Hopp til innhold

Siri Kalvig trekker seg fra Kings Bay-styret i protest

Siri Kalvig trekker seg fra styret i Kings Bay AS i protest mot regjeringens håndtering av styreledersaken.

Siri Kalvig

TREKKER SEG: Siri Kalvig, sier hun har mistet motivasjonen til å sitte i styret i Kings Bay AS etter at næringsministeren valgte å bytte ut styrelederen midt i perioden.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

NRK kunne tidligere i dag fortelle at Trond Giskes Næringsdepartement bytter ut styrelederen før den ordinære perioden er over.

– Jeg har valgt å trekke meg. Styrelederen måtte jo gå midt i perioden, og jeg har rett og slett mistet motivasjonen til å fortsette, på tross av at jeg nettopp har begynt, forklarer Kalvig til NRK.

Hun sier hun fant det riktig å trekke seg på generalforsamlinga til det statlige selskapet, Kings Bay, tirsdag.

– Jeg har forklart departementet, resten av styret og administrasjonen om hva jeg mener om situasjonen, og utover det, så har jeg ikke lyst til å utdype, sier Kalvig.

Synes departementet har vært uryddig

– Men er det departementets håndtering og prosessen der som gjør at du trekker deg?

– Jeg kan i alle fall si at jeg synes at prosessen har vært veldig uryddig og uheldig.

Hva er det som gjør at du synes det har vært uryddig?

– Jeg synes Knut Ore har gjort en fantastisk jobb. Hadde dette skjedd for ett år siden, eller om ett år, så hadde det vært helt greit. Jeg er fullstendig klar over at eiere er i sin fulle rett til å velge sammensetningen i styret, men jeg synes det er svært overraskende og uvanlig at det skjer midt i en kort toårsperiode, svarer Kalvig.

Utskiftinga av sittende styreleder Knut Ore i det statlige selskapet Kings Bay AS skjer til store protester fra styret og direktøren, i et år der det ikke er valg av nytt styre.

Næringsministeren ønsker å sette Sintef-direktør Unni Steinmo inn som ny styreleder etter Ore.

Ønsket ikke å trekke seg

Knut Ore, styreleiar i Kings Bay AS

Avtroppende styreleder Knut Ore ønsket å sitte valgperioden ut.

Foto: Eivind Molde / NRK

Tidligere styreleder Knut Ore ønsker sier han har stor respekt for Kalvigs valg om å trekke seg.

– Det er vel et uttrykk for at prosessen ble litt rar, sier Ore.

– Ønsket du å gå av nå?

– Nei, jeg har ikke sagt noe om at jeg ønsket å trekke meg nå i og med at det ikke var valg i år. Men jeg har sagt at jeg ville gi meg neste år når valgperioden min går ut, svarer Ore.

Han ønsker ikke å kommentere at departementet har valgt å bytte ham ut som styreleder, men synes «prosessen kunne ha vært bedre».

– Det tror jeg alle parter hadde tjent på, sier den avgåtte styrelederen.

Administrerende direktør for selskapet Kings Bay og Bjørnøen AS, Ole Øiseth reagerer også på at Ore ble byttet ut i dag.

– Det skjedde etter en veldig kort varsel, som jeg reagerte på. Jeg synes det var veldig lite forutsigbart, men utover det har jeg tro på at departementet har funnet fram til en ny, god styreleder, sier Øiseth.

Giske: – Synd at hun trekker seg

Trond Giske

Ifølge Trond Giske er det vanlig at departementet gjør vurderinger av styreledere i statlige styrer hvert år, selv om valgperiodene kan være lengre.

Foto: NRK

På epost til NRK svarer næringsminister Trond Giske at han står ved sin beslutning om å bytte styrelederen i King Bay AS til tross for kritikk, og at styremedlem Siri Kalvig går av i protest.

– Det er synd at Siri Kalvik ikke ønsker å fortsette i styret i Kings Bay. Vi mener likevel det var riktig med et skifte av styreleder etter 11 år, sier Giske.

Han sier det er vanlig at departementet gjør vurderinger av styreledere i statlige styrer hvert år, selv om valgperiodene kan være lengre.

– Synes du at dette har vært en ryddig prosess?

– Ja, jeg mener at vi har hatt en god prosess rundt disse valgene. Vi ahr hatt mange, gode kandidater. vi har hatt en glimrende styreleder som har sittet i 11 år, men på et eller annet tidspunkt, så må man ha en fornyelse, og den tida var kommet nå. Det å ha sittet i 11 år er et vitnemål om å ha gjort en veldig god jobb, svarer statsråden.

Egentlig tiltenkt tidligere Ap-nestleder

Tre ulike kilder har bekreftet overfor NRK at det var tidligere Ap-nestleder Hill-Marta Solberg som egentlig var tiltenkt styrevervet i Kings Bay, men departementet snudde, og falt ned på Unni Steinsmo isteden. Departementet ønsker verken å bekrefte eller avkrefte dette overfor NRK.

Giske har tidligere blitt kritisert for å ha utnevnt sine egne til viktige styreverv.

I februar i måtte han møte i Stortinget for å svare på påstander om at han presset og truet sine egne inn i styrene i statlige selskaper. Spesielt gjaldt dette partifellen og vennen Tore O. Sandviks inntreden i Telenors styre.

Giske sto fast på at han ikke hadde gjort noe galt.

Selskapet Kings Bay er heleid av staten gjennom Næringsdepartementet. Det ble opprettet for snart 100 år siden for å ta hånd om gruvedriften i Kongsfjorden på Svalbard. I dag driver selskapet Ny-Ålesund, der det blant annet drives mye forskning.

Næringsminister Trond Giske har utvist dårlig politisk skjønn i prosessen rundt styrelederutnevnelsen i Kings Bay, mener NRKs kommentator Magnus Takvam.

- Dårlig politisk teft av Giske

AKTUELT NÅ