Hopp til innhold

Ber staten spare henne for ny ankesak etter vaksine-dom

ME-syke May Britt Hovland er lettet over å bli trodd, og håper staten vil spare henne for atter en ankesak. I en ny dom slås det fast at statens vaksiner mot hjernehinnebetennelse gjorde henne kronisk syk.

ME-syke May Britt Hovland er lettet over å bli trodd, og håper staten vil spare henne for atter en ankesak. I en ny dom slås det fast at statens vaksiner mot hjernehinnebetennelse gjorde henne kronisk syk.

Lagmannsretten gir May Britt Hovland fra Årdal i Sogn og Fjordane rett i at hun ble ME-syk som følge av å ha deltatt i et statlig vaksineforsøk da hun var 17 år gammel.

En 22 år lang kamp mot den norske stat er trolig over for May Britt Hovland.

Nå har hun endelig blitt trodd: Hun fikk kronisk utmattelessyndrom (ME) på grunn av statens vaksinasjonsforsøk mot hjernehinnebetennelse i 1991, slår Borgarting lagmannsrett fast i en ny dom.

– Retten vurderer meg som troverdig, det betyr veldig mye for meg. Alle rettsoppnevnte sakkynsige i begge instanser har konkludert med det, sier en lettet Hovland til NRK.

Hundretusener fikk vaksinen

Hundretusenvis av ungdommer på sent 1980- tidlig 1990-tallet deltok i vaksinasjonsforsøket. 341 av dem har søkt erstatning for ødelagte liv.

Hovland er den første til å vinne over staten i to rettsinnstanser etter å ha blitt syk av det store vaksineforsøket mot hjernehinnebetennelse på slutten av 1980- og 1990-tallet.

Advokat Asbøll

Edmund Asbøll er May Britt Hovlands forsvarer. Han mener klientens sak reiser alvorlige spørsmål om statens manglende oppfølging av de som deltok i vaksinasjonsforsøket.

Foto: GORM KALLESTAD / Scanpix

Årdølingen, som nå er bosatt i Trondheim, var 17 år gammel da hun i 1991 fikk vaksinen som skulle gjøre livet hennes til et mareritt.

Veien var lang - først for å bli trodd og få diagnosen ME i helsevesenet, deretter for å vinne fram i rettsvesenet.

Hele prosessen hun har vært gjennom vitner om manglende oppfølging for de mange som fikk vaksinen, mener Hovlands forsvarer, Edmund Asbøll.

– Hun har ikke blitt fulgt opp i det hele tatt. Det gjelder flere enn henne. Dette reiser et alvorlig spørsmål utenom selve erstatningen for helseskade, om det offentliges manglende oppfølging av de som har vært med på dette vaksineforsøket, sier advokaten.

Staten vurderer ny anke

Hovland har tidligere vunnet frem i tingretten, men staten anket. Både i tingretten og i llagmannsretten var dommen enstemmig til hennes fordel.

Staten ved personskadenemnda må betale 286.589 kroner til Hovland innen to uker fra forkynningen av dommen

Pasientskadenemndas advokat Jan Aubert har tidligere sagt til NRK at de anket dommen i Oslo tingrett fordi de ikke mener det ikkje foreligger bevis for en årssaksammenheng mellom vaksineringen og utviklingen av ME.

Nemnda skal nå vurdere om de anker saken til Høyesterett. Hovland ber om å få slippe nok en kamp.

– Nå håper jeg at jeg kan få lov å få leve med det som er, og komme meg videre i livet, sier hun.

AKTUELT NÅ