Hopp til innhold

Murerfirma etterforskes for trygdesvindel på minst fire millioner

Politiet i Oslo etterforsker det de mener er organisert trygdesvindel satt i system i et murerfirma. Firmaet skal ha svindlet til seg minst fire millioner kroner, blant annet ved hjelp av konene til de ansatte.

Folk blir stadig mer kreative i sine forsøk på å svindle velferdssystemet, ifølge NAV. I Oslo etterforsker politiet det de mener er organisert trygdesvindel i et murerfirma.

VIDEO: Murerfirma etterforskes for systematisk juks.

Permitterte medarbeidere skal ha fortsatt å jobbe, mens lønnen ble utbetalt til konene deres, som på denne måten opparbeidet seg trygderettigheter de ikke hadde krav på.

Ti personer er siktet i saken. I tillegg til sju kvinner som hevder å ha jobbet for firmaet, er tidligere daglig leder og to andre menn siktet for å ha jobbet mens de var permittert eller sykemeldt.

Nav mener bedrageriet gjelder foreldrepenger (tidligere fødselspermisjon), sykepenger, dagpenger og arbeidsavklaringspenger.

Murerfirmaet har ifølge politiet vært hyppig brukt på Østlandet de siste årene. Firmaet gikk konkurs i 2011, men det er startet et nytt firma med nesten samme navn, som drives videre av andre.

Ledelsen og de ansatte har alle bakgrunn fra østeuropeiske land, og risikerer ubetinget fengsel dersom de blir funnet skyldige.

– En av de større sakene

Rune Skjold

Etterforskningsleder Rune Skjold.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Etterforskningsleder Rune Skjold i Oslo politidistrikt forteller at etterforskningen ennå ikke er helt i mål, men at det dreier seg om et stort beløp.

– Det er en alvorlig sak, det er en av de større sakene vi har avdekket når det gjelder trygdemisbruk. Det er organisert, satt i system gjennom et etablert norsk selskap, og det er en større beløpsmessig sak, sier Skjold.

Misbruket skal ha pågått i flere år, og Skjold utelukker ikke at det kan bli aktuelt å hente inn flere personer til avhør.

– Vi har ikke helt oversikt over hvor mye det blir til slutt, men vi har foreløpig kommet opp i rundt fire millioner kroner i trygdemisbruk, sier han.

Daglig leder siktet

Tidligere daglig leder i murerfirmaet er også siktet. Han skal blant annet ha drevet firmaet mens han var sykemeldt.

– De erkjenner ingen av de straffbare forholdene. Kvinnene som hevder å ha vært på byggeplassen mener de har vært der og gjort en jobb, uten at vi kan se spor etter det. Når det gjelder mennene som var permittert, finner vi spor etter at de har jobbet på byggeplassen, sier Skjold.

Politiet mener imidlertid å ha bevis for at lederen har hatt kontakt med både leverandører og kunder mens han var sykemeldt.

Ifølge Skjold vil en tiltale først være klar i løpet av våren 2014.

Les også: 417 anmeldt for trygdesvindel i år

– Blir stadig mer kreative

Sverre Lindahl

Sverre Lindahl, direktør i Nav Kontroll.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Direktør Sverre Lindahl i NAV Kontroll vil ikke kommentere enkeltsaker, men sier at de ser alvorlig på det angivelige bedrageriet, som dreier seg om et «ikke ubetydelig beløp».

– Velferdssystemet er bygget på tillit, og vi ser svært alvorlig på at noen prøver å misbruke systemet, sier Lindahl.

Det var Nav som først anmeldte forholdet på grunnlag av dokumentasjon fra Skatt Øst.

– Domstolene ser alvorlig på trygdesvindel. Rettspraksis viser at svindel som er større en folketrygdens grunnbeløp normalt blir straffet med ubetinget fengsel, sier han.

Lindahl tror også at det er mange lignende forhold som ikke blir oppdaget.

– Vi ser at mange blir stadig mer kreative i sin måte å prøve å svindle velferdssystemet på. Vi prøver å bli stadig mer effektive og målrettede i våre kontroller. Vi vet det er mørketall, og det er gjort undersøkelser som viser relativt betydelige mørketall på området vårt, sier han.

Les også: Trygdesvindel for 6 mrd årlig
Les også: Nav gir 1.5 milliardar for mykje i året

Avviser anklagene

NRK har snakket med den tidligere daglige lederen som er siktet i saken, og lagt frem anklagene fra politiet.

Han vil ikke stille til intervju, men han avviser på det sterkeste at de har drevet med organisert trygdesvindel, og sier det er uriktige påstander.

Han sier kvinnene som er siktet jobbet i murerselskapet. De skal blant annet ha hatt ryddejobber og gjort klar arbeidsplassene.

Han sier han ikke har hatt oversikt over hvem som har gjort jobbene til en hver tid fordi han selv var sykemeldt i en periode. Men den tidligere daglige lederen sier han og firmaet ikke ville tjent noe på om ansatte forsøkte å jukse på denne måten.

Han har gitt sin forklaring til politiet, der han har sagt at han jobbet noe mens han var sykemeldt for å holde firmaet han ledet i gang, men at han varslet Nav om dette.

Alle de siktede nekter straffskyld.

– Min klient hevder å ha utført arbeid for firmaet, og bestrider at hun har hatt noe fiktivt arbeidsforhold, sier advokat Trygve Tveter, som representerer en av de siktede kvinnene.

AKTUELT NÅ