Hopp til innhold

Vil forby bombeoppskrifter på nett

Forsker Marie Sunde ved Politihøgskolen oppfordrer Justisministeren til å legge til rette for at politiet kan følge bedre med på ekstremister på nettet.

Det er en av anbefalingene til Justisministeren i en ny forskingsrapport om høyreekstreme miljøer og ekstrem islamisme.

Se video: Marie Sunde ved Politihøgskolen mener det er et økende problem at ekstremistiske grupperinger driver rekruttering på nettet.

Forsker ved Politihøgskolen, Marie Sunde, står bak en forskingsrapport om høyreekstreme miljøer og ekstrem islamisme som vil bli overlevert til Justisdepartementet. Her kommer det fram at det er et økende problem at ekstremistgrupperinger bruker sosiale medier til å rekruttere.

I rapporten kommer hun med konkrete anbefalinger, politiet må følge enda bedre med på ytringer på nett.

Hun foreslår to konkrete tiltak:

  • Politiet må følge med på hvem som er deltagere, fordi det er viktig å ha oversikt over disse menneskene og eventuelt ta kontakt med dem.
  • Bombeoppskrifter på nett bør forbys. Det bær være en selvstendig straffbar handling å publisere bombeoppskrifter på nett.

– Det bør være en selvstendig straffbar handling å publisere bombemanualer på nettet i form av Youtube-videoer og lignende, sier Sunde til NRK.

Gjør innholdet spennende

Hun mener debattfora har blitt en viktig arena for rekruttering til de ekstremistiske miljøene, og at man gjennom videoer og design kan spille på følelsene til de som leser.

– Det foregår velorganisert gjennom egne debattfora hvor det legges ut sentrale ideologiske tekster, gjerne oversatt til norsk dersom det er nødvendig. Dette følges opp med design og grafikk som gjør det mer spennende, og gjennom diskusjoner på sosiale medier, sier Sunde.

– Hvordan har du sett at personer blir radikalisert i sosiale medier?

– De får bekreftelse på at det de er opptatt av stemmer. De får også en opplevelse av at det er andre som er opptatt av de samme spørsmålene. Det ene tar det andre, slik at det går videre ut i ytterliggående ideer, forklarer hun.

Blir ikke imøtegått

Sunde mener både de høyreekstreme og de jihadistiske miljøene har til felles at de kommer publiserer hatpropaganda på nettet som ikke er godt begrunnet.

– Man driver med selektiv sitering fra koranen enten for å bekrefte at muslimer invaderer Europa eller at troende muslimer ikke kan leve fredelig sammen med europeiske ikke-muslimer.

Forskeren mener man sjelden blir imøtegått i disse foraene, da de fleste som leser innleggene deler grunnsynet i det som blir tatt opp.

Grete Faremo

Justisminister Grete Faremo sier hun vil sette større ressurser inn mot ytringer på nettet.

Foto: Jonas Sætre / NRK

– Det kan være heftige diskusjoner innenfor ideologien. Deltagerne kan være uenige, men de blir ikke imøtegått på at utgangspunktet for debatten er virkelighetsfjernt.

Justisminister Grete Faremo sier til NRK at de vil vurdere tiltakene fra forskingsrapporten.

– Dette er en økende utfordring, og at vi må sette større ressurser på dette ligger i sakens natur.

I morgen blir forskningsrapporten lagt fram på en konferanse på politihøgskolen.

AKTUELT NÅ