Hopp til innhold

900.000 kan miste strømmen

Sympatistreiken blant 593 organiserte i EL & IT Forbundet kan føre til at 900.000 mennesker mister strømmen.

El og IT Forbundet i sympatistreik

SYMPATISTREIK: Ansatte i Atea som er organisert i EL & IT Forbundet er tatt ut i sympatistreik. Dette bildet er fra 2010 der heismontører i samme forbund var tatt ut i en politisk streik.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Sympatistreiken startet tirsdag og BKK i Hordaland, Skagerak Energi, som dekker Telemark og Vestfold, Eidsiva i Hedmark og Oppland og Troms Kraft, er rammet av konflikten.

De første meldingene om strømbrudd er allerede kommet inn. Energi Norge oppfordrer partene i konflikten – Atea og EL & IT Forbundet – til snarest å finne en løsning før streiken får vidtfavnende konsekvenser for både privathusholdninger, offentlige institusjoner og næringsliv.

– Paradoks

Strømbrudd og andre feil i kraftsystemet vil heretter ikke bli rettet, med mindre det står om liv og helse. Streiken berører 430.000 nettkunder – eller over 900.000 mennesker, opplyser informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

– Kraftnæringen støtter ordnede lønns- og arbeidsforhold. Våre medlemsbedrifter har tariffavtale for sine ansatte og følger de spilleregler EL & IT-Forbundet ønsker for sine medlemmer. Det er derfor et paradoks at streiken nå rammer kraftselskapene og strømkundene, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

De ansatte i energiverkene streiker i sympati med ansatte i IKT-selskapet Atea. EL & IT Forbundets medlemmer i Atea har streiket siden 29. april for å få en tariffavtale, noe Atea sier nei til.

AKTUELT NÅ