Hopp til innhold

Tilbyr bøndene 25.000 i lønnsøkning

Statens tilbud til bøndene innebærer en inntektsøkning på omtrent 8,5 prosent eller 25.000 kroner per årsverk, opplyser Landbruksdepartementet. Det er langt fra bøndenes krav på 15 prosent.

Hør hva partene i landbruksoppgjøret sier etter at staten har lagt fram sitt tilbud

VIDEO: Se intervju med statens forhandler Leif Forsell og leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag etter at statens tilbud var lagt på bordet.

Statens tilbud i jordbruksoppgjøret er på totalt 1,020 milliarder kroner, drøyt halvparten av det bondeorganisasjonene har krevd.

Bondeorganisasjonene krevde 47.000 kroner per bonde og en ramme på 1,97 milliarder kroner.

– Tilbudet fra staten legger godt til rette for god inntektsvekst i jordbruket. Særlig prioriteres økt produksjon av storfekjøtt, korn og grøntsektoren hvor markedsmulighetene er gode. Effekten på forbrukerprisene vil bli under en halv prosent, sier statens forhandlingsleder Leif Forsell.

– Bedre enn i fjor

Leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, kaller statens tilbud for «krevende».

– Tilbudet gir et bedre utgangspunkt enn i fjor. Likevel er dette bare halvparten av jordbrukets krav, sier Bjørke.

– Det gjenstår fortsatt en grundig gjennomgang før vi kan si hva som er vår endelige holdning til det staten har presentert i dag, understreker han.

Bondelaget mener at statens tilbud vil gi en gjennomsnittlig inntektsheving på 6000 kroner pr.årsverk sammenlignet med andre grupper.

– Fortsatt langt opp

– Det er helt nødvendig når vi vet at en melkebonde i dag tjener omkring 300.000 kroner pr. årsverk. Det er fortsatt langt opp til det andre grupper i samfunnet tjener, skriver Bjørke i en pressemelding.

– Nå må vi sette oss ned å se nøye på tilbudet fra staten, før vi kan avgjøre om det er grunnlag for forhandlinger. Vi mener det kravet vi la frem for en drøy uke siden vil gi den optimismen som behøves i næringa for å øke norsk matproduksjon. Nå gjenstår det å se om dette ender med et resultat som kan gi noe av den samme effekten, skriver Bjørke.

AKTUELT NÅ