som jobber her, og for dem som bor her, sier mottakslederen.

Pågrepet med stoff og kontanter

Politiet pågrep åtte personer for besittelse av hasj, seks for marihuana-besittelse, og syv av dem som ble pågrepet hadde på seg kokain. En av de pågrepne hadde på seg 28.000 kroner i kontanter.

En nabo i området som NRK har vært i kontakt med har lenger vært fortvilet over inntrengerne.

– Det er ikke trygt for barna, dette er jo kriminelle nettverk. Det er ikke hyggelig å ha i nabolaget, sier naboen, som ønsker å være anonym av hensyn til egen sikkerhet.

Han sier at de kommer fra klokken 23 om kvelden og utover, og støyer til langt u på natt.

– De bruker mottaket som ulovlig bopel, og det er mellom 40 og 60 mennesker som kommer hver natt. Det er helt anarki på mottaket, etter vårt inntrykk, forteller han.

Sniker og truer seg inn

Inntrengerne hopper over gjerdet, og sniker seg inn gjennom vinduer på baksiden av asylmottaket. De bruker leker som trapper, og det er også funnet innestoler utendørs som de trolig bruker for å ta seg inn i området.

Ansatte har også fått opplysninger om at beboere ved mottaket, da særlig barn og kvinner, blir truet til å slippe inn inntrengerne.

29 av de 35 som er pågrepet eller bortvist fra Refstad viser seg å være i ferd med å søke asyl ved andre mottak i Norge, eller har fått avslått asylsøknaden og ikke reist fra landet.

– Dette er en gruppe personer som bør settes bak lås og slå, inntil vi får behandlet sakene ferdig, og får sendt dem dit de kommer fra, sier politisjef Sjøvold.

UDI: – Ser gjerne at flere fengsles

Også Utlendingsdirektoratet (UDI) er koblet inn, og ser alvorlig på saken.

– Vi synes dette er veldig alvorlig. De det gjelder, har ikke et beskyttelsesbehov. Det rammer andre, og setter hele asylordningen i vanry, sier generaldirektør Frode Forfang i UDI.

– Hvorfor har dere ikke tatt tak i dette før?

– Det er en situasjon som har eskalert. Nå har politiet hatt en razzia, og vi håper det har en forebyggende effekt. Dette er et spesielt problem, og det er en gruppe som misbruker denne ordningen. Vi vil gjerne få bukt med problemet, og ser gjerne at flere fengsles, sier Forfang.

Politiet sier at det er et problem som er vanskelig å løse fordi de mangler kapasitet, både i forhold til asylmottaket på Trandum og i fengselet.

– Dette kommer til å fortsette dersom vi ikke får gjort noe med tilstrømmingen av disse personene. Jeg tror en kontant behandling og at de blir sendt tilbake igjen er viktig. Dette er mennesker som kommer til Norge for å tjene penger på kriminell aktivitet, sier Sjøvold.

AKTUELT NÅ