Hopp til innhold

Denne historien førte til et nytt lovforslag

Etter at historien om avdøde Anne Hamilton Meyer ble fortalt på NRK, har et nytt lovforslag kommet på bordet. De borgerlige partiene ønsker at alvorlige syke pasienter skal få en lovfestet rett til en egen pasientkoordinator.

Alvorlige syke pasienter vil få en lovfestet rett til en egen pasientkoordinator dersom opposisjonen vinner fram med et nytt forslag.

Anne Hamilton Meyer fikk et vondt møte med helsevesenet da hun ble alvorlig kreftsyk. De borgerlige helsepolitikerene har latt seg bevege av en Annes historie som NRK presenterte for få uker siden. Tordag legges det fram et nytt lovforslag.

De borgerlige helsepolitikerne har latt seg bevege av en pasients historie. Høyre, Frp, Krf og Venstre vil nå at en egen pasientkoordinator skal bli en lovfestet rett for alvorlige syke.

Det er historien om Anne og Arve som NRK fortalte for noen uker siden som har ført til stort engasjement og høy møtevirksomhet.

Anne Hamilton Meyer fikk uhelbredelig kreft og møtte stadig nye leger de siste månedene hun levde. Ekteparet opplevde at måten helsevesenet møtte henne og kreftsykdommen på, var en stor skuffelse.

Enkemannen forteller om hvordan de gang etter gang ble møtt av en ny lege som måtte sette seg inn i Annes historie og gang på gang leste Annes journal når hun kom inn til konsultasjon på Radiumhospitalet. Et par av dem beklaget at det var slik, men det var først da lege nummer seks eller sju bestemte seg for å ta litt mer ansvar, at de fikk en slags oversikt.

– Det er uverdig og du venter å få noen som bryr seg, men du føler aldri at noen bryr seg, fortalte enkemannen Arve Teigen til NRK.

Hittil har det vært nedfelt i loven om spesialisthelsetjenester at sykehusene skal tilby pasientkoordinator. De borgerlige partiene vil at dette skal styrkes ved at det blir en rettighet. Torsdag legger de fram det nye lovforslaget.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

da Anne ble syk møtte de nye leger hele tiden.

SE VIDEO: Anne Hamilton Meyer og mannen Arve Teigen fikk et vondt møte med helsevesenet.

– Nå kan de kreve å få utnevnt pasientkoordinator

– Vi vil at den enkelte pasient med loven i hånden kan kreve å få en pasientkoordinator, og ikke slik som i dag, at det nærmest bare er en oppfordring til sykehusene om å tilby dette, sier Bent Høie, leder i Stortingets helse- og omsorgskomité, til NRK.

– Hvordan vil pasientene merke en slik endring i loven?

– Forhåpentligvis vil pasientene merke at dette nå blir tatt på alvor. De vil få oppnevnt en koordinator som følger dem gjennom hele behandlingsforløpet. Hvis ikke sykehuset oppnevner en pasientkoordinator for deg, kan man klage det til fylkesmannen eller ta kontakt med pasientombudet, sier Høie.

Og de rødgrønne er ikke avvisende til de borgerliges forslag.

– Vi vet at mange pasienter opplever det som vanskelig å møte mange leger og ha et uoversiktlig pasientforløp, og vi er positive til pasientkoordinatorer. Vi er innstilt på å se på om lovgivningen er god nok, og tar selvfølgelig med oss dette forslaget fra de borgerlige i vurderingen, sier Håkon Haugli, nestleder i helse- og omsorgskomiteen.

AKTUELT NÅ