Hopp til innhold

Frp med nei til Kyoto 2-avtale

Frps stortingsgruppe har i dag vedtatt å stemme imot at Norge skal godkjenne den såkalte Kyoto 2-avtalen. Natur og Ungdom mener avgjørelsen er «til å grine av».

Per-Willy Amundsen (Frp)

Per-Willy Amundsen mener Kyoto 2-avtalen er «symbolpolitikk».

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Silje Lundberg

Silje Lundberg i Natur og Ungdom mener Frps avgjørelse er arrogant.

Foto: Jo Straube

Miljøpolitisk talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen, bekrefter overfor NRK at stortingsgruppa i partiet har valgt å si nei til avtalen.

Amundsen sier grunnen til Frps nei er at partiet mener Kyoto 2-avtalen er «symbolpolitikk».

– Begrunnelsen er for så vidt den samme som Jens Stoltenberg ga allerede i 2011, nemlig at en avtale som bare omfatter 15 prosent av verdens utslipp er tilnærmet meningsløs, sier Amundsen til NRK.no.

Høyre og KrF for

I Kyoto 1 lovte land som sto for til sammen 30 prosent av de globale utslippene, at de skulle kutte. Landene som har sagt seg villig til kutt i Kyoto 2, er ansvarlige for 10-15 prosent av verdens klimagassutslipp.

Fredag la regjeringen fram forslag om at Stortinget godkjenner endringene i Kyotoprotokollen. Disse ble forhandlet fram i Doha i desember, og blir omtalt som Kyoto 2-avtalen. Denne forplikter Norge til å kutte klimagassutslipp i perioden 2008 til 2013 med 30 prosent sammenlignet med 1990-utslippene.

Mens Høyre, Venstre og KrF vil stemme for, ville Frp diskutere saken i stortingsgruppa først. Det endte altså med et nei.

– Arrogant av Frp

Natur og Ungdom liker Frps avgjørelse dårlig, og trekker blant annet frem timingen: 5. juni er verdens miljødag, og har blitt feiret siden FNs miljøvernskonferanse i Stockholm i 1972.

– Dette er måten FRP velger å feire dagen på, ved å si nei til den eneste bindende avtalen vi har om å redusere klimagassutslipp.

– Det er trist og skammelig at Norges andre største parti på Stortinget kan finne på å gjøre et slikt vedtak, sier leder i Natur og Ungdom, Silje Lundberg.

Hun innrømmer at Natur og Ungdom ikke mener avtalen er perfekt, men understreker at det er den eneste avtalen man har som skal regulere EU - og andre industrilands klimapolitikk.

– Det vitner om en arroganse overfor dem som til daglig kjenner klimaendringene på kroppen. Det er rett og slett til å begynne å grine av, sier Lundeberg.

Savner store land

Amundsen trekker særlig fram at store land som Kina og USA har valgt å stå utenfor Kyoto-prosessen.

– Av den grunn er det ikke noe poeng at norske arbeidsplasser skal settes på spill, all den tid dette bare er snakk om symbolpolitikk, sier Amundsen.

Han presiserer at Frp ikke er i mot en internasjonal klimaavtale, men mener det er en forutsetning at flere store industriland er med.

Norges forhandlingsleder Henrik Harboe (t.v.) og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell i Doha

Norges forhandlingsleder Henrik Harboe (t.v.) og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell i Doha i desember.

Foto: Jon Berg / Miljøverndepartementet / NTB scanpix

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.