Hopp til innhold

Støttegruppen om regjeringskvartal: – Bra at de har ivaretatt sikkerheten

Leder for Støttegruppen etter 22. juli i Regjeringskvartalet synes forslagene for framtida er spennende, og er fornøyd med at sikkerheten har fått så godt gjennomslag. Det sammen syns Norsk Tjenestemannslag.

John Hestnes på presentasjon av regjeringskvartal-utredning

John Hestnes leder støttegruppens avdeling for de berørte av terrorangrepet i Regjeringskvartalet, og han synes det som ble presentert er lovende.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– For det første synes jeg det er et veldig spennende forslag. Selv liker jeg det fordi de har ivaretatt sikkerheten, sier John Hestnes til NRK.

Les mer: Utrederne anbefaler at bygg i Regjeringskvartalet rives

Han er leder for Støttegruppen etter 22. julis avdeling for Regjeringskvartalet, og nestleder i den nasjonale støttegruppen. Selv jobber han som vakt for departementene.

Regjeringskvartalet fra taket av R4 - 23. juli kl. 11:16

Regjeringskvartalet fikk store skader under bombeeksplosjonen den 22. juli 2011. Her sees området i et bilde tatt fra taket av R4 på formiddagen dagen etter.

Foto: KRIPOS / Scanpix

Hestnes liker at sikkerhetskravene er så absolutte og strenge i det som ble lagt fram av fagfolkene torsdag.

– Akersgata og Møllergata blir åpnet, men likevel er det ingen bygninger som ligger inntil vei på gateplan. Da er det ingen som kan kjøre inntil som det var før i tida. Det var det jeg likte best med dette spennende forslaget, sier Hestnes.

I utredningen som nå er overlevert til statsråd Rigmor Aasrud har både sikkerhet og bevaring av gamle bygg vært vurdert.

– Sikkerhet og bevaring/vern har vært to av hovedområdene som vi har utredet, sier Olausen.

Sikkerhetskravene er svært strenge i det nye regjeringskvartalet:

Det absolutt nødvendige sikkerhetsnivået presenteres slik:

  • 20–40 meter til allmenn kjøretøystrafikk
  • Ingen fysisk kontakt mellom bygninger i og utenfor regjeringskvartalet

– Alle var spent på Høyblokka

Hestnes har snakket med en del av de berørte i tiden før utredningen ble lagt fram. For mange har det vært én ting alle har lurt på.

– Det var riving eller ikke riving av Høyblokka som folk har vært mest spent på. Det er fortsatt delte meninger om bygget bør rives blant de berørte. Blant dem som ønsker riving er det mange av de hardest rammede – folk som var på jobb der da det smalt. De ønsker ikke komme tilbake der, sier støttegruppe-lederen.

– Man kan ikke rive Picasso

Bjørn Halvorsen

Bjørn Halvorsen i NTL er opptatt av at de ansatte blir involvert i den videre prosessen.

Foto: NTL

Norsk Tjenestemannslag organiserer flere hundre mennesker som har sin arbeidsplass i Regjeringskvartalet. Bjørn Halvorsen som leder NTL Sentralforvaltningen mener utrederne har gjort en grundig jobb.

– Vi har vært opptatt av sikkerheten, at de ansatte skal få sitte samlet og at det skulle bygges en åpen forvaltning. Det virker som utrederne har tatt dette inn over seg. Vi satte også stor pris på at Aasrud sa at de ansatte skulle bli involvert i prosessen framover, sier Halvorsen til NRK.no

Han er likevel betenkt over noen faktorer. Blant annet at 75 prosent av de ansatte skulle bli sittende i kontorlandskap og at det var beregnet 10 prosent for lite plasser.

– Det er mulig det fungerer i det private næringsliv, der ansatte er ute på kundemøter og slikt, men det fungerer ikke i departementene. Dette handler både om hva slags arbeid som gjøres her og om sikkerhet, understreker han

Halvorsen legger til at han mener det er viktig at kunsten på bygningene blir tatt vare på.

– Man kan ikke rive Picasso, sier Halvorsen.

Høyblokka i Regjeringskvartalet

Høyblokka står ennå pakket inn i hvit duk i Regjeringskvartalet. Utrederne anbefaler dog nå å rive bygget som var på vei til å bli vernet da terroren rammet Oslo.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Utrederne som laget konseptvalgsutredningen for regjeringen var bedt om å lage alternativer både med og uten riving av sentrale bygg. De valgte å presenterte fem konsepter.

Fagfolkene var dog klare på at de ga én anbefaling om at å rive Høyblokka og flytte hele regjeringskvartalet over Akersgata og østover er best.

Slik er anbefalingen:

  • G-blokka (Finansdepartementet), R5, R6 og T5 bevares
  • R4 og S-blokka rives
  • Y-blokka rives
  • Høyblokka rives

– Vi har ikke sett det som samfunnsøkonomisk besvarende å bevare Høyblokka slik den er i dag, sa Svein Olausen i Metier da utredningen ble lagt fram.

Hestnes i Støttegruppen håper at den omfattende rapporten som kommer fra fagfolk nå sees skikkelig på av andre, og at politikerne får nok informasjon før den endelige beslutningen tas.

Politikerne vil tidligst ta en endelig beslutning tidlig i 2014.

– Det er viktig at det nå blir nøye og grundige gjennomganger av alt dette som er presentert. Når Stortinget skal gjøre det endelige vedtaket må de vite nok. Jeg håper derfor at de jobber skikkelig og at man da finner den beste løsningen for alle. Selv tenker jeg da mest på de berørte, sier Hestnes.

Regjeringskvartal KVU Konsept 5 Øst

Slik er alternativet som utrederne anbefaler sterkest til politikerne, det såkalte «Konsept 5 Øst».

Foto: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger